subota, 16. maj 1998.

PROTEST OSMORICE PRITVORENIH I HONORARI BRANILACA OPTUZENIH PRED HASKIM TRIBUNALOM

Nadnica za “humanizam i patriotizam"

Prema uputstvu Tribunala advokatima pripada 80 - 110 dolara na sat za rad na predmetima, za svaku fazu postupka po 400 dolara. Dnevnice se isplacuju prema tarifi UN

Mirko Klarin
dopisnik “Nase Borbe" iz Haga

Dan nakon sto su prekrsili sopstveno pravilo i upustili se u ostru polemiku sa austrijskim, hrvatskim i bosanskim medijima - demantujuci njihove insinuacije da je “tajna optuznica" protiv Biljane Plavsic povucena pod politickim pritiskom nakon sto je predsednica Republike Srpske postala “kooperativna" sa medjunarodnom zajednicom - u Tribunalu su se vratili ustaljenoj praksi da “ne komentarisu pisanje stampe."

Povod da im se obratimo za komentar bilo je pismo osmorice optuzenih i pritvorenih Srba, iz Bosne i Hrvatske, o kojem su juce izvestili neki beogradski mediji. Tribunalov predstavnik za stampu, Kristijan Sartije, nam je, istina, potvrdio da je Sekretarijat Tribunala primio pismo grupe optuzenih u pritvoru, ali je odbio da bilo sta kaze o njegovom sadrzaju, pa ni to da li je to pismo identicno sa onim koje je upuceno vlastima Republike Srpske, a ciji je sadrzaj juce objavljen u Beogradu. Prema onome sto je objavljeno, osmorica pritvorenih - Dusko Tadic, Milan Kovacevic, Slavko Dokmanovic, Goran Jelisic, Dragoljub Kunarac, Miroslav Kvocka, Mladen Radic i Zoran Zigic - protestvuju protiv “grupe samozvanih branilaca svih Srba u svetu", na celu sa advokatima Igorom Pantelicem iz Beograda i Borislavom Pisarevicem iz Bosanskog Samca. Ti branioci se, navodi se u pismu, “predstavljaju kao veliki humanisti i patriote, koji navodno dobrovoljno brane optuz! ! zene u Hagu." Medjutim, tvrde optuzeni, oni to cine zbog “materijalnog interesa, pohlepe i monopola na zaradi", a sto je najgore... “cine to lose"... jer su “nesposobni i korumpirani"; jer su u nekoliko navrata “izazivali pravne i finansijske skandale"; i jer su napustali svoje klijente “u najtezim trenucima, kada je trebalo da se pojave pred sudskim vecem." Potpisnici pisma, na kraju, pozivaju predstavnike vlade u Banjaluci da ih posete u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu kraj Haga, kako bi se dogovorili o punoj saradnji pravosudnih organa Republike Srpske sa optuzenima, njihovim advokatima i potencijalnim svedocima odbrane.

Mada su odbili da komentarisu sadrzaj pisma, u Tribunalu su nam ljubazno stavili na uvid svoje Uputstvo za dodeljivanje branilaca, koje pored ostalog regulise i njihovo nagradjivanje. Prema clanu 23 navedenog Uputstva, nagrada braniocima “u bilo kom predmetu i u bilo kojoj fazi postupka" ukljucuje tri vida primanja.

FIKSNA TARIFA: Za svaku fazu postupka fiksni honorar iznosi 400 dolara. Postoje tri faze postupka: prvo pojavljivanje optuzenog pred sudom; pred-procesna faza; te, konacno, samo sudjenje. Honorar je isti, mada su faze nejednakog trajanja: prvo pojavljivanje traje sat-dva, dok se procita optuznica i optuzeni izjasni da li je kriv ili nevin; nakon toga pocinje pred-procesna faza koja traje do odlucivanja o preliminarnim prigovorima koji se moraju podneti u roku od 60 dana; a kada se to okonca zakazuje se sudjenje koje moze potrajati i duze od godinu dana (vidi slucajeve Celebici i Blaskic). Gore pomenuti beogradski advokat Igor Pantelic “specijalizovao" se za prvu, najkracu fazu: zastupanje optuzenih na njihovom prvom pojavljivanju pred sudijama, nakon cega slucajeve preuzimaju drugi branioci. Upuceni tvrde da je Pantelic, cim su 1995. objavljene optuznice za Omarsku, Keraterm, Bosanski Samac i Brcko, obisao Republiku Srpsku u potrazi za optuzeni! ! ma i trazeci od njih da mu potpisu blanko punomocja, sto mu je omogucilo da postane svojevrstan rekorder po broju “prvih pojavljivanja" pred Tribunalom.

SATNICA: Zahvaljujuci naporima holandskog advokata Mihaila Vladimirova, prvog branioca pred haskim Tribunalom (kao i razumevanju Sekretarijata suda za njegove argumente), znacajno je povecan glavni honorar advokata odbrane. U pocetku je bilo predvidjeno da on iznosi 200 dolara dnevno, ali je zatim ustanovljena tarifa u rasponu od 80 do 110 dolara (u zavisnosti od radnog iskustva branioca) po svakom satu rada na odredjenom predmetu. Postavljeno je, medjutim, ogranicenje: najvise sto se priznaje je 170 sati rada mesecno. Sto ce reci da maksimalni mesecni honorar moze da iznosi izmedju 13.600 i 18.700 americkih dolara.

DNEVNICE: Za rad “na terenu", braniocima se isplacuju dnevnice po tarifama UN razlicitim za svaku zemlju. Braniocima cije stalno mesto boravka nije Hag, za svaki dan proveden u Tribunalu isplacuje se dnevnica od 350 guldena (oko 180 dolara).

Sve u svemu, moglo bi se zakljuciti da Tribunal, iz svog ogranicenog budzeta, ipak obezbedjuje pristojnu nadnicu za humanizam i patriotizam pojedinih branilaca optuzenih za ratne zlocine.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /