utorak, 19. maj 1998.

FINALE KUPA LEN: JADRAN (SPLIT)-PARTIZAN BAMBI 1:3 (1:0, 0:1, 1:0, 1:0)

Trofej crno-belima na Poljudu

Split. - Bazen 溺ali Poljud". Gledalaca: 1.088. Sudije: Dani, Klara (Italija). Igrac vise: Jadran 10 (1), Partizan 7 (1).

JADRAN: Skolnekovic, Vrdoljak, Krekovic, Buric, Jezina, Smodlaka, Buljan, Savicevic, Asic, Pavlovic 1, Vuko, Aljinovic, Djogas.

PARTIZAN: Kuljaca, Ninkov, Soro, Maljkovic 1, Savic 2, Ikodinovic, Ganovic, Nikolic, Petrovic, Popovic, Vujasinovic, Draskovic, Ribic.

Prelepi pehar Kupa Len (Evropske plivacke i vaterpolo federacije) posle vise decenijskog posta napokon danas stize na Banjicu i Vaterpolo klub Partizan - sasvim zasluzeno posle sinocnje velike pobede jugoslovenskih vaterpolista nad dvostrukim evropskim prvakom Jadranom iz Splita - 3:1 (1:0, 0:1, 1:0, 1:0). Splicanima, koji su u ovom mecu bili favoriti nakon remija u Beogradu od pre dve nedelje (8:8) nije pomoglo ni zestoko navijanje domace publike - igraci Partizana su od prvog do poslednjeg trenutka bili sto odsto u mecu, odigrali snazno i vrlo skoncentrisano u odbrani iza koje je na golu bio sinoc prosto fantasticni golman Nikola Kuljaca. Partizan je prvi dosao u vodjstvo golom Riste Maljkovica sa distance i vec od tada pocinje da se oseca blagi nagovestaj psiholoske prednosti 田rno-belih", koji je obecavao povoljan ishod meca. I Kuljaca i sinoc takodje odlicni reprezentativni golman Jadrana Skolnekovic imali su u toj prvoj cetvrtini i dosta srece, jer su po tri puta igraci oba tima pogodili okvir gola.

U drugoj cetvrtini kod Splicana je vec nervoza postala ocigledna, ali 田rno-beli", nazalost, nisu iskoristili greske domacih. Pavlovic je izjednacio posle iskljucenja Ikodinovica i, za vaterpolo igru desava se nesto prosto neverovatno - to ce biti i jedina lopta koja je te veceri zavrsila iza Kuljacinih ledja i to 22 sekunde pre isteka druge cetvrtine. Na pocetku treceg dela utakmice Partizan i dalje igra odlicno, dok Jadran opseda gol gostiju puna dva minuta - i to bez pogotka, sto je mozda bio i presudan momenat splitskog finala. Odbrana 田rno-belih" i Kuljaca su i dalje bili nesavladivi, dovodili su Splicane bukvalno do ocajanja. Minut pre isteka ove cetvrtine odlicni kapiten Partizana Dejan Savic vrlo lukavo, sa distance, lobom salje loptu u Skolnekovicevu mrezu - 1:2.

U potpuno istom ritmu jugoslovenski predstavnik nastavio je i u poslednjem delu utakmice. Opet Dejan Savic, dva minuta i 18 sekundi pre poslednjeg sudijskog zvizduka precizno realizuje igraca vise za svoj tim i dovodi Partizan do konacnih, takoreci fudbalskih 1:3 i tako dugo zeljenog pehara Kupa Len. Jedini trofej koji je nedostajao u bogatoj riznici 田rno-belih", od danas ce biti na Banjici. Zrelom i disciplinovanom igrom vaterpolisti Partizana su u jednoj tvrdoj, takoreci sahovskoj partiji, na splitskom plivalistu pokazali da su imali vece srce, hladniju glavu i jacu zelju, sto je krunisano pobedom. Kao svojevrsni revans za poraz Beceja od zagrebacke Mladosti, vaterpolisti Partizana su ne samo prekinuli crnu seriju 田rno-belih" klubova u sudaru sa hrvatskim predstavnicima u internacionalnim takmicenjima, vec su i sjajnom igrom pokazali da u Srbiji i Jugoslaviji zivi najjaca vaterpolo skola.

S. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /