subota, 16. maj 1998.

KOMPJUTERI ZA 21. VEK U SS JUGOSLAVIJE

U Madridu mala olimpijada

Slobodan Adzic

Predstojeci 41 ekipni sahovski festival koji ce se od 24. do 30. maja odrzati u Ulcinju samo je karika u nizu provera forme nasih najboljih sahista uoci Olimpijade u Elisti. Sahovski savez Crne Gore u saradnji sa Sahovskim savezom Jugoslavije i HTP “Ulcinjska rivijera" spremni su da za koji dan ugoste armiju od oko 1.200, sto profesionalaca, sto amatera. Takmicenje se igra u grupama, a svakako su najinteresantnija nadmetanja u finalu Kupa SSJ za sahiste i sahistkinje. Ucestvuje 16 ekipa, a igra se sedam kola po Svajcarskom sistemu. Ekipno omladinsko prvenstvo Jugoslavije je takodje atraktivno nadmetanje sa 16 najboljih jugoslovenskih timova na turniru od devet kola.

***

Vrhunski jugoslovenski sahisti i ne samo oni - u sedmici na izmaku su dobili novi kompjuterski centar u Nusicevoj ulici u Beogradu kakav, ruku na srce bar po broju kompjutera i programa koji su u masinama - malo ko u Evropi ima. Po recima Zorana Lilica, predsednika SSJ sada su sahisti i savezni kapiteni na potezu da vrhunsku opremu na najbolji moguci nacin iskoriste. Protok sahovskih informacija u svetu je u stalnom usponu, turnira je sve vise, igraca sa najvecim titulama takodje, pa je neophodan rad na teoretskom i strucnom usavrsavanju kako bi se ostalo u trendu sahovskih zbivanja. U Nusicevoj 25 bice po recima ljudi iz SSJ, uskoro sredjena i biblioteka bogata istinski kapitalnim knjigama i biltenima.

***

Gradska uprava Madrida nastavila je od 10. do 22. maja tradiciju zapocetu pre sedam godina organizacije atraktivnih velemajstorskih turnira. Ovogodisnja smotra je 17. kategorije proseka rejtinga 2654 poena. Turnir koji je u toku okupio je devet mladih velemajstora i Aleksandra Beljavskog reprezentativca Slovenije. No, daleko je interesantniji podatak da su deset ucesnika okupljeni iz devet zemalja. To je prava Olimpijada u malom u prestonici Spanije. Odigrana su tri kola, a u vodjstvu je glavni favorit Visvanatan Anand sa 2,5 poena. Slede Svidler, Iljeskas i San Segundo sa pola poena manje, a Madjar Leko je sledeci sa 1,5 poena.

***

Holandska finansijska korporacija Stejsiger iz Brede, grada sa juga zemlje lala “odresila" je kesu za sah, zapravo za organizaciju atraktivnih sahovskih meceva najboljih holandskih i svetskih igraca. Finansijeri su vec sponzori Sah kluba Breda, a ovih dana u toku je mec od deset partija izmedju svakako najpoznatijeg holandskog sahiste Jana Timana (2635 rejting) i velike nade ove zemlje velemajstora Luka Van Velija (2605). Iako Timan ima rejting 2635, a Van Veli 30 poena manje rezultat posle sest partija po “normalnom" turnirskom tempu je 3,5 : 2,5 za mladjeg velemajstora. Zanimljivo je da su velemajstori remizirali samo prvu partiju, a ostalih pet je odluceno tako sto je Timan dobio 4. i 6. partiju.

Nagradni fond je 30. 000 guldena (oko 15. 000 dolara) od kojih pobedniku pripadaju dve trecine. Odabrao sam zaista atraktivnu pobedu Jana Timana u sestoj partiji posle posle serije taktickih udara i zrtava. Jan je zaista u toj partiji potsetio na svoje najbolje dane od pre petnaestak godina kada je bio gotovo celu deceniju najjaci sahista van Sovjetskog saveza.

TIMAN - VAN VELI

Sicilijanska odbrana

1. e4 c5 2. Sf3 d6 3. d4 cd 4. Sd4 Sf6 5. Sc3 a6 6. Le3 Sc6 (Luk Van Veli, trostruki omladinski prvak Holandije i iz Pikea svakako igrac u koga su Holandjani polagali najvise nade da “zameni" Jana Timana - cesto igra Seveninsku postavu Sicilijanske odbrane. Tim pre je cudno kako je vec veoma brzo dospeo u propalu poziciju. Umesto poteza 6. ...Sc6 moglo je i 6. ...e6 na sta bi sledilo 7. g4 uz h3) 7. h3 e6 8. g4 Le7 9. Lg2 h6 10. f4 (redje igran potez u ovoj poziciji. Uobicajeno je 10. De2 uz veliku rokadu belog, ali Jan Timan ocigledno ima drugi plan) 10. ...Dc7 11. 0-0 Sd4 12. Dd4 e5 13. Dd2 ef 14. Tf4 Le6 15. Taf1 (beli povecava pritisak po f-liniji, a partija ce upravo na toj poluotvorenoj liniji biti efektno okoncana) 15. ...0-0

16. Tf6! (odlican potez belog i sjajna dvostruka zrtva kvaliteta, odnosno zrtva topa za laku figuru, skakaca ili lovca) 16. ...Lf617. Tf6 gf 18. Df2! (ovo je tih potez koji naglasava slabosti u poziciji crnog) 18. ...Kg7 (ovo je slab nastavak. Moglo je 18. Da5 19. Lh6 Tfc8 20. Sd5 Ld5 21. Df6 sa brzim matiranjem crnog. Na 19. ...Dc5 20. Le3 Da5)

19. e5 (jos jedan perfektan udar pesakom belog koji resava ovu minijaturu veoma efektno) 19. ...fe 20. Lh6 Kg6 21. Dh4 f6 22. Dh5 Kh7 23. Lf8 i crni je predao u mecu u kome je u vodjstvu, ali je u ovoj poucnoj i efektnoj partiji Timan pokazao da jos sve nije zavrseno.

***

Svetska sahovska federacija i njen predsednik Kirsan Iljumzinov jos uvek nisu zvanicno obavestili nacionalne federacije o Drugom svetskom kupu za sahiste i sahistkinje. Po poslednjim informacijama jos nisu reseni svi detalji sa organizatorima iz Las Vegasa. Iljumzinov je nagovestio mogucnost konacne odluke o organizaciji nokaut turnira sa nagradnim fondom od pet miliona dolara na sastanku Izvrsnog biroa FIDE zakazanom za kraj maja na Bledu.

***

Olimpijada u Elisti je definitivno raspisana. Pocetak je 27. septembra, a poslednje 14. kolo je na programu 12. oktobra i to u 18 casova, sto do sada nije praktikovano na poslednjih deset olimpijskih takmicenja. Naime, zavrsna ceremonija zatvaranja turnira nacija i podele medalja odrzavana je po pravilu dan kasnije. Federacije su dobile rok do 26. juna da prijave muske i zenske ekipe. U Elisti se na 33. Olimpijadi ocekuje105 ekipa, koliko je bilo i 1990. godine u Novom Sadu na Olimpijadi.

***

Besel Kok, belgijski milioner koji je bio kreator, a uz pomoc bankarskog SWIFT sistema, kojim je rukovodio i sponzor Svetskog kupa pre desetak godina - vratio se sahu. Prvu promociju zakazao je za septembar u Ceskoj Republici gde bi u Pragu organizovao mec od sest partija izmedju Garija Kasparova i Jana Timana. Valja potsetiti da je holandski velemajstor Timan zapravo i bio inicijator i kreator dovodjenja Besela Koka u sah.

***

S obzirom da se Elista i Moskva nisu sporazumele oko organizacije drzavnog prvenstva Rusije odluceno je u sahovskoj federaciji da se u julu u Sent Petersburgu odrzi zvanicni sampionat Rusije za 1998. godinu. Kirsan Iljumzinov je tada povukao ponudu od 100.000 dolara za nagradni fond koji je obecao, pa je “zelene novcanice" preusmerio u Kalmikuju gde je u toku Predsednikov kup na kome igraju sadasnji ruski i nekadasnji velemajstori sa prostora Sovjetskog Saveza.

***
Na prvenstvu Belorusije pobedili su velemajstori Dudisko i Sulman i internacionalni majstor Kocetkov German sa po 7,5 poena ispred Andreja Kovaljeva sa 7 i Viktora Kuprejcika sa 6,5 poena.
***
Brisel je sediste ne malog broja svetskih, evropskih i ko zna kakvih sve jos organizacija i asocijacija. Svojevrstan kuriozitet predstavlja novoformirana i u Briselu registrovana asocijacija WCPDA- sto u prevodu znaci Zenska sahovska odbrambena organizacija! O cemu je zapravo rec? Gospodja Agat Zeblues, predsednik organizacije je objasnila da je udruzenje formirano da “zastiti udate sahistkinje koje za muzeve imaju beskrupulozne sahiste koji zapravo kradu teoretske novine u otvaranju dok zene recimo spavaju". Cinjenica je da u svetu ima zaista ne mali broj bracnih sahovskih parova. No, da nije rec o lakrdiji gospodja Agat tvrdi da je Asocijacija angazovala pravnike i advokate da sve takve muzeve koji “kradu" analize svojih supruga - posalje pravo na sud.
***
Povodom proslave stogodisnjice od osnivanja drezdenskog sportskog kluba domacini su zakazali svojevrstan sahovski spektakl. Naime, 6. juna u ovom nemackom gradu gostovace tri sestre Polgar i svetski prvak Anatolij Karpov. Naravno, u Drezdenu ce se igrati samo partije po ubrzanom tempu a igrace Karpov protiv Judit Polgar i mec u igri naslepo izmedju muskog svetskog prvaka Karpova i prvakinje sveta Zuze Polgar. Najstarija od tri fenomenalne Madjarice, Zuza, igrace i mec protiv Ulmana, a najmladja Zofija ce na simultanci istog dana testirati drezdenski omladinski tim.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /