ponedeljak, 18. maj 1998.

SAOPSTENJE "GRUPE OSAM" O SUSRETU MILOSEVIC-RUGOVA

Prvi pozitivan korak ka miru

Lideri osam najrazvijenih zemalja sveta podvukli znacaj saradnje s Gonsalesom i izrazili spremnost da "promovisu jasan i dostizan put prema punoj integraciji SRJ u medjunarodnu zajednicu

Birmingem, Beta-AP. - Lideri osam industrijskih zemalja sveta, sa godisnjeg samita u engleskom gradu Birmingemu pozdravili su susret jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica i lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove kao "prvi pozitivan korak" ka miru. Lideri G 8 izdali su saopstenje o Kosovu koje prenosimo u celini:

"Stalno nasilje na Kosovu ozivelo je strahove od novog balkanskog rata. Politicko resenje problema Kosova je vitalno za mir i dobrobit svih naroda u regionu. Smatramo da je susret izmedju predsednika Milosevica i doktora Rugove prvi pozitivan korak. Narocito je znacajno sto je predsednik Milosevic preuzeo licnu odgovornost u potrazi za resenjem problema Kosova, ukljucujuci i buduci status Kosova. Apelujemo na obe strane da osiguraju da dijalog koji je poceo vodi brzom usvajanju konkretnih mera za smanjenje tenzija i zaustavljanje nasilja.

Resenje pitanja statusa Kosova ce biti tesko, ali je sustinsko za dobrobit svih koji zive u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Mir i stabilnost u Evropi pociva na principima da su granice nepovredive i da do politicke promene mora da dodje mirnim sredstvima. Mi odbacujemo terorizam i nasilje bilo koje strane u svrhu postizanja politickih ciljeva ili gusenje drugacijih misljenja. Drzave regiona treba same da doprinesu nenasilnom resenju krize. Sve drzave treba da saradjuju u odnosu na probleme izbeglica i raseljenih osoba.

Mi podvlacimo znacaj saradnje sa Gonsalesom. Mi smo spremni da promovisemo jasan i dostizan put prema punoj integraciji Savezne Republike Jugoslavije u medjunarodnu zajednicu. Ali ako Beograd ne uspe da nadgradi nedavno postignuti napredak i ne krene stvarni politicki proces, njegova izolacija ce biti produbljena. Izbori u Crnoj Gori, 31. maja, moraju da budu slobodni i fer i u skladu sa demokratskim standardima, a njihove rezultate svi moraju postovati".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /