sreda, 20. maj 1998.

Reagovanja na smenu dosadasnjeg i imenovanje novog premijera

MILICA PEJANOVIC-DJURISIC PISMENO ODGOVORILA MOMIRU BULATOVICU NA PONUDU DA RAZGOVARAJU O PLATFORMI ZA RAD SAVEZNE VLADE

Jos jedan udar na ustavni poredak

Podgorica. - “Ne prihvatamo Vas kao mandatara i to sto ste odredjeni za tako vazno mjesto tumacimo kao jos jedan politicki udar na ustavni poredak i ravnopravnu poziciju Crne Gore u Jugoslaviji zbog cega cete snositi podrazumijevajucu odgovornost", stoji u odgovoru Demokratske partije socijalista Momiru Bulatovicu na poziv da se sretnu i razgovaraju o Platformi za rad Savezne vlade.

U pismu koje je potpisala dr Milica Pejanovic-Djurisic, Bulatovic se podsjeca da je “nelegalnim putem dosao nezasluzeno i suprotno interesima Crne Gore u poziciju da sastavlja Saveznu vladu", te da “niko u Crnoj Gori ne priznaje autenticnost i utemeljenost njegovog politickog pokreta".

“Poznato Vam je da ste na celu uvezene politicke ideje koja je suprotna interesima drzave Crne Gore i Jugoslavije kao dogovorene federalne zajednice ravnopravnih Crne Gore i Srbije i ravnoipravnih gradjana", stoji u odgovoru DPS-a i naglasava se da ce Bulatovic, kao do sada i ubuduce “raditi na realizaciji zadatog u cilju rusenja ustavnog i pravnog poretka Crne Gore i Jugoslavije" i da “ambiciozno ucestvuje u rusenju vlastite drzave".

“Vi znate da ste odavno na celu pokreta koji ignorise drzavu Crnu Goru, koji ne priznaje njenu vlast, odluke njenih drzavnih organa", konstatuje se u pismu i zatim podsjeca na najnovije ponasanje Bulatovica prema odlukama Skupstine Crne Gore, donesenim povodom izglasavanja nepovjerenja Saveznoj vladi.

Na kraju, gospodja Djurisic podsjeca Bulatovica i na jucerasnje zakljucke Skupstine Crne Gore kojima se ne priznaju protivustavne odluke Vijeca republika “kao i sve naredne odluke te neligitimne strukture", a sve u cilju zastite ustavnog i pravnog poretka Crne Gore i njene ravnopravne pozicije u zajednickoj drzavi.

B. I. M.

MINISTARSTVO INOSTRANIH POSLOVA RUSIJE

Beogradu nisu potrebni novi problemi

Moskva, Beta. - Zamenik predstavnika ruskog Ministarstva inostranih poslova Sergej Nesteruskin izjavio je agenciji Beta, povodom smene jugoslovenske vlade, da Beograd vec ima dovoljno problema koje treba da resava, i da ne treba da pravi nove. Nesteruskin je izrazio nadu da jugoslovenski “politicari i rukovodioci imaju dovoljno zivotnog iskustva i mudrosti da ne prave nove probleme, jer vec postoje ozbiljni problemi koje treba da rese, kao sto je problem Kosova". Na pitanje kako komentarise odnose izmedju Srbije i Crne Gore, posle smene Savezne vlade, on je rekao da “nije umesno" da Rusija to ocenjuje, ali je napomenuo da njegova zemlja “pomno prati" sve sto se desava. Nesteruskin je rekao da svi problemi u SRJ moraju biti reseni “uz dobru volju i u okviru Ustava SRJ".

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U DS

Vrhunac krize tek predstoji

Sudbina Radoja Kontica ne bi bila od velikog znacaja, da ne postoje ozbiljni ustavni problemi i ozbiljni problemi funkcionisanja i saradnje izmedju Crne Gore i Srbije, rekao je na jucerasnjoj konferenciji za stampu Miodrag Perisic, potpredsednik Demokratske stranke. Bracnom paru Milosevic-Markovic Kosovo nije prioritet, nego im je prioritet da uniste svaki pokusaj reforme, koji bi mogao zarazno da deluje na Srbiju. Prekjucerasnja retorika krajnje levice i krajnje desnice da je Jugoslavija vazna i da je ugrozena, apsolutno je lazna, jedino sto je ugrozeno to je pozicija Slobodna Milosevica", kaze Perisic, dodavsi da parlament zbog nacina na koji je smenjen Kontic nema vise nikakav legitimitet u drustvu.

Po njemu Milosevic ne moze da funkcionise bez stvaranja politickih kriza, bez podela. “Politicka kriza na relaciji Srbija-Crna Gora dobice svoj vrhunac verovatno posle izbora u Crnoj Gori". Crnogorski poslanici su se razumno ponasali, dostojanstveno i patriotski, cak i posle uvreda. Oni su pokazali da im je mnogo vise stalo do SRJ, do federacije Srbije i Crne Gore nego sto je stalo poslanicima SPC", rekao je potpredsednik i dodao: - Ono sto je realna opasnost za Milosevica da se ceka pokusaj nasilja u Crnoj Gori, u tom slucaju medjunarodna zajednica ce intervenisati. To sto on radi u suprotnosti je sa nacionalnim i drzavnim interesom Srbije".

Na pitanje novinara u vezi spekulacija u javnosti da je izmedju Holbruka i Milosevica postignut dogovor da se Milosevicu prepusti Crna Gora, Perisic je odgovorio “ne verujem da Holbruk ima ta ovlascenja". Na nasu molbu da prokomentarise zasto su demokrate stavile svoj potpis za smenu Kontica, a potom ga povukle, Perisic je odgovorio u samo jednoj recenici “nasa meta je bio Milosevic".

M. Kalinic

AMERICKI DIPLOMATA I PODGORICI

Majls i Djukanovic o smeni Kontica

Podgorica, Beta. - Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic razgovarao je juce u Podgorici sa sefom misije SAD u Beogradu Ricardom Majlsom. Majls je Djukanovicu urucio pismo americkog drzavnog sekretara Medlin Olbrajt.

Majls i Djukanovic su, kako je saopsteno iz predsednikovog kabineta, razgovarali o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori i Jugoslaviji, povodom izglasavanja nepoverenja saveznom premijeru Radoju Konticu, navodi se u saopstenju.

LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE

Nasilnicko smenjivanje Kontica

Novi Sad, Beta. - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Ivkovac, ocenio je da je smenjivanje jugoslovenskog premijera Radoja Kontica bilo “nasilnicko". “Savezni premijer nije zasluzio da ga branimo, ali je smena bila udar na federaciju", rekao je Ivkovac na konferenciji za novinare. On je dodao da ce “najgori drzavnik" u istoriji Srbije, a “najbolji vlastodrzac", zavrsiti kao “porodica akademika iz Bukuresta".

SVETOZAR MAROVIC, PREDSEDNIK SKUPSTINE CRNE GORE

Marovic: Cudan izbor, s obzirom na broj glasova Bulatovicu

Podgorica, Beta. - Predsednik crnogorskog parlamenta i potpredsednik DPS Svetozar Marovic ocenio je kako predlog da Momir Bulatovic bude novi jugoslovenski premijer ima za cilj jacanje Bulatoviceve pozicije pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Marovic je rekao da se predlaganjem Bulatovica za novog saveznog premijera ne uvazava bitna stvar, a to je da mandat za novog predsednika vlade mora biti dat onom pojedincu, partiji ili koaliciji koji imaju podrsku vecine gradjana.

Marovic je rekao da je prekjucerasnje izglasavanje nepoverenja Saveznoj vladi bilo suprotno Ustavu i crnogorskom Zakonu o izboru i opozivu poslanika u Vecu republika jugoslovenskog parlamenta. “Mi ne mozemo priznati taj izbor ako se ne uvazi Ustav SRJ, prema kojem federalne jedinice svojim zakonima regulisu izbor i opoziv poslanika, odnosno ako se ne uvazi ta elementatrna norma ravnopravnsti i zakon po kojem smo opozvali poslanike", rekao je Marovic. On je precizirao da crnogorska vlast ne moze da prihvati odluku koja ne uvazava Ustav i zakone SRJ. Marovic je rekao da sest poslanika Socijalisticke narodne partije u Vecu republika, kojima je oduzet mandat, ne mogu da glasaju u ime Crne Gore u Vecu republika.

MILO DJUKANOVIC U PLJEVLJIMA

Crna Gora ostaje lojalna zajednickoj drzavi

Pljevlja, Beta. - “Crna Gora nece dozvoliti da bude isprovocirana da zbog neodgovornih, nekontrolisanih i neuracunljivih politickih poteza na saveznom nivou napusti ideju zajednicke drzave", rekao je sinoc Milo Djukanovic, na promotivnom skupu koalicije “Da zivimo bolje" u pljevaljskoj mesnoj zajednici Kosanica. Crnogorski predsednik je rekao da je apsolutno siguran da je “nasa zelja i namjera da sa bratskim srpskim narodom i sa svim ostalim narodima koji zive na prostoru SR Jugoslavije gradimo nasu zajednicku kucu, koja ce biti jaca od destrukcije i pogubne politike Slobodana Milosevica i njegove politicke kamarile u Beogradu".

Djukanovic je naglasio da se pokusava “vaskrsnuti" Momir Bulatovic kao politicar, racunajuci da ce poslednjih nekoliko dana proizvesti onaj efekat koji nije uspeo da stvori kod gradjana Crne Gore poslednjih godinu dana. “Jedini efekat od toga je taj sto ce Bulatovic jos jednom izigrati svoje pristalice, jer ce ih ostaviti u politickim dronjcima, a on ce se povuci u zavjetrinu na Dedinje da zajedno sa svojim "vozdom“ gleda svoje tragicne politicke rezultate u Crnoj Gori".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /