subota, 16. maj 1998.

NA KOSOVU SE I JUCE PUCALO

KIC optuzio policiju da granativa sela

Pucnjave bilo u Gornjoj Kotorici, gde je pogodjeno osam kuca kosovskih Albanaca, saopstio KIC. Prema srpskim izvorima preksinoc nestao Zarko Spasic, radnik ugeljnokopa Belacevac. U nekoliko napada na policijske punktove nije bilo povredjenih

Pristina. - Prognoze da ce dan kada su se u Beogradu sreli predstavnici kosovskih Albanaca na celu sa dr Ibrahimom Rugovom i predsednik SRJ Slobodan Milosevic, proteci mirno, juce se nisu ostvarile. Pucnjave je bilo u Gornjoj Korotici gde je oko 11 sati srpska policija, kako saopstava Kosovski informativni centar, pucala sa oba pravca magistralnog puta Pristina - Pec i tom prilikom od granatiranja osteceno osam albanskih kuca.

Prema istom izvoru paljba se cula i u pravcu Cobana kod sela Sankoc, a izvori DSK saopstavaju da je napad srpske policije bio iz pravca punkta u Kormoranima gde su u ovaj kraj dosli oklopnim vozilom. U cetvrtak uvece Kosovski informativni centar saopstava da je srpska policija granatirala sela Kopilic i Acarevo. Pogodjene su kuce Redzepa Demzecirija i Smajila Zecirija iz sela Gornji Kopilic, dok je u Donjem Kopilicu stradala kuca Malica Salahorija. Avionski letovi (inace cesti poslednjih dana na Kosovu) narocito su bili primetni juce iznad Kline gde su primecene jake policijske snage, narocito u selu Zlokucane koje se nalazi na putu Klina - Djurakovac.

Izvori bliski kosovskim Albancima saopstavaju da je policija juce oko 16 sati iz policijskog helikoptera snimala selo Ranc, a da su iz Pristine u Podujevo otisli jedan blindirani oklopni automobil i tri “pinc gauera" sa dosta policajaca.

U selu Ceskovu kod Kline juce je sahranjen Caus Hadzimorina (45) koji je pre tri dana stradao od policijske granate.

Odbor za ljudska prava na Kosovu osudjuje upotrebu nagaznih i svakih drugih mina, kao i postavljanje minskih polja “od strane srpske vojske". Odbor je pozvao i vladu Albanije da potpise konvenciju o zabrani upotrebe mina i minskih polja koje ugrozavaju ljudske zivote.

Prema srpskim izvorima, u noci izmedju cetvrtka i petka nestao je radnik ugljenokopa Belacevac Zarko Spasic. On je, kako se navodi u saopstenju medija centra, preksinoc oko 22 sata iz Belacevca dzipom krenuo u Slatinu da doveze dezurne radnike ugljenokopa i posle toga gubi mu se svaki trag. Policija jos uvek nema podatke da li je Spasic mozda zarobljen od strane OVK. Iste noci oko 22 sata kod sela Rakos blizu Srbice zabelezeno je nekoliko napada na policijski punkt. Gotovo u isto vreme napad je izvrsen i na policijski punkt u Crkolezu u opstini Istok na koji je iz susednog sela Padalista ispaljena tromblonska mina i pucano iz automatskog oruzja. U ovom napadu nije bilo povredjenih, a kako saopstava pristinski Medija centar, u toku je potraga za napadacima.

D. Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /