utorak, 19. maj 1998.

VECE GRADJANA SAVEZNE SKUPSTINE

“Uzdrzani" premijer ne moze da resava jugoslovenske probleme

Obrazlazuci inicijativu za smenu Radoja Kontica i njegovog kabineta, Dragisa Pesic je rekao da je premijer povodom tekuce krize u Crnoj Gori pokazao uzdrzanost i zelju da ostane neutralan

Beograd. - Juce je u Vecu gradjana glasalo 124 poslanika, od ukupno 138. Za smenu Radoja Kontica, glasalo je 90, deset je bilo protiv, a 24 se uzdrzalo.

U ime predlagaca inicijative SNP Crne Gore Dragisa Pesic je rekao da predsednik Savezne vlade gospodin Radoje Kontic nije u stanju da adekvatno organizuje i rukovodi Saveznom vladom, posebno u nagomilanim ekonomskim, socijalnim i politickim problemima u SRJ, kao i novonastalim izazovima na medjunarodnoj sceni. On je posebno ukazao na to da je aktuelni premijer povodom tekuce krize u Crnoj Gori pokazao “uzdrzanost i zelju za nemesanjem". On je zakljucio da “SRJ u ovom vremenu treba odlucniji, efikasniji i politicki opredeljenija licnost na mestu premijera".

Nakon izlaganja saveznog premijera koje je trajalo oko pola sata, za rec se javio Vojislav Seselj (SRS) koji je rekao da, sudeci po onome sto je premijer govorio “imamo najboljeg premijera na svetu" ali da je skupstinska vecina za njegovu smenu, obrazlazuci to time da vlada nije nista ucinila u socijalnoj i ekonomskoj sferi. Veci deo svog izlaganja sef radikala je posvetio dokazivanju da Skupstina Crne Gore nije imala pravo da oduzme mandate poslanicima SNP CG nazvavsi takav zakon neustavnim.

Istvan Pastor (DZVM) je naglasio da je inicijativa za smenjivanje saveznog premijera i vlade legalna i legitimna, zbog momenta u kojem se pokrece inicijativa, DZVM ce biti uzdrzan kod glasanja. Po njegovom misljenju, osnovni razlog koji je naveden u inicijativi za smenjivanje premijera i kabineta je “iracionalan", ali je potrebno odmah krenuti sa dijalogom (izmedju Srbije i Crne Gore) jer je “opasno dalje zaostravanje odnosa u federaciji".

Slobodan Vujosevic (SNS) je rekao da “ovo nije delegatska skupstina" tvrdeci kako “iskljucivo parlamentarna vecina u Saveznoj skupstini moze odlucivati o smeni premijera". “Ako vecina odluci da svi ministri budu iz Pirota, vi to morate prihvatiti", upozorio je ovaj poslanik, obracajuci se saveznom premijeru i poslanicima DPS CG i cesto se zagledajuci sa skupstinske govornice u predsednika Veca Milomira Minica.

Od glasanja za Konticevu smenu u Vecu gradjana uzdrzali su se poslanici SPO, DS, DSS, DC, ND, Koalicija “Vojvodina" i SVM. Obrazlazuci takvu odluku, predstavnici pomenutih stranaka izneli su brojne kritike na racun rada Savezne vlade, ali su se ipak zalozili da se donosenje odluke o njegovoj smeni odlozi za vreme nakon zavrsetka izbora u Crnoj Gori, kako se ne bi dodatno zaostravala politicka situacija u federaciji.

Ugrozenost savezne drzave i zelju da se ona ocuva navodili su kao argument i zagovornici Konticeve smene.

- SPS ne zanima ko ce biti na vlasti u Crnoj Gori, vec odnos Crne Gore prema zajednickoj drzavi - rekao je Ivica Dacic (SPS) i dodao da je odnos te partije prema inicijativi za Konticevu smenu principijelan. “Ko je predlozio mandatara sad predlaze i njegovu smenu", rekao je Dacic i dodao da ce zadrzavajuci principijelan odnos prema koalicionom partneru, socijalisti prihvatiti predlog da novi premijer bude takodje iz Crne Gore. Dacic je optuzio crnogorsku vlast da se “prvi put u istoriji Crne Gore okrenula protiv Srbije i stavila na stranu stranih sila koje rade protiv Srbije". Njegov partijski kolega Branislav Ivkovic kritikujuci odluku crnogorske SKupstine o uvodjenju imperativnog mandata, rekao je da su “imperativni mandati i razbili Jugoslaviju" i potom se zalozio za Konticevu smenu.

- Ako je drzava prezivela smsenu Panica, Cosica i Avramovica, opstace i posle smene ove Savezne vlade - zakljucio je Novica Stanic, SNS.

Izvestaci: V. Vignjevic, J. Kesic, V. Didanovic
Foto: N. Stojanovic

Duel Ristic - Djukanovic

Ljubisa Ristic (JUL) objasnio je da je razlog za smenu Radoja Kontica zauzimanje neutralnog stava prema sukobu dve najjace politicke opcije u Crnoj Gori.

- Ne moze se biti neutralan po pitanju buducnosti drzave, jedinstvene ekonomije, informativnog prostora, spoljne politike i po pitanju da li jedna politicka opcija podrzava zajednicku buducnost zemlje ili je druga ugrozava - rekao je Ristic i dodao da “opcija Mila Djukanovica nije samo rusenje nego izdaja zemlje".

- Zapanjen sam mrznjom LJUbise Ristica prema Milu DJUkanovicu. To ne moze izgovoriti normalan covek. Zato je JUL na proslim izborima u Crnoj Gori dobio 0,1 posto glasova - rekao je potom Vojin Djukanovic, potpredsednik Savezne vlade, i ocenio da je KOnticeva smena “pocetak rusenja Jugoslavije". “Izglasacete nepoverenje, ali to nece promeniti politicku volju gradjana u Crnoj Gori", zakljucio je Djukanovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /