ponedeljak, 18. maj 1998.

ODUZETI MANDATI POSLANICIMA IZ SNP CG U VECU REPUBLIKA

Oglusili se o interes Crne Gore

Od poslanika iz Crne Gore u Vecu republika se trazi da povuku potpise sa predloga za smenu Savezne vlade

Podgorica. - U subotu, 16. maja, sestorici poslanika iz Crne Gore u Vijecu republika prestao je mandat, nakon sto je Mandatsko-imunitetska komisija Skupstine Crne Gore konstatovala da nijesu ispostovali stav iz Rezolucije (usvojene dan ranije u crnogorskom parlamentu) da, u roku od 12 sasti, povuku svoje potpise sa inicijative o smjeni postojece Savezne vlade. Bez poslanickog mandata u Vijecu republika ostali su Srdja Bozovic, Zoran Zizic, Momcilo Bojovic, Danilo Vuksanovic, Nikola Dzuovic i Milos Bojovic - svi iz redova Socijalisticke partije CG.

Mandati sestorici poslanika oduzeti su, na predlog grupe poslanika crnogorskog parlamenta, koji je Mandatsko-imunitetskoj komisiji upucen nakon sjednice crnogorskog parlamenta (petak, 15. maj) na kojoj je usvojena dopuna postojeceg republickog Zakona o izboru saveznih poslanika u Vijecu republika Savezne skupstine i Rezolucije o zastiti interesa RCG u Vijecu republika povodom predloga za glasanje o nepovjerenju Saveznoj vladi. Pomenutom dopunom zakona uveden je imperativni mandat za poslanike iz Crne Gore u Vijecu republika, a u Rezoluciji, koju je usvojio crnogorski parlament, navedeno je da poslanici iz Crne Gore u Vijecu republika Savezne skupstine “treba da glasaju protiv predloga za izglasavanje nepovjerenja Saveznoj vladi". Iz ovako formulisanog stava proizasao je i zahtjev poslanicima iz SNP CG da povuku svoje potpise sa predloga za smjenu Savezne vlade.

Na sjednici crnogorskog parlamenta od 16. maja nijesu izabrani novi poslanici u Vijecu republika, vec je to ostavljeno za neku drugu priliku.

Nakon sto je crnogorski parlament upoznat sa odlukom Mandatsko-imunitetske komisije o prestanku mandata sestorici poslanika u Vijecu republika, Vuksan Simonovic, republicki poslanik iz SNP CG, stavio je do znanja crnogorskom parlamentu da Savezna skupstina nece prihvatiti ovakav rasplet. Simonovic je (kao i potpredsjednik SNP CG Zoran Zizic dan ranije) kazao da akti koje je usvojio crnogorski parlament (Rezolucija i dopuna Zakona) “nijesu pravno valjani, i ne mogu proizvoditi pravna dejstva i posljedice". “Zbog toga je sigurno", naglasio je on, “da ih nece prihvatiti Savezna skupstina".

D. Vukovic

Harun Hadzic ostao bez mandata

Na zahtjev SDA CG, Mandatsko-imunitetska komisija Skupstine Crne Gore utvrdila je prestanak mandata poslanika u Skupstini Crne Gore Haruna Hadzica. Osnov za prestanak mandata je iskljucenje Hadzica iz SDA CG.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /