sreda, 20. maj 1998.

NEKOLIKO HILJADA STUDENATA PROTESTOVALO NA PLATOU ISPRED FILOZOFSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

Zvizdaljke ponovo najavljuju bunt

Za veceras zakazana Skupstina studenata i profesora kako bi se pripremio strajk ukoliko bude usvojen sporni Predlog zakona

Beograd. - Studenti Beogradskog univerziteta juce su sasvim ispunili plato ispred Filozofskog fakulteta u centru grada, protestvujuci protiv vladinog predloga Zakona o Univerzitetu i - najavili strajk. Oglasavajuci se pistaljkama, negodujuci na svaki pomen licnosti iz rezima, ocito ispunjeni jakim emocijama, par hiljada studenata podsetilo je vlasti na proteste iz vremena cuvenog gradjanskog bunta obecavajuci im da ce ovog puta biti jos uporniji u boriti za slobodu Univerziteta.

Danas u 18. casova odrzace se Skupstina studenata i profesora, na Elektrotehnickom fakultetu, kako bi se razmotrile dalje akcije u odbranu univerziteta i izmedju ostalog videlo kolika je spremnost za obustavu nastave - ako Skupstina Srbije usvoji sporni zakonski predlog. Najavljeno je i da ce se svakog dana na fakultetima odrzavati protesne aktivnosti, a za danas u podne na njima ce studenti izabrati delegate za vecernju Skupstinu.

Zvizduci opoziciji

Konferansije skupa, Boris Karajcic je pomenuo u jednom momentu i opozicione prvake koje su okupljeni "pozdravili" jakim negodovanjem. "Niko ovde nije dosao zbog Vuka Draskovica ili Zorana Djindjica", rekao je Karajcic i objasnio kako su "studenti shvatili da u ovoj zemlji nema ni vlasti ni opozicije vec su to neki ljudi" koji su usli u politiku kako bi ostvarili korist".

Prema recima Nenada Kojica iz Studentske inicijative na skup su dosli predstavnici svih nezavisnih studentskih organizacija koje sada cine “jedan tim," pa ce se za sve njih izraditi i jednistven znak sa obelezjem Koordinacionog odbora za odbranu univerziteta. Drzavnom Savezu studenata, za koji je receno da nema clanova osim placenih funkcionera, poruceno je da ide na “djubriste istorije".

“Vlast zeli da se osveti studentima i nastavnicima za neposlusnost pokazanu u gradjanskom protestu", rekao je profesor Bora Kuzmanovic, sa Filozofskog fakulteta, ocenjujuci je “kao najcrnju i spojem fesisticke desnice i boljsevicke levice". Kako je jos rekao “bila bi sramota da upravljaci fakulteta budu - Mira Markovic, Ratko Markovic, Vojislav Seselj..."

Profesor Goran Milicevic, sa Ekonomskog fakulteta, clan Kordinacionog odbora za odbranu Univeziteta, ironicno se zahvalio potpredsedniku Vlade Milovanu Bojicu “sto je kao iskusan lekar dao injekciju adrenalina, gurajuci pominjani Zakon i tako probudio Beogradski univerzitet iz usnulosti". “I Toma Nikolic je pokazao jos jednom", naveo je Milicevic, “kako se bori protiv zloupotreba, podrzavajuci zakon koji je protiv interesa zemlje".

Najradikalniji u istupu bio je Miroslav Hristodulu, iz Studentske unije, koji je rekao da su u drzavi na vlasti “debele svinje i da je sve smisljeno kako bi svinja ostala na vlasti". “Nema normalnog coveka koji bi prihvatio ovakav zakon o Univrzitetu", rekao je njegov kolega iz Studentskog parlamenta, Boris Karajcic, koji je bio istovremeno i konferansije skupa.

ANEM nece cutati

U ime Asocijacije nezavisnih elektronskih medija novinar B - 92 Dusan Masic, rekao je studentima da ih se "rezim plasi i da vise ne zna sta radi". Napomenuo je da "nema slobodnih" medija bez slobodnog Univerziteta, i obrnuto, dok su neki od studenata u istupima primetili da je napadu na Univerzitet prethodio udar nove vlade na slobodne medije.

“Ovakvim ’zlocinackim‘ predlogom Zakona", ocenio je, “Univerzitet se svodi" na zadrugu i daje prilika da nepismeni ministar prosvete izbaci na ulicu najumnije glave. Prema njegovim recima pitanje je “kako ce pod uslovima koje vlasti predvidjaju, (odnosno povecane skolarine), studirati oni ciji roditelji nisu clanovi vladajuce koalicije i kao takvi na raznim direktorskim mestima".

Profesor Slobodan Petkovic, koji je prosle godine dobio otkaz na Sumarskom fakultetu, rekao je da je njegov primer upozorenje svima kako ce se masovno postupati sa drugim neposlusnim profesorima ako se usvoji pomenuti predlog Zakona. Portparol Studentskog pokreta, Milos Trajkovic je rekao da je taj predlog “delo nepismenih ljudi koji se plase Univerziteta".

Nakon jednocanosovnog skupa studenti su obisli krug oko zgrade Rektorata da bi i tako pokazali dekanima sta misle. Studenti su poslusali organizatora i nisu krenuli u protesnu setnju, kako su to nekad radili, za koju je vlast spremila docek, jer je pedesetak metara od platoa stajalo trideset-cetrdeset policajaca (mada bez posebne opreme za ulicne borbe). U neupotrebljenom kordonu zapazen je i krajnje nesvakidasnji prizor - jednom od policajaca virio je gips na ruci iz rukava uniforme, sto su novinari komentarisali njihovom “nestasicom" u gradu zbog Kosova.

N.T.

Studenti su sa profesorima

Beograd. - Predlog novog zakona je samar za celu univerzitetsku javnost, i velika osveta vlade studentima i profesorima - rekao je Milos Trajkovic, postpredsednik Studentskog parlamenta na jucerasnjoj konferenciji za stampu ove investicije dodao da “ studenti stoje iza svojih profesora, koji moraju biti inicijalna kapisla u odbrani univerziteta."

“Nastavno-naucni rad na univerzitetu je vec u krizi, koja ce usvajanjem ovog zakona biti dovedena do maksimuma" - rekao je dr Nikola Tucic, profesor Bioloskog fakulteta i clan Saveta univerziteta. Dr Zarko Spasic, profesor Masinskog fakulteta, je naglasio da se za predlozeni zakon ne zna tacno ko ga je pisao i dodao: “Optimista sam da ce studenti i profesori odbaciti predlozeni zakon i tako odbraniti autonomiju univerziteta."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /