ponedeljak, 18. maj 1998.

KAKO “PISMO O NAMERAMA" IZMEDJU “ZASTAVE" I “PEZOA" (NI)JE POTPISANO

Demantovali i sebe i partnera

Poslovodstvo “Zastave", izgleda, u Pariz putovalo da vidi Ajfelovu kulu

Celnici “Zastave" nastavljaju - najblaze receno - da igraju neku cudnu igru, kad je potencijalni inostrani partner potonule kragujevacke Fabrike automobila u pitanju. Treba li jos ikoga u ovoj zemlji podsecati da “igre" poslovodstva “Zastave" oko pregovora i izbora famoznog inopartnera i spasioca jedine domace autofirme traju, evo, vec sedmu godinu zaredom: pocelo se sada vec podaleke 1992. sa italijanskim “Fijatom", nastavilo sa “Renoom", “Folksvagenom", juznokorejskim “Hjundaijem"... da bi poslednjih dana sa “Pezoom" usle u fazu - bljutave otuznosti.

“Izgubivsi se" valjda u tim silnim igrama, a u kojima bez ikakve sumnje, ima i te kako suprotstavljenih (materijalnih i politikantskih) interesa, celnici “Zastave" poceli su ovih dana da demantuju ne samo zaduzene za odnose sa javnoscu u “Pezou" vec i sami sebe. Jer, “Nasoj Borbi" je proslog cetvrtka - neposredno, dakle, po povratku delegacije “Zastave" predvodjene prvim covekom ovog preduzeca, Srboljubom Vasovicem, iz Pariza, sa pregovora sa menadzerima “Pezoa" - u samom vrhu “Zastave" (na najmerodavnijem mestu, valjda) potvrdjeno - nezvanicno doduse - da je izmedju “Zastave" i “Pezoa" pocetkom minule sedmice potpisano - “Pismo o namerama".

“Nasoj Borbi" je tom prilikom cak pomalo ushiceno i doslovce napomenuto: “U Parizu je uspesno zavrseno ono zbog cega se tamo putovalo". Potom je potvrdjeno da ce se “Pismo ili sporazum o namerama" u pocetku zasnivati na komercijalnim osnovama, ali da su predvidjeni i mnogo ozbiljniji zajednicki projekti “Zastave" i “Pezoa". “Navedeno je tacno po godinama kad ce koji od ovih projekata poceti da se realizuje".

Jos se ova informacija nije cestito ni ohladila, a direktor “Zastavinog" marketinga Tomislav Savic je brze- bolje, istoga dana kada je objavljena, u Beogradu organizovao pres konferenciju i ustvrdio da izmedju “Zastave" i “Pezoa" nista nije potpisano. Ako je suditi po “tvrdoci" Savicevog demantija, ispada da Srboljub Vasovic sa grupom najblizih saradnika nije ni putovao u Pariz, iako celi Kragujevac zna da je bio tamo i to o trosku oruzara, koji vec pet dana zaredom strajkuju gladju, trazeci neisplacene zarade. Savic je onomad, pomenimo i to, hladno demantovao i Sluzbu informisanja buduceg inostranog partnera ovdasnje Fabrike automobila (“Pezoa") koja je u dva-tri navrata, pa i juce, u raznim domacim listovima potvrdila da je izmedju “Zastave" i “Pezoa" postpisano “pismo o namerama" kojim su predvidjeni modaliteti buduce poslovne saradnje dve firme.

Zaprepascuje, medjutim, saznanje da pojedini celnici “Zastave" i njihovi nalogodavci jos uvek imaju toliko obraza da se i dalje - sada cak i na pomalo morbidan nacin - poigravaju sudbinama izgladnelih kragujevackih sluzbenika. Jer, kako posle svega ovoga objasniti svim onim radnicima u “Finalizaciji" i drugim pogonima Fabrike automobila - zasto se svakodnevno ubijaju od posla da bi fabrika sto spremnije docekala “Pezoa". Kako ovu poslednju “igru" sa inostranim partnerom poslovodstva “Zastave" objasniti citavoj armiji od preko deset hiljada “automobildzija" koji vec godinama came po “buvljacima" i cekaju da budu ponovo pozvani u fabricke hale ili da im se barem posteno kaze da od toga nema nista pa “kud koji mili moji". Kako na kraju ovakvo ponasanje celnika “Zastave" objasniti Sindikatu i radnicima Namenske cijim parama je Srboljub Vasovic putovao u Pariz (sto je zvanicno potvrdjeno na lokalnoj TV), a koji vec nedeljama demonstriraju na ovdasnjim ulicama, a u poslednjih pet dana i strajkuju gladju jer su - gladni. Da li ce se oruzari zadovoljiti objasnjenjem da je Srboljub Vasovic sa grupom saradnika u Pariz putovao o njihovom trosku, da bi tamo video Ajfelovu kulu ili Luvr.

U svemu ovome vise zaista nije ni bitno da li je u Parizu izmedju “Zastave" i “Pezoa" bilo sta i potpisano. Zaprepascuje jos jedino cinjenica da celnici “Zastave" nisu culi za onu sumadijsku: “Sviraj, sviraj, pa i za pojas zadeni".

Z. Radovanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /