ponedeljak, 18. maj 1998.

NA CRNOGORSKIM IZBORIMA I POSMATRACI IZ SRBIJE

Dozvola za “gostovanje"

Republicka izborna komisija Crne Gore izdala beogradskom Centru za slobodne izbore i demokratiju odobrenje za posmatranje majskih izbora

Ovdasnji nevladini posmatraci izbora svoju prvu misiju sa drzavnom dozvolom obavice u - Crnoj Gori. Republicka izborna komisija Crne Gore dostavila je beogradskom sedistu Centra za slobodne izbore i demokratiju odobrenje za posmatranje predstojecih majskih izbora u ovoj republici. Nadgledanje regularnosti izbora u Srbiji CESID je obavljao upkos odbijanju ovdasnje RIK da im izda dozvolu, mada su na samom terenu njegovi predstavnici nailazili na razumevanje clanova birackih odbora. Odobrenje podgorickih vlasti oznacava i prvo gostovanje Cesidovih posmatraca na nekim crnogorskim izborima.

Oni ce nadgledati izbore zajedno sa jos jednom nevladinom organizacijom, Centrom za demokratiju i ljudska prava iz Crne Gore, sto je “dalje ucvrscivanje njihove saradnje". Prema recima Marka Blagojevica, portparola CESIDA, od ranije su u Savetu ove organizacije predsednik crnogorskog Centra Srdjan Darmanovic, kao i Veselin Pavicevic i Milan Popovic.

Tim iz Srbije cinice dvadesetak ljudi koji ce biti u mobilnim ekipama za obilazak biralista kao i u crnogorskoj RIK, medju njima i: Marijana Pajvancic, Slobodanka Nedovic, Zoran Lucic, Vladimir Goati. Predvidjeno je i da se sva biracka mesta “pokriju" postavljanjem u njih posmatraca koje je “regrutovao" crnogorski Centar. Posmatraci ove dve nevladine organizacije nemaju pravo da intervenisu ukoliko zapaze greske vezane za glasanje, vec samo da ih konstatuju i potom objave u izvestaju kako je to vec radjeno u Srbiji.

N. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /