ponedeljak, 18. maj 1998.

RAZGOVOR SA STEVICOM CVETKOVICEM I MIRKOM KRIVOKAPICEM, CLANOVIMA KRIZNOG STABA STUDENTSKOG PROTESTA PRISTINSKOG UNIVERZITETA

“Osecamo da smo izdani"

Pristina. - U vreme razgovora sa dvojicom predstavnika kriznog staba Pristinskog univerziteta Stevicom Cvetkovicem iz Smedereva, studentom cetvrte godine Masinskog fakulteta, odbojkasa ovdasnjeg kluba i Mirkom Krivokapicem studentom trece godine Elektrotehnickog fakulteta, rodom iz Pristine, vecina studenata je, medjutim, (i)mobilna u holu, dok su sva oprema, kao i namestaj odneseni. Stoga je prvo pitanje nasim sagovornicima glasilo da li su odustali od protesta i da li su spremni da predaju fakultete svojim albanskim kolegama.

- Mi se ne spremamo da predamo ove prostorije, a sto se tice iznosenja veoma skupe opreme i drugih nastavnih sredstava, poenta je bila u tome da se isele laboratorije sva tri tehnicka fakulteta. Medjutim, ukoliko mi i dalje ostanemo ovde nije problem da se oprema vrati - kazu Cvetkovic i Krivokapic.

Na pitanje zasto se o njihovom protestu malo cuje u javnosti i zasto je izostala trazena podrska (ostalih fakulteta, gradjana Pristine, studenata sirom zemlje) odgovorili su:

- Mi smo pod veoma velikom, skoro potpunom medijskom blokadom. Istina, poneka nezavisna radio stanica iz Srbije, a cujemo da je o nasem protestu izvestio i beogradski B92, nesto javi, ali zato nemamo pristup Radio Pristini, ovdasnjem dopisnistvu RTS i, zapravo, nemamo kome da se obratimo. Cela nasa aktivnost na tom planu zavrsava se na lepljenju plakata koje potom neko odmah skida.

Clanove kriznog staba smo pitali da li je - rektor stariji od ministra, s obzirom na bezrezervnu podrsku koja dolazi od Rektorata i Radivoja Papovica.

- Ovde svi misle isto. Dovoljno je da covek zivi ovde i da shvati neke stvari koje se tamo, malo dalje od Kosova tesko shvataju. Recimo, izjava portparola SPS Ivice Dacica kako predaja ovih fakulteta Albancima nece ugroziti nastavu na srpskom jeziku, nama izgleda smesna. Bilo je cak predloga, u pocetku, da idemo u duple smene, Srbi do 14 casova, a posle Siptari. To je nemoguce. Ako se ova zgrada da Albancima to je pocetak kraja ovog Univerziteta.

Zasto se nije moglo zajedno?

- To je neizvodljivo. Mozete li, uopste u ovom trenutku zamisliti takvu situaciju? Bio bi nam potreban poveci kordon milicije kako bi napravio zivu ogradu izmedju nas u trenutku kada jedni izlaze, a drugi dolaze na fakultet. Osim toga, sve to bi trajalo najmanje jedan sat i ne verujemo da bi nas milicija htela obezbedjivati.

Dvojica predstavnika Studentskog protesta u Pristini u svetlu najnovijih dogadjaja - pocetka razgovora na relaciji Pristina-Beograd, kazu da njihova organizacija “pozdravlja razgovore kao demokratsku kategoriju i jedini moguci nacin za prevazilazenje krize na Kosovu". “Nacelno smo iznenadjeni zbog toga sto su pitanja, koja su predvidjena da se resavaju na republickom nivou prebacena na savezni. Bez obzira na to ko vodi dijalog i na kom nivou, nasi interesi, kao studenata ovog Univerziteta, vezani su iskljucivo za pitanje obrazovanja. U vezi s tim ocekujemo, kao imperativ, da se u dogovore vezane za ta pitanja ukljuce i predstavnici naseg Univerziteta", kazu nasi sagovornici.

Da li ste ostali po strani?

- Osecamo da smo izdani. Mi ne zelimo nista protiv zakona i Ustava - i u njemu stoji da ne mogu Siptari uciti i studirati po njihovim programima, a s druge strane oni nece da uce po nasim programima. Studenti imaju primedbu i na eventualno izjednacavanje diploma koje kosovski Albanci sticu na paralelnom univerzitetu.

Kao najvazniji razlog navode da nije jednako vredna diploma dobijena posle studija kod vrsnih predavaca iz Beograda i Podgorice, recimo, i onoga sto nudi paralelni univerzitet sa kadrovima kojima raspolaze.

Upitani da li ce u ponedeljak, kako je ranije bilo dogovoreno resenjem ministra prosvete Jova Todorovica, nastavu slusati u novom prostoru, Cvetkovic i Krivokapic su rekli:

- Sve je otvoreno. Mislimo da ce se sve znati u subotu ili nedelju. Mi smo jedino sigurni da se fakulteti nece zakljucati. Nas nekoliko desetina ovde spavamo vec sedam dana, a narod je uz nas, bez obzira na medijsku blokadu, o cemu svedoci i velika kolicina hrane i opreme za danonocni boravak na Univerzitetu.

D. Banjac

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /