ponedeljak, 18. maj 1998.

MIRKO MARJANOVIC U NOVOM SADU

Prehrambeni proizvodi nece poskupeti

Novi Sad. - Predsednik Vlade Srbije Mirko Marjanovic izjavio je danas da ce cene osnovnih prehrambenih proizvoda - hleb, brasno, secer, mleko-ulje ostati nepromenjene. Marjanovic je to rekao na otvaranju 65. Medjunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Srpski premijer je konstatovao da je jesenja setva ostvarena na vreme na blizu milion hektara i dodao da se ocekuje "bogat rod od preko tri miliona tona psenice". "Prolecna setva obavljena je u optimalnom roku na 2,4 miliona hektara pod kukuruzom, suncokretom, secernom repom, povrcem i drugim kulturama", rekao je Marjanovic. On je dodao da "sve to" i u ovoj godini garantuje prehrambenu sigurnost stanovnistva i "znacajne viskove". "Vlada Srbije donela je program zetve i kupovine i isplate psenice roda 1997/98. godine, i odlucila da se otkupe svi ponudjeni trzisni viskovi". Marjanovic je dodao da "mozemo biti ponosni" na rezultate koji su ostvarenii u oblasti poljoprivredne proizvodnje, u proizvodnji poljoprivredne mehanizacije, u prehrambenoj industriji.

U daljem govoru Mirko Marjanovic je podsetio na mere koje je njegova Vlada preduzela u cilju poboljsanja stanja u poljoprivredi pri cemu je posebno istakao otpisane dugove koji su pretvoreniu javni dug Federacije, ulaganje 2,4milijarde dinara iz agrarnog budzeta, republickog Fonda za razvoj i preko republicke Direkcije za robne rezerve uz tvrdnju da je Vlada sve svoje obaveze prema seljacima i drugim poljoprivrednim proizvodjacima koje je preuzela i izvrsila.

N. Jovicevic

Cene industrijskih proizvoda vece za 7,1 odsto

Beograd, Beta. - Cene industrijskih proizvoda u trgovini na veliko u Jugoslaviji porasle su u aprilu za 7,1 odsto u odnosu na mart, a od pocetka godine za 14,6 odsto. Prema najnovijim podacima Saveznog zavoda za statistiku, u aprilu su industrijski prehrambeni proizvodi poskupeli za 0,8 odsto, industrijski neprehrambeni proizviodi za 8,9 odsto i alkoholna pica za 6,1 odsto. Od industrijskih prehrambenih proizvoda najvise su poskupele preradjevine od povrca, za 5,6 odsto i mlecni proizvodi za 4,7 odsto. Pojeftinile su preradjevine od mesa za 2,3 odsto i masnoce za 0,1 odsto. U grupi industrijskih neprehrambenih proizvoda najvise su porasle cene ogreva, za 29,7 odsto i tecnih goriva i maziva za 27,4 odsto, a malo pojetinjenje zabelezeno je kod poljoprivrednih alata (0,1 odsto). U odnosu na odgovarajuci period prosle godine, velikoprodajne cene industrijskih proizvoda u aprilu su bile vece za 20,3 odsto, a u prva cetiri meseca za 13,3 odsto.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /