nedelja, 17. maj 1997.

Sasvim (bez)licno

Mihailo Radojicic

Beograd je glavni grad Jugoslavije sve manje a Crna gora ga iste sve vise. svak bi se normalan otkacio (ako nije otkacen) od takve prijestonice. Kroz istoriju su ponekad bolje cuvali Beograd napadaci od branilaca. I ovoga puta je slicno. Crnogorci koji ga “napadaYU", bi da ga odbrane od “branilaca". Tesko! Kako su se samo 20-ih godina ovoga vijeka (poslije prisajedinjenja CG) Crnogorci, posluzitelji Podgoricke skupstine, obrusili na Beograd. Nije im ispunio obecanja pa su se bili posnukali po Beogradu kao maniti psi. Ni posla, ni hljeba, u obecanoj zemlji dembeliji. Kako su ga ogovarali, kako su mu pljuvali na politiku... Kako su pljunuli na sebe! Ovih dana ponavljaju se sve te godine. Najodanije i najpodanije Crnogorce skidaju kao najpoganije. I jos ce! Posluzitelje je najlakse zamijeniti. Njih je CG vazda imala na berzi.

Ovih dana je vise Beograda u CG nego tamo, dje mu je mjesto. O proteklim godinama da i ne govorim. Mogli ste nas bez sumnje dobiti na 011. Crna Gora je bila tezga! Sada je od tezge tesko napraviti drzavu... a tezga je jos uvijek u toku. Ovdje jos, iza mnogih institucija i manifestacija stoji BGD. Iza “nacionalnog" teatra, iza Grad teatra, iza grada mimoze, iza poezije i proze... I iza Akademije je “Akademija". Cak je i “memorandum" prepricao izvjesni akademik Strugar. Prepricao ga je svojim rijecima protiv svoga naroda. Doslo je cak dotle da u beogradskoj “Politici" i Liberali dobiju malo prostora. Beograd je bio i na promocijama iza svake vlasti i svakog vladara. Za svo to vrijeme nije mozda bilo Beograda premnogo ali je zato Crne Gore bilo nikoliko. Sada se placa svekoliko!

Jedan kanal nacionalne televizije je u potpunosti dizajnirala jedna lokalna TV iz BGD. TV CG je ravno 30 godina starija, od tog ravnog kanala, ali su ga uzeli za uzor. Neka kratkotrajna magazinska emisija “GEA" uzeta je kao osnovna ideja za citav kanal. U toj beogradskoj emisiji jedna zenska stoji kruto, s rukama na ledjima i govori zgotovljeni tekst o nekim bjelosvjetskim dogadjajima. Ovdje na citavom jednom kanalu, po citav radni dan, stoje, (po uzoru) krute zenske ma o cemu govorile. Kao vojnici bez prava na mjestu voljno. za tak prostu vizuelnu formu, za ideju se islo tamo daleko. Opet tezga! Ovdje ne nicu nikakve domace ideje. Ovdje rastu samo imitacije. U emisiji drzavne TV “LICNO, sasvim licno" Crnogorci su predstavljeni sasvim bezlicno. za nekoliko mjeseci samo su se pojavili jedan ili dva Crnogoraca. Svi ostali su sa strane. Bas bezlicno. To opet ne znaci da Beograd nema licnosti i za Crnu Goru.

Odlicni poznavalac pozorista Dejan Pencic Poljanski porucio je rnogorcima otprilike ovo: Crnogorci ako hocete svoj nacionalni teatar ne pozajmljujte glumce iz drugih pozorista. Tako je unisteno SNP pozoriste u N. Sadu. Ostala mu je samo zgrada. (Ovo sam ja dodao posto i mi imamo samo zgradu). Kao tezgu! Ako ovako potraje s mnogo tezga, CG ce postati velika pijaca... A mi mali piljari s tudjim proizvodima.

P. S. Navali narode. Jeftino damo... Samo da prodamo. Nekakva “GEA" od Crnogoraca je napravila GEAKE-

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /