ponedeljak, 18. maj 1998.

DA LI CE POLITICKA MOC BITI PRESUDNA U SPORU VRSACKE PIVARE I BIVSEG DIREKTORA DJORDJA PERISICA

Obecanje jace od zakona?

Visi privredni sud uvazio Perisicevu tvrdnju da ima 80 odsto akcija, a odbacio resenje republicke agencije po kojem je 85 odsto akcija u drustvenoj svojini

Pravni zastupanik Vrsacke pivare podnece danas krivicnu prijavu protiv veca Viseg privrednog suda u Beogradu zbog sumnji u nesavesno i nevaljano vecanje ove institucije u slucaju protiv Djordja Perisica, bivseg direktora Pivare. Sudsko vece osporilo je zahtev Pivare da se u sudski registar upise novi direktor Pivare, Jovo Zoraja.

Iako je Perisicu istekao mandat 1996. godine i iako je utvrdjeno da poseduje osam odsto akcija preduzeca, Visi privredni sud je ipak uvazio njegovu zalbu. "Po najnovijim, doduse, nepotvrdjenim podacima Perisic je razgovarao sa gospodjom Mirom Markovic i tada mu je obecano da ce sve biti u redu i da ce ponovo postati direktor Pivare." Izvrsni direktor Pivare Branislav Dangubic, koji je izneo ovu sumnju, strahuje da bi informacija mogla da bude tacna odnosno, pivarci strahuju da bi politicka moc mogla da bude presudna u sporovima Pivare i Perisica. Predsednik Viseg privrednog suda Jezdimir Mitrovic, razgovarao je sa delegacijom Pivare, ali ni posle dvocasovnog razgovora, kako tvrdi Dangubic, nije uspeo da da pravne argumente za donosenje resenja. Naime, Sud je uvazio Perisicevu tvrdnju da poseduje 80 odsto akcija preduzeca, a nije uzeo u obzir resenje Republicke direkcije po kome je utvrdjeno da je 85 odsto akcija Pivare u drustvenoj svojini.

Pivara ce u najskorijem roku organizovati okrugli sto eminentnih pravnika koji ce o ovom problemu razgovarati, ne da bi izvrsili pritisak na sudstvo, vec da pokusaju da definisu pojedine pravne institute, tvrdi Dangubic.

Za to vreme se u Pivari, pored pravnickih bitaka dogadjaju i fizicke. Rodjak Djordja Perisica, Toza Perisic, je u sredu uvece, sa cetvoricom svojih pripitih drugova, upao u ekskluzivni restoran ove firme i uz pogrdne izraze adresirane novom rukovodstvu izazvao tucu posle koje je priveden u stanicu milicije. Pristalica bivseg direktora Tihomir Strbac, pred patrolom milicije pretio je novom direktoru Jovu Zoraji, da ce ga ubiti. Predsednik Slobodnog sindikata Janos Gergelj i predsednik Samostalnog sindikata Tomislav Dimitrijevic, u ime radnika Pivare, tvrde da Perisic nece uci u fabricki krug.

S. Zivanov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /