ponedeljak, 18. maj 1998.

ZAOSTRAVANJE U CRNOJ GORI UOCI DANASNJE SJEDNICE VIJECA REPUBLIKA

Presedan koji bi mogao da srusi SRJ

Dok Zoran Zizic, potpredsjednik SNP CG i jedan od poslanika kome je oduzet mandat najavljuje ucesce bivsih poslanika na sjednici Vijeca republika, Miodrag Vukovic, potpredsjednik crnogorske Vlade, upozorava da bi bio presedan da sjednici prisustvuju “privatna lica", i da odluke u cijem bi donosenju ta privatna lica ucestvovala crnogorski drzavni organi nece priznati

Podgorica. - Socijalisticka narodna partija CG odlucila je da istraje na svojoj inicijativi za smjenu Savezne vlade i ignorisanju odluka i stavova crnogorskog parlamenta s tim u vezi. Kako je na jucerasnjoj konferenciji za novinare kazao potpredsjednik SNP CG i jedan od poslanika u Vijecu republika iz Crne Gore kome je u subotu oduzet mandat, Zoran Zizic, poslanici SNP CG ce ucestvovati u radu savezngo parlamenta, dakle i u radu Vijeca republika.

Odluku o opozivu sest poslanika SNP CG iz Vijea republika Zizic je ocijenio kao “grubo krsenje Ustava i zakona", te potez kroz koji se ocituje “nedostatak elementarne parlamentarne kulture". Zizic je, pri tom optuzio DPS CG da je “najzad otvoreno pokazala svoju antijugoslovensku orijentaciju, sa jasnim ciljem izazivanja blokade rada saveznih organa".

Prema rijecima Miodraga Vukovica, potpredsjednika crnogorske Vlade (za “Nasu Borbu" saopstio je zvanicni stav), opozvani poslanici iz Vijeca republika mogu danasnjoj sjednici prisustvovati jedino u svojstvu “privatnih lica", sto bi “bio presedan".

U izjavi za nas list, Vukovic je saopstio da poslanici iz Crne Gore u Vijecu republika (poslije oduzimanja mandata onima i SNP CG, sada ih ima 14) nece napustiti sjednicu Vijeca republika u slucaju da se na njoj pojave i bivsi poslanici iz Bulatoviceve partije, vec da ce nastojati da ukazu “na svu apsurdnost koja vec duze vrijeme vlada u saveznom parlamentu", i upozorava na to da Srdja Bozovic vise ne moze biti predsjednik Vijeca republika, posto mu je oduzet poslanicki mandat, kao i petorici njegovih partijskih drugova.

“Mi imamo demokratske kondicije da to uradimo na pametan nacin", kazao je Vukovic. Na nase pitanje da li ce drzavni organi Crne Gore prihvatiti eventualne odluke saveznog parlamenta, u cijem donosenju budu ucestvovali poslanici kojima su oduzeti mandati, Vukovic je odgovorio kratko: “Taman posla".

D. Vukovic

Zamka za crnogorsko drzavno rukovodstvo

Potpredsjednik crnogorske Vlade Miodrag Vukovic kaze da su poslanicima u Vijecu republika iz redova SNP CG oduzeti mandati “od strane one predstavnicke strukture (Skupstina Crne Gore) koja ih je i poslala u Vijece republika", i da ce njihovo pojavljivanje na danasnjoj sjednici pokazati dvije stvari: da se nastavlja dalje urusavanje (ako je ista jos ostalo) ustavnog i pravnog poretka SRJ, i da se zahuktava proces podizanja konflikata oko drzavnog koncepta Jugoslavije".

Sve sto se desava, Vukovic u izjavi za nas list vidi kao “dio scenarija" da crnogorsko drzavno rukovodstvo bude uvuceno u “zamku njihovih prica o separatizmu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /