subota, 16. maj 1998.

SKUPSTINA CRNE GORE DOPUNILA ZAKON O IZBORU POSLANIKA I REZOLUCIJU O ZASTITI INTERESA CG U VECU REPUBLIKA

Imperativni mandat za poslanike u Skupstini SRJ

Dopunom zakona je predvidjen opoziv u slucaju da se u Skupstini Jugoslavije ne postupi i predstavlja Crna Gora u skladu sa njenim interesima i odlukama republickog parlamenta

Podgorica. - Iako se stekao utisak da ni sami mnogo ne vjeruju u djelotvornost onoga sto cine, vecina poslanika u crnogorskom parlamentu juce je povukla poteze kojima ce se pokusati osujetiti smjena kabineta dr Radoja Kontica i izbor nove Savezne vlade, koja bi bila po volji Slobodana Milosevica i Momira Bulatovica. Crnogorski parlament je, u odsustvu poslanika Liberalnog saveza (bojkotovali su sjednicu) i Socijalisticke narodne partije (dijelu sjednice prisustovali samo Zoran Zizic i Vuiksan Simonovic), usvojio je predlog za dopunu Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijecu republika Savezne skupstine i Rezoluciju o zastiti interesa RCG u Vijecu republika povodom predloga za glasanje o nepovjerenju Saveznoj vladi. Usvojenu dopunu zakona predlozila je crnogorska vlada, a rezoluciju poslanici DPS CG, Dragan Djurovic i Dusko Markovic.

Usvojenom dopunom mandat crnogorskih poslanika u Vijecu gradjana postao je imperativan, jer, u slucaju ogrjesenja o stavove crnogorskog parlamenta poslanicima slijedi opoziv. Opoziv je predvidjen u slucaju da se "ne postupi i prestavlja Republika Crna Gora u skladu sa njenim interesima, utvrdjenim Ustavom, zakonima i drugim aktima koje donosi Skupstina Republike Crne Gore".

Obrazlazuci predlog za dopunu, podprijesednik Republicke vlade Miodrag Vukovic je istakao da se situacija u poslednje dvije godine drasticno promjenila. "Jugoslavija, kazao je on, nije fakticki danas onakva kakav je njen formalni ustavni izraz. Jugoslavija je danas u ustavno-pravnom haosu i neredu. Jugoslavija je danas drzava pune neustavnosti i nezakonitog ponasanja".

"Bulatovicevci" ostaju bez mandata?

Prema spekulacijama koje su se juce mogle cuti, u nastavku sjednice crnogorskog parlamenta, koji je predvidjen za danas, mogli bi da budu oduzeti mandati poslanicima Bulatoviceve Socijalisticke narodne partije. Inicijativu za to moze da pokrene DPS CG, sa cije liste su izabrani i poslanici SNP CG, a oduzimanje mandata automatski bi znacilo da "Bulatovicevaca" vise nece biti ni u crnogorskoj poslanickoj postavi u Vijecu republika.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /