ponedeljak, 18. maj 1998.

FEHMI AGANI O RAZGOVORIMA U BELOM DVORU

Militantne opcije "nemaju perspektivu"

Pristina, Beta. - Clan pregovarackog tima kosovskih Albanaca sa predstavnicima Vlade Srbije Fehmi Agani ocenio je da albanska strana razgovorima sa predsednikom Jugoslavije Slobodanom Milosevicem nije nista izgubila, vec je uspela da sacuva podrsku medjunarodne zajednice. "Nasom spremnoscu da razgovaramo, mi smo preuzeli inicijativu", rekao je u subotu u Pristini Agani.

Napominjuci da nije veliki optimista sto se tice prvih kontakata, jer iskustvo pokusaja mirnog resavanja slicnih problema pokazuje da su moguci neuspesi, Agani je naglasio da je potrebno uociti neuspehe kako bi se stiglo i do pozitivnih rezultata. Agani, koji je uz Ibrahima Rugovu, Mahmuta Bakalija, Vetona Suroija i Pajazita Nusija ucestvovao u razgovorima sa Milosevicem, ocenio je da ce najbolji pokazatelj efekta tog razgovora biti dalji razvoj situacije na Kosovu.

Agani je rekao da je prvi rezultat susreta to sto ce iduce sedmice poceti razgovori izmedju srpske i albanske strane o mirnom resavanju kosovskog pitanja, i dodao da bi ti razgovori trebalo da budu praceni i prestankom, kako je rekao, srpske represije na Kosovu. On je naglasio da je zelja kosovskih Albanaca da resenje za Kosovo bude trazeno mirnim i politickim putem, jer militantne opcije "nemaju perspektivu". Kosovski Albanci bi mnogo izgubili da su njihovi predstavnici propustili americku inicijativu za razgovor sa Milosevicem, kazao je Agani i dodao da ce SAD sigurni biti prisutne u svim fazama razgovora o Kosovu i resavanja kosovskog pitanja.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /