ponedeljak, 18. maj 1998.

EVROPSKE OCENE NAKON NAJNOVIJEG MILOSEVICEVOG "DRAMATICNOG ZAOKRETA"

Cekanje na poziv Gonsalesu bila greska

Savet ministara za razvoj evropske "petnaestorice danas ce, kako se ocekuje, "aminovati" prosle nedelje usaglasenu "zajednicku poziciju" - o zabrani stranih investicija u SRJ

Kako evropska "petnaestorica" ocenjuju prvi susret Milosevic-Rugova i kako interpretiraju birmingemsku Deklaraciju Grupe 8 posvecenu Kosovu, videce se vec danas - na zasedanju Saveta ministara, ali ne za spoljnu politiku (u cijoj su nadleznosti takva pitanja), vec za razvoj. To, opet, ne znaci da je Kosovo, kao "nerazvijeno podrucje" bivse i sadasnje Jugoslavije, postalo problem evropskog razvoja. Jednostavno, Savet ministara za razvoj bi danas - kao "prvi naredni Savet" - trebalo da "aminuje", tj. usvoji bez diskusije kao tzv. "tacku A", prosle nedelje usaglasenu "zajednicku poziciju" 15 zemalja-clanica EU o zabrani stranih investicija u SRJ.

Pozdravljajuci, u medjuvemenu, susret Milosevic-Rugova kao "pozitivan prvi korak", Grupa 8 se u subotu uzdrzala od bilo kakvog ublazavanja sankcija Beogradu, sto cini jos verovatnijim da ce pomenuta "tacka A" ostati na dnevnom redu danasnjeg Saveta ministara EU za razvoj. No, o tome nece odlucivati ministri za razvoj, vec stalni predstavnici "petnaestorice" u Briselu (tzv. Koreper), koji ce danas pre podne razmeniti i uskladiti ocene o najnovijem razvoju u Beogradu i na Kosovu.

U evropskim diplomatskim krugovima, inace, ne kriju da su iritirani americkim "solistickim nastupom", kojim je po njihovim ocenama "podriven Gonsales." Ispoljavaju, uz to, i prve znake kajanja sto su (iz "lojalnosti prema OEBS") tako uporno zastupali princip "dva sesira" za Gonsalesa - kao izaslanika OEBS i EU - umesto da su ga jos pre nekoliko nedelja poslali u Beograd samo pod "svojim (EU) sesirom" i sa svojim (evropskim) "batinama" i "sargarepama", buduci da Milosevicu - kako zakljucuju - "ocito nije mnogo stalo do OEBS". U nekim evropskim diplomatskim kancelarijama se, sada, ocenjuje da je cekanje na formalni poziv Gonsalesu bila greska, te da su se institucije - EU i OEBS - u ovom slucaju "medjusobno blokirale, umesto da se medjusobno preplicu i dopunjuju."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /