subota, 16. maj 1998.

Predlog zakona o Univerzitetu

I. OSNOVNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuje se delatnost univerziteta i fakulteta, odnosno akademije umetnosti, njihova organizacija, autonomija, upravljanje i nacin finansiranja.

Clan 2.

Univerzitet je obrazovna i naucna, odnosno umetnicka ustanova.

Fakultet, odnosno akademija umetnosti (u daljem tekstu: fakultet) jeste obrazovna i naucna, odnosno umetnicka ustanova.

Clan 3.

Delatnost univerziteta i fakulteta obavlja se bez politickog, verskog i ideoloskog uticaja i tezi sticanju naucno utemeljenog objektivnog znanja, uz postovanje razlicitih misljenja.

Clan 4.

Na univerzitetu i fakultetu nije dozvoljeno politicko, stranacko i versko organizovanje i delovanje.

Clan 5.

Univerzitet i fakultet imaju obrazovnu i naucnu autonomiju, u skladu sa ovim zakonom. Nastavnici i saradnici univerziteta su nezavisni i samostalni u obavljanju nastave i naucnog, odnosno umetnickog rada, uz postovanje tolerancije i objektivnosti, u skladu sa univerzitetskom tradicijom i ovim zakonom.

Clan 6.

Studenti imaju pravo da se slobodno informisu o ostvarivanju, organizaciji i nacinu izvodjenja nastave i pravilima studija na univerzitetu i fakultetu.

Clan 7.

Univerzitet cine najmanje tri fakulteta.

Aktom o osnivanju univerziteta utvrdjuju se fakulteti u sastavu univerziteta i njihovi medjusobni odnosi.

Clan 8.

Univerzitet obavlja specijalisticke, magistarske i doktorske studije iz interdisciplinarnih i multidisciplinarnih naucnih, odnosno umetnickih oblasti.

Univerzitet podstice: razvoj nauke, nastave i naucnih istrazivanja; strucno i naucno usavrsavanje nastavnog i naucnog podmlatka; medjunarodnu saradnju i obrazovanje kroz nauku.

Univerzitet koordinira nastavu i naucna istrazivanja u okviru univerziteta.

Clan 9.

Fakultet obavlja osnovne, specijalisticke, magistarske i doktorske studije i stalno strucno obrazovanje i usavrsavanje.

U funkciji razvoja delatnosti iz stava 1. ovog clana, fakultet obavlja osnovna, primenjena i razvojna istrazivanja, a akademija umetnosti - umetnicki rad.

Fakultet organizuje polaganje strucnih ispita i obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom.

Clan 10.

Delatnost i organizacija univerziteta i fakulteta uredjuje se statutom univerziteta, odnosno fakulteta.

Univerzitet i fakultet imaju svojstvo pravnog lica, u skladu sa zakonom i statutom.

Univerzitet i fakultet obavljaju delatnost u svom sedistu.

Na statut univerziteta, odnosno fakulteta ciji je osnivac Republika saglasnost daje Vlada Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Clan 11.

Organi univerziteta jesu: rektor, upravni odbor i nadzorni odbor.

Strucni organi univerziteta jesu: nastavno-naucno, odnosno nastavno-umetnicko vece (u daljem tekstu: vece univerziteta) i drugi strucni organi utvrdjeni statutom univerziteta.

Organi fakulteta jesu: dekan, upravni odbor i nadzorni odbor.

Strucni organi fakulteta jesu: nastavno-naucno, odnosno nastavno-umetnicko vece (u daljem tekstu: vece fakulteta), vece katedre i drugi strucni organi utvrdjeni statutom fakulteta.

Clan 12.

Sredstva za obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta obezbedjuju se: iz sredstava osnivaca; iz skolarine; pruzanjem usluga trecim licima; iz ostalih izvora (poklon, donacije, sponzorstvo i dr.).

Univerzitet, odnosno fakultet ciji je osnivac Republika koristi nepokretnosti i druga sredstva koja obezbedjuje Republika, u skladu sa zakonom.

Nepokretnosti i druga sredstva iz stava 2. ovog clana mogu se koristiti samo za obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta utvrdjene ovim zakonom i statutom.

Nepokretnosti i druga sredstva zaduzbine, fondacije ili fonda koje koristi univerzitet, odnosno fakultet mogu se koristiti iskljucivo u svrhe koje je odredio donator, u skladu sa zakonom.

Nepokretnosti i druga imovina koju univerzitet, odnosno fakultet stekne na osnovu zavestanja i poklona, svojina su univerziteta, odnosno fakulteta koji je tu imovinu stekao.

II. OSNIVANJE I UKIDANJE UNIVERZITETA I FAKULTETA

Clan 13.

Univerzitet i fakultet mogu osnovati fizicka i pravna lica, u skladu sa zakonom.

Strana pravna i fizicka lica mogu osnovati fakultet, u skladu sa zakonom.

Fakultet moze obavljati delatnost u inostranstvu, uz saglasnost Vlade.

Clan 14.

Kada je osnivac univerziteta, odnosno fakulteta Reublika, akt o osnivanju donosi Vlada.

U postupku osnivanja univerziteta, odnosno fakulteta ciji osnivac nije Republika, osnivac donosi elaborat o opravdanosti osnivanja.

Elaborat iz stava 2. ovog clana sadrzi razloge za osnivanje univerziteta, odnosno fakulteta, uslove koje obezbedjuje osnivac za pocetak rada i obavljanje delatnosti i nastavni plan i program studija.

Saglasnost na elaborat iz stava 2. ovog clana daje Ministarstvo prosvete.

Osnivac iz stava 2. ovog clana donosi akt o osnivanju univerziteta, odnosno fakulteta, po pribavljenoj saglasnosti iz stava 4. ovog clana.

Clan 15.

Univerzitet, odnosno fakultet moze poceti sa radom i obavljati delatnost ako ispunjava kadrovske, prostorne i tehnicke uslove.

Fakultet moze poceti sa radom i obavljati delatnost ako ima potreban broj nastavnika sa punim radnim vremenom za dve trecine nastavnih predmeta utvrdjenih nastavnim planom osnovnih studija, a akademija umetnosti - za polovinu nastavnih predmeta utvrdjenih nastavnim planom osnovnih studija.

Kada fakultet ne osniva Republika, osnivac je duzan da prilozi izvestaj banke da su na privremenom racunu deponovana novcana sredstva za zavrsetak prve godine studija po planiranom broju studenata za upis.

Blize uslove iz stava 1. ovog clana propisuje ministar prosvete.

Clan 16.

Ministarstvo prosvete utvrdjuje ispunjenost uslova za pocetak rada i obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta.

Osnivac, uz zahtev za utvrdjivanje ispunjenosti uslova za pocetak rada i obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta, podnosi dokaze o ispunjenosti uslova.

Clan 17.

O promeni naziva, sedista, odnosno o statusnoj promeni univerziteta, odnosno fakulteta, odlucuje Vlada, odnosno osnivac.

Clan 18.

Univerzitet, odnosno fakultet ukida se pod uslovima i po postupku utvrdjenim zakonom. O ukidanju univerziteta, odnosno fakulteta ciji je osnivac Republika odlucuje Vlada.

Studenti ukinutog univerziteta, odnosno fakulteta imaju pravo da zavrse zapocete studije na univerzitetu, odnosno fakultetu koji odredi ministar prosvete.

Studenti iz stava 3. ovog clana upisuju se na studije u statusu koji su stekli na ukinutom univerzitetu, odnosno fakultetu.

III. DELATNOST UNIVERZITETA I FAKULTETA

1. Nastavni plan i program

Clan 19.

Univerzitet, odnosno fakultet ostvaruje studije na osnovu nastavnog plana i programa za koji je matican.

Univerzitet, odnosno fakultet moze organizovati studije iz stava 1. ovog clana u saradnji sa stranim univerzitetom ili medjunarodnom organizacijom, uz saglasnost ministra prosvete.

Clan 20.

Maticnost univerziteta, odnosno fakulteta za izvodjenje nastavnog plana i programa utvrdjuje Vlada, uz pribavljeno misljenje univerziteta.

Clan 21.

Nastavnim planom se utvrdjuje trajanje studija, nastavni predmeti i njihov raspored po godinama studija i semestrima i broj casova predavanja i vezbi.

Programom nastavnog predmeta utvrdjuje se njegov sadrzaj, oblici nastave i nacin provere znanja studenta.

Clan 22.

Na fakultetu sa moze ostvarivati program fizicke kulture kao neobavezne aktivnosti za cije ostvarivanje uslove obezbedjuje fakultet.

Clan 23.

Na univerzitetu, odnosno fakultetu nastava se izvodi na srpskom jeziku.

Na univerzitetu, odnosno fakultetu nastava se moze izvoditi i na nekom od svetskih jezika i na jeziku nacionalne manjine, u skladu sa ovim zakonom.

Poseban kadrovski uslov za izvodjenje nastave iz stava 2. ovog clana jeste uverenje maticnog fakulteta o osposobljenosti nastavnika za izvodjenje nastave na jeziku na kome se nastava izvodi.

Univerzitet, odnosno fakultet donosi odluku o izvodjenju nastave iz stava 2. ovog clana, uz saglasnost Vlade. Univerzitet, odnosno fakultet izvodi nastavu iz stava 2. ovog clana po dobijanju resenja ministra prosvete o ispunjenosti uslova iz stava 3. ovog clana.

(Nastavak u ponedeljak)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /