ponedeljak, 18. maj 1998.

Reagovanja na odluke Skupstine Crne Gore

PREDSEDNIK CRNE GORE MILO DJUKANOVIC

Slobodan Milosevic moze da razmisli do ponedeljka

Jugoslavija je zajednica dve republike, pa neka preuzmu odgovornost oni koji hoce da je ruse

- Stara drzava Crna Gora ima svoj nacionalni ponos, ima drzavno dostojanstvo i precizno utvrdjenu narodnu volju, svoju Skupstinu i svoju Vladu. Ima dovoljno pameti da izabere one koji ce je predstavljati u zajednickoj drzavi, a ne da ih, u njeno ime, bira Milosevic i nekoliko njegovih potrckala, koje je angazovao i koje placa po Crnoj Gori. Zbog toga se i sastala Skupstina Crne Gore, zbog toga je donijela politicku deklaraciju, i zbog toga je promijenila nase predstavnike u Vijecu republika. Time smo izveli na cistinu davnog rusitelja Jugoslavije - kazao je predsjednik Crne Gore Milo Djukanovic na jednom od predizbornih skupova u opstini Bijelo Polje.

Predsjednik Djukanovic je porucio predsjedniku SRJ Slobodanu Milosevicu da “moze da razmisli do ponedjeljka hoce li da povuce i krajnje destruktivan i rusilacki potez, i da, na taj nacin, bude grobar Jugoslavije ili ce postovati volju Crne Gore, kao ravnopravne federalne jedinice".

- Jugoslavija je zajednica dvije republike, pa ako se pedstavnici druge republike neodgovorno odnose prema SRJ, onda se to mora uciniti nedvosmisleno jasnim, pa neko sa svojim celnim covjekom preuzmu odgovornost za rusenje zajednicke drzave - kazao je predsjednik Djukanovic, izrazavajuci, pri tom, uvjerenje da do toga nece doci.

D. V.

VOJIN DJUKANOVIC, POTPREDSEDNIK SAVEZNE VLADE

Ruse Kontica da bi srusili SRJ

Podgorica, Beta. - Potpredsednik jugoslovenske vlade Vojin Djukanovic ocenio je da je inicijativa za smenu savezne vlade pokrenuta sa “odredjenom namerom" i da je ta namera “rusenje Jugoslavije". “Momiru Bulatovicu i njegovoj partiji Kontic smeta, jer zajedno sa vlastima u Beogradu zele unitarizaciju nase drzave", rekao je Djukanovic u intervjuu koji objavljuje podgoricki dnevnik “Vijesti". On je ocenio da Bulatovic racuna da ce tim, “nelegitimnim putem", poboljsati svoj rejting, i da ce “on ili neko od njegovih bliskih saradnika, doci na Konticevo mesto". “Ako se to dogodi Jugoslaviji ce biti samo gore i gore", ocenio je Djukanovic.

Djukanovic je rekao da je bilo “razlicitih misljenja" na vanrednoj sednici jugoslovenske vlade na kojoj je obavljen dogovor kako da se nastupi u ponedeljak u saveznom parlamentu kada se bude glasalo o poverenju Konticevom kabinetu, “Kao coveka me je pogodilo sto su prakticno svi hvalili rad premijera Kontica, a izjasnjavali su se da ce glasati u skladu sa stavom svoje partije i 'okrenuti mu glavu', sto nije korektno", rekao je potpredsednik Savezne vlade. “Mislim da je Kontic radio ono sto je u datim uslovima bilo moguce", rekao je Djukanovic, dodajuci da jugoslovenski premijer “nije mogao raditi bolje, ako je bio ogranicen sa svih strana".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /