ponedeljak, 18. maj 1998.

PROTEST NEZAVISNOG SINDIKATA RADNIKA BEOGRADSKIH UNIVERZITETA ZBOG VLADINOG PREDLOGA ZAKONA

Filijale za slepo podanistvo

Novim paragrafima vlast zeli da pretvori univerzitet u filijale za obrazovanje i trenazu za slepo podanistvo

Odlaganje dugo najavljivane sednice Saveta Univerziteta u Beogradu, na kojoj je trebalo da se raspravlja o materijalnom polozaju univerziteta i standardu zaposlenih kukavicki je i sraman potez predsednika Saveta, a po nalogu aktuelnog rezima i asistenciju UK JUL-a. Organizacija nezavisnog sindikata radnika beogradskih univerziteta (ONSRBU) smatra da su osnovni razlozi odlaganja sednice izbegavanje javne argumentovane prezentacije cinjenica koje ukazuju na pustos i materijalnu bedu univerziteta i slucaj prof. dr Slobodana Petkovica, a koje su proizvod stetocinske politike vodjene prema Univerzitetu od strane rezima. Umesto resavanja materijalnih problema univerziteta i stvaranja privrednog ambijenta za razvoj drustva u celini, vladajuci rezim nastoji da, usvajanjem, po hitnom postupku novog zakona o univerzitetu, ponisti sve pozitivne inicijative i ugasi sve tragove demorkatskih procedura, a posebno autonomije univerziteta, u nameri da univerzitete pretvori u poslusne filijale za obrazovanje i trezanu na slepo podanistvo, bez licne, moralne i eticke odgovornosti profesora. ONSRBU ukazuje da ce ovako smisljena akcija dresiranja univerziteta kroz usvajanje novog zakona o univerzitetu ostaviti duboke tragove na vec katastrofalno zaostajanje nasih univerziteta u odnosu na razvijene zemlje.

Zakon o univerzitetu se zeli doneti po hitnom postupku, bez ucesca profesora, kao da je rec o zakonu za deratizaciju i borbu protiv gubara ili cepljenju pasa lutalica. Da stvar bude jos tuznija i ruznija koristi se neverovatan repertoar psihicke torture od strane nekih prvaka UK JUL-a, koji se ponasaju kao spasioci univerziteta, kao nekada clanovi UK-SK koji su, u stvari, bili glavni proizvodjaci mraka i moralne bede i koji su i najzasluzniji za sramni polozaj naseg drustva u ovom trenutku. Tako novi zakon nije nista drugo do navlacenje zavesa na vec zamagljene prozore univerziteta kako bi se konzervirala sva nagomilana beda i proglasio karantin nad autonomijom univerziteta. Uzas diktature i bede univerziteta tako moze postati stvarnost ako na to zaposleni na univerzitetu pristanu.

ONSRBU insistira da se pre usvajanja novog zakona o univerzitetu najpre razrese pitanja materijalnog polozaja i ucesca nauke u raspodeli budzeta, kao i pitanje privrednog ambijenta u kome ce biti moguci normalni razvojni procesi, razmena znanja, razmena tehnologija i kapitala. To sto se u ovom trenutku ubrzava proces donosenja novog zakona bez ucesca univerziteta u raspravi, na najbolji nacin oslikava nesposobnost i strah rezima da razresava materijalne probleme, pa represivnim zakonom zeli da spreci i ugasi svaki moguci demokratski otpor kao i da umanji uticaj univerziteta na drustvena i politicka zbivanja.

Takvoj nameri rezima se jednostavno moramo suprotstaviti svim sredstvima i argumentima, te pozivamo sve nase clanstvo i sve zaposlene na univerzitetima da ucestvuju u aktivnostima koje imaju za cilj odlaganje usvajanja pomenutog zakona bez ozbiljne rasprave, sve dok se u zemlji ne razrese osnovna politicka, etnicka, ekonomska i egzistencijalna pitanja, jer u ovoj zemlji sve vazne odluke donosi jedan diktatorski bracni par.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /