ponedeljak, 18. maj 1998.

PREMA PISANJU PRISTINSKOG "BUJKUA"

Beograd uveo sankcije Kosovu

Bez obrazlozenja policija zaustavila kamione sa prehrambenim artiklima i lekovima. Nestasica brasna, mleka, ulja, secera u Pristini i drugim mestima na Kosovu

Pristina. - Od proslog petka na svim putnim prelazima Kosovo-Srbija i prema Makedoniji, policija je zaustavila natovarene kamione koji idu u pravcu Pristine i drugih kosovskih mesta. Policija je naredila da se svi vrate za Srbiju, i to bez ikakvog objasnjenja i obrazlozenja, sto je primljeno sa velikimcudjenjem i zaprepascenjem na Kosovu, pise jucerasnji dnevnik na albanskom "Bujku".

Prema recima svedoka, kako prenosi isti list, Srpska policija u Rudarima, gde se nalazi jedna od tih "rampi", uzvratila je vozacu ovim recima: "Trazili ste sankcije Jugoslaviji, eto vam sankcija..." Kako izvestava dopisnik "Bujkua" iz Podujeva ima i slucajeva maltretiranja vozaca na ovom punktu.

"Za cudo, na ovim punktovima mogu proci, sto je ironicno, samo kamioni natovareni gradjevinskim materijalom, a nikako i oni sa prehrambenim artiklima i lekovima. Jos apsurdnije je da je Srbija uvela trgovinske sankcije prema Kosovu bas onog dana kada su se susreli Rugova i Milosevic, navodi dalje "Bujku", i zakljucuje: "S ovim nehumanim ekonomskim merama Srbija zasigurno misli da pokori Albance na Kosovu gladju, da bi ih primorala na ustupke i na bilo kakvo politicko resenje za kosovski problem." Treba dodati i to da se u subotu i nedelju u Pristini i ostalim kosovskim mestima vec oseca velika nestasica osnovnih prehrambenih artikala. Ljudi su jurisali po prodavnicama i grabili sve sto su nasli. U Pristini se juce nije moglo naci brasno,mleko, ulje, secer i slicno. Kako smo obavesteni, ova nestasica se oseca danima, narocito u mestima zahvacenim ratom, kao sto su Drenica, Decane, Djakovica i Orahovac.

Na ovu dramaticnu nehumanu trgovinsku meru Beograda prema Kosovu jos nema zvanicnog saopstenja vlasti.

B. Dujaku

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /