subota, 16. maj 1998.

AMERICKA VIDJENJA BEOGRADSKOG SUSRETA SLOBODANA MILOSEVICA I IBRAHIMA RUGOVE

Orocena odluka o skidanju novih sankcija

U izvestajima americkih medija iz Beograda ocenjuje se da susret Milosevica i Rugove predstavlja simbolicnu demonstraciju spremnosti za pregovore. Uspeh je sama cinjenica da je doslo do razgovora cime se slaze i americka administracija.

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Americki elektronski mediji registrovali su jucerasnji beogradski susret Slobodana Milosevica i Ibrahima Rugove kao simbolicno probijanje leda u nastojanjima medjunarodne zajednice da se ipak pregovorima dodje do resenja za najnoviju i dosad mozda i najopasniju krizu na Balkanu. Istovremeno u Vasingtonu je zvanicno upozoreno da SAD jos nisu donele konacnu odluku oko najavljenog skidanja nedavno uspostavljenih sankcija prema Jugoslaviji. Ta odluka - kako je receno u Stejt Departmentu - ocekuje se na sledecem sastanku posrednicke Kontakt grupe, s tim sto je vrlo izvesno da ce dalji potezi zapadnih saveznika prevashodno zavisiti od ishoda danasnjeg susreta u Beogradu, kao i od daljeg razvoja pregovaracke i ratne situacije na Kosovu.

Prema informaciji CNN, Rugova i clanovi albanske delegacije razgovarali su juce, pre odlaska u Beli dvor, sa sefom americke diplomatske misije u Beogradu Ricardom Majlsom, a veoma je izvesno da ce se te konsultacije i dalje uveliko nastaviti - u sledecoj fazi, kad bi u Pristinu trebalo da pocnu stvarni pregovori srpske i albanske strane o buducem statusu pokrajine Kosovo. Tim povodom, ovde vec ima nagovestaja da bi Ibrahim Rugova mogao uskoro da dodje u posetu Vasingtonu; mozda cak i pre prve runde najavljenih pregovora u Pristini.

Pozivajuci se na izvor iz albanske delegacije, americki Nacionalni radio izvestio je da je jucerasnji susret Milosevica i Rugove predstavljao samo “simbolicnu demonstraciju" spremnosti dveju strana da se dijalogom dodje do resenja za problem Kosova, ali da to u ovom trenutku uopste ne znaci da su se Srbi ili Albanci pomerili sa svoje poznate pozicije oko ovog pitanja. “Od prvih kontakata, u sadasnjim okolnostima, iluzorno bi bilo ocekivati neke spektakularne rezultate. Susret Milosevica i Rugove bio je za foto-reportere; za Amerikance i ostale sa Zapada koji ih pritiskaju i traze dijalog" - kaze se na tu temu u ovom radio izvestaju, uz posebno podsecanje na “vrlo indikativnu cinjenicu" da je u Rugovinom ookruzenju doslo do otvorene podele oko susreta sa Milosevicem u Beogradu, kao i na obnovljeno upozorenje ilegalne Oslobodilacke vojske Kosova da njen jedini cilj ostraje i dalje samo potpuna nezavisnost ove pokrajine.

U izvestaju iz Beograda agencije Asosijeted Pres konstatuje da se moze smatrati “odredjenim probojem" vec sama cinjenica da su se Milosevic i Rugova saglasili da razgovaraju o krizi na Kosovu. Slicnog je misljenja i americka administracija, u cijem je saopstenju od cetvrtka tim povodom receno, pored ostalog, da ovdasnji izaslanici Ricard Holbruk i Robert Gelbard ostaje na raspolaganju dvema stranama da, u slucaju potrebe, i neposredno olaksaju dalji srpsko-albanski dijalog “u kome nece biti postavljani nikakvi preduslovi"

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /