sreda, 20. maj 1998.

NASTAVNO-NAUCNO VECE BEOGRADSKOG UNIVERZITETA

Paragrafi bez kocnica

Predlog zakona ne nudi nikakve kocnice i otvara prostor samovolji da promovise politicke poslusnike, ocenio je dr Dejan Popovic, dekan Pravnog fakulteta

Beograd.- Svestan sam da se nikakvim amandmanima ne moze ispraviti ponudjeni Predlog zakona o univerzitetu, zbog svog fundamentalnog prilaza. Zato predlazem da se odrze veca na svih 30 fakulteta i na institutima na kojima ce se zahtevati od vlade i skupstine da se predlog zakona povuce i da zajedno, u kolegijalnom i kompromisnom odnosu sacinimo novi zakon, kazao je prof. dr Dragan Kuburovic, rektor Univerziteta u Beogradu na jucerasnjoj sednici Nastavno naucnog veca, kojoj su pored clanova veca prisustvovali i predstavnici univerziteta u Savetu BU i clanovi Udruzenja za odbranu demokratije. U krcatoj sali za sednice rektor je procitao pismo Milanu Milutinovicu, koje je napisao 13. maja, u kome ga podseca na susret u februaru i na iznenadjenje koje je doziveo kad je cuo vest da je vlada usvojila predlog, bez misljenja univerziteta. Polazeci od interesa svih, obratili smo se i predsedniku Skupstine, objasnio je rektor BU, sa apelom da taj dokument ne stavi na usvajanje dok ne prodje javnu raspravu, jer “ ovakav predlog ponistava tradiciju Beogradskog univerziteta i napor koji su od 91. cinili, radeci i za platu od tri do pet DEM".

“Mi nismo sebe nikad shvatali kao ljude sa oreolom, koji su nedodirljivi", ocenio je rektor, kazavsi da u svojoj profesionalnoj karijeri nikad tuznije trenutke nije doziveo nego sada. Dr Kuburovic je negirao tvrdnje da su “profesori BU zaljubljeni u samoupravljanje". “Znamo koliko je profersora stradalo jer su se odupirali uvodjenju samoupravljanja. Nismo zeleli nikakvu vlast na univerzitetu, vec da drzava uredjuje odnose, kao sto se to cini u razvijenim demokratskim zemljama", porucio je rektor zagovornicima teze da univerzitetski profesori “tuguju nad samoupravljanjem".

Nedolasci

Na sednicu Nastavno naucnog veca BU, zakazanu zbog teme broj jedan u akademskoj javnosti nije doslo desetorica clanova veca. Skupu nisu prisustvovali, dr Mladen Vilotijevic, dekan Uciteljskog fakulteta, dr Radivoje Grbic, dekan Medicinskog , dr Dimitrije Jankovic, dekan Masinskog, dr Slobodan Jakulic, dekan Defektoloskog fakulteta, te dr Dusan Jovic, dekan Sumarskog fakulteta, dr Miroslav Kopecni, direktor Instituta za nauklearne nauke "Vinca", dr Zarko Jovanovic, direktor IHTM, dr Darko Marusic, profesor Arhitektonskog fakulteta, dr Radivoje Petrovic, naucni savetnik Instituta "Mihajlo Pupin" i v.d. dekana FON, dr Nahod Vukovic.

Dekan Pravnog fakulteta, Dejan Popovic, je upozorio da cak i u zemljama izrazite etatisticke tradicije postoji savet ili telo koje nominuje rektore i dekane, a onda ministar to formalno potvrdjuje. “Ovde je situacija potpuno drugacija, cime se otvara prostor za izigravanje institucija univerziteta i fakulteta".

Ova resenja, ocenjuje dr Popovic, omogucavaju da se kadrovska pitanja rese vaniinstitucionalno. Gde su onda garantuje da se spreci zloupotreba, zapitao je dekan Pravnog fakulteta, naglasavajuci da predlog zakona “ne nudi nikakve kocnice i samovolji otvara prostor da promovise politicke poslusnike za rektore i dekane, koji ce to da prenesu i na kadrovska pitanja. Tako ce se stvoriti i uslovi za otpustanje nepodobnih i to je ono sto nas zabrinjava", porucio je dr Popovic, uz opasku, da ponudjeni predlog oznacava pre “povratak u ’45. godinu nego sto je okrenut modernom vremenu".

Naglasavajuci da je Institut za filozofiju i drustvenu teoriju vec odbacio predlog vlade, dr Svetozar Stojanovic, direktor, je podvukao da nije vreme da se poostrava rezim studija, a -pogotovu “na to nemaju prava oni koji to predlazu, jer njihov zivotni stil ne odgovara sirotinji, posto se nicega ne odricu". Naglasavajuci da bira reci kad govori o izjavama predlagaca, dr Stojanovic je sve podveo pod “cinicne kojestarije". On je predlozio da jedna delegacija sa BU ode u SANU “jer akademiji sigurno mora da bude stalo do autonomije univerziteta".

O.Nikolic

Neobavestenost

Dekan Veterinarskog fakulteta, dr Danilo Vickovic slozio se sa inicijativom da se raspravlja na “sirem frontu" o predlogu zakona, ali smatra da clanovi veca mogu da “upadnu u istu gresku kao i druga strana- jer se trazi da diskutuje o necemu sto on jos nije video". Ovakav istup izazvao je smeh kod kolega, ali dr Vickovic je bio uporan. “Necu da verujem nicemu sto ne procitam, odnosno ne mogu to da stavim na vece, dok taj dokument ne raspravim sa strucnim kolegijumom", porucio je on. Odmah posle njegovih reci dostavljen mu je Predlog zakona, sto je izmedju ostalog propraceno i prekorom rektora da je do sada dr Vickovic samo tri puta prisustvovao sednicama u Kapetan Misinom zdanju.

Najavljujuci ostavku, ali u formi aluzije ako se usvoji vladin Predlog zakona o univerzitetu, dr Dragan Kuburovic je izrazio nadu da ce se univerzitetski glas ipak cuti, pod uslovom da vecina kolektiva zatrazi skidanje dokumenta iz skupstinske procedure. “Ukoliko to izostane, univerzitet ce naci nacina da reaguje", porucio je rektor BU.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /