ponedeljak, 18. maj 1998.

ANEM O REZULTATIMA SAVEZNOG KONKURSA ZA DODELU FREKVENCIJA

Ministarstvo prakticno zabranilo rad 30 nezavisnih radio i tv stanica

To sto je Radio B 92 dobio frekvenciju, uradjeno je da bi se na medjunarodnom planu stvorio privid demokraticnosti, objasnjava odluku vlasti Veran Matic, predsednik ANEM-a

Beograd. - Odlukom da clanicama Asocijacije nezavisnih elektronskih medija dodele samo tri privremene dozvole za koriscenje frekvencija - Radiju B92 i dvema televizijskim stanicama, RTV Pancevu i F kanalu iz Zajecara, Savezno ministarstvo za telekomunikacije prakticno je zabranilo rad 30 nezavisnih radio i TV stanica - ocenio je predsednik ANEM Veran Matic u prvoj reakciji na rezultate saveznog konkursa za dodelu frekvencija.

Matic je istakao da ce zahtevati da pomenuto ministarstvo izda dozvole svim clanicama ANEM i ponisti odluku o visokim naknadama za frekvencije, obelodanjenu samo tri dana pre rezultata konkursa. Svim clanicama ANEM je vec sugerisao da nastave emitovanje programa bez obzira na odluku Ministarstva za telekomunikacije, a Nenad Cekic, direktor beogradskog nezavisnog Radio Indeksa, potvrdio je da njegov radio nece prestati sa emitovanjem programa uprkos tome sto nije dobio frekvenciju. Cekic je takodje pozvao republickog ministra za informisanje Aleksandra Vucica da se izjasni o ovom najnovijem obracunu sa nezavisnim medijima.

Rezultati konkursa, porazni po nezavisne elektronske medije, po Maticu su proizasli iz straha rezima od nezavisne i profesionalne informacije i straha od Radija B92. "To sto je B92 dobio frekvenciju uradjeno je da bi se na medjunarodnom planu stvori privid demokraticnosti, ali kad se uzme u obzir cinjenica da ce ova radio stanica morati da placa naknadu za koriscenje frekvencije od astronomskih milion i po dinara za narednu godinu, ispada da je u istom polozaju kao i one stanice koje nisu dobile frekvencije", kaze Matic.

ANEM je o odluci Saveznog ministarstva za telekomunikacije vec obavestio specijalnog americkog izaslanika za Balkan Ricarda Holbruka, apelujuci da ne dozvoli da nezavisni mediji budu zrtve diplomatskih uspeha u otvaranju pregovora izmedju Milosevica i Rugove.

O. M.

ZAHTEV MEDJUNARODNE ZAJEDNICE SLOBODNE STAMPE (IFEX)

Ukinuti odluku o visokim naknadama

Medjunarodna zajednica slobodne stampe (IFEX) uputila je zahtev Saveznoj vladi da povuce odluku o uvodjenju visokih tarifa za koriscenje frekvencija i TV kanala.

U otvorenom pismu premijeru Radoju Konticu istice se da je odluka o enormno visokim naknadama "nameran i smisljen pokusaj da se ucutkaju nezavisni mediji i opozicioni glasovi u SRJ".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /