sreda, 20. maj 1998.

Predlog zakona o Univerzitetu (4)

V. NASTAVNICI I SARADNICI UNIVERZITETA

1. Zvanja nastavnika i saradnika univerziteta

Clan 78.

Zvanja nastavnika univerziteta jesu: docent, vanredni profesor i redovni profesor.

Zvanje nastavnika stranog jezika na nematicnom fakultetu jeste predavac.

Clan 79.

Zvanja saradnika univerziteta jesu: asistent - pripravnik, asistent, lektor i visi lektor.

Zvanja saradnika za strucno-umetnicke nastavne predmete na akademiji umetnosti, kao i na drugom fakultetu jesu: strucni saradnik, visi strucni saradnik i samostalni strucni saradnik.

2. Uslovi za sticanje zvanja nastavnika univerziteta

Clan 80.

Zvanje docenta moze da stekne lice koje ima:

1) naucni stepen doktora nauka iz naucne oblasti za koju se bira;

2) naucne, odnosno strucne radove u odgovarajucoj oblasti objavljene u medjunarodnim ili domacim naucnim ili strucnim casopisima ili zbornicima sa recenzijama;

3) sposobnost za nastavni rad.

Clan 81.

Zvanje vanrednog profesora moze da stekne lice koje, pored uslova iz clana 80. ovog zakona, ima:

1) veci broj naucnih radova od znacaja za razvoj nauke u odgovarajucoj naucnoj oblasti objavljenih u medjunarodnim ili domacim naucnim i strucnim casopisima sa recenzijama;

2) originalno strucno ostvarenje (projekat, studiju, originalni metod), odnosno rukovodjenje ili ucesce u naucnim projektima;

3) objavljen udzbenik, praktikum ili zbirku zadataka za naucnu oblast za koju se bira;

4) veci broj radova saopstenih na medjunarodnim ili domacim naucnim skupovima.

Clan 82.

Zvanje redovnog profesora moze da stekne lice koje, pored uslova iz cl. 80. i 81. ovog zakona, ima:

1) objavljenu monografiju u odgovarajucoj naucnoj oblasti;

2) ostvarene rezultate u razvoju naucno-nastavnog podmlatka na fakultetu, a posebno kroz mentorstvo u magistarskim tezama ili doktorskim disertacijama, kao i ucesce u komisijama za ocenu ili odbranu magistarskih teza ili doktorskih disertacija.

Clan 83.

Zvanje docenta iz umetnicke, odnosno strucno-umetnicke oblasti moze da stekne lice koje ima akademski naziv magistra umetnosti, priznata umetnicka dela, odnosno ostvarenja i sposobnost za nastavni rad.

Zvanje vanrednog profesora iz umetnicke, odnosno strucno-umetnicke oblasti moze da stekne lice koje ima akademski naziv magistra umetnosti, umetnicka dela, odnosno ostvarenja od znacaja za razvoj umetnosti i sposobnost za nastavni rad.

Zvanje redovnog profesora iz umetnicke, odnosno strucno-umetnicke oblasti moze da stekne lice koje ima akademski naziv magistra umetnosti, izuzetna umetnicka dela, odnosno ostvarenja koja su znacajnije uticala na razvoj kulture i umetnosti, i sposobnost za nastavni rad.

Zvanje nastavnika iz umetnicke, odnosno strucno-umetnicke oblasti moze da stekne i lice koje ima visoko obrazovanje, vrhunska umetnicka ostvarenja i sposobnost za nastavni rad.

Clan 84.

Zvanje predavaca stranog jezika na nematicnom fakultetu moze da stekne lice koje ima visoko obrazovanje i objavljene strucne, odnosno naucne radove u odgovarajucoj naucnoj oblasti i sposobnost za nastavni rad.

3. Uslovi za sticanje zvanja saradnika univerziteta

Clan 85.

Zvanje asistenta-pripravnika moze da stekne lice koje ima visoko obrazovanje i opsti uspeh najmanje 8 (osam) na osnovnim studijama.

Zvanje asistenta moze da stekne lice koje ima akademski naziv magistra nauka, odnosno magistra umetnosti i ima smisla za nastavni rad.

Zvanje asistenta klinickog nastavnog predmeta utvrdjenog statutom medicinskog i stomatoloskog fakulteta, moze da stekne lice koje ima akademski naziv magistra nauka i strucni naziv specijaliste, u skladu sa posebnim zakonom.

Zvanje lektora stranog jezika moze da stekne lice koje ima odgovarajuce visoko obrazovanje, opsti uspeh najmanje 8 (osam) na osnovnim studijama i ima smisla za nastavni rad.

Zvanje viseg lektora moze da stekne lice koje, pored uslova iz stava 4. ovog clana, ima objavljene strucne, odnosno naucne radove.

Clan 86.

Zvanje strucnog saradnika umetnickog, odnosno strucno-umetnickog nastavnog predmeta moze da stekne lice koje ima odgovarajuce strucne rezultate.

Zvanje viseg strucnog saradnika umetnickog, odnosno strucno-umetnickog nastavnog predmeta moze da stekne lice koje ima visoko obrazovanje i priznate strucne radove.

Zvanje samostalnog strucnog saradnika umetnickog, odnosno strucno-umetnickog nastavnog predmeta moze da stekne lice koje ima visoko obrazovanje i strucne rezultate od znacaja za razvoj struke ili umetnosti.

4. Sticanje zvanja i zasnivanje radnog odnosa nastavnika i saradnika

Clan 87.

Nastavnik, osim redovnog profesora, stice zvanje i zasniva radni odnos na vreme od pet godina.

Saradnik stice zvanje i zasniva radni odnos na vreme od cetiri godine.

Asistent - pripravnik stice zvanje i zasniva radni odnos na vreme od cetiri godine bez mogucnosti ponovnog izbora u isto zvanje.

Clan 88.

Nastavnik i saradnik stice zvanje i zasniva radni odnos na fakultetu na osnovu konkursa.

Dekan fakulteta odlucuje o objavljivanju konkursa.

Konkurs iz stava 1. ovog clana narocito sadrzi naziv radnog mesta i uslove za rad na radnom mestu nastavnika, odnosno saradnika, u skladu sa opstim aktom fakulteta.

Clan 89.

Dekan obrazuje komisiju za pripremu izvestaja o prijavljenim kandidatima.

Komisija iz stava 1. ovog clana sastoji se od najmanje tri nastavnika iz naucne, odnosno umetnicke oblasti, za koju se nastavnik, odnosno saradnik bira.

Clanovi komisije su u istom ili visem zvanju od zvanja u koje se nastavnik bira.

Clan 90.

Izvestaj komisije sadrzi: biografske podatke, pregled i misljenje o naucnom, strucnom, odnosno umetnickom radu kandidata, kao i misljenje o ispunjenosti uslova kandidata za izbor u zvanje i na radno mesto nastavnika, odnosno saradnika.

Clan 91.

Po dostavljanju izvestaja komisije dekan vrsi izbor izmedju kandidata koji ispunjavaju uslove za izbor i zvanje i na radno mesto nastavnika, odnosno saradnika.

Izbor u zvanje i na radno mesto redovnog profesora dekan vrsi po prethodnoj saglasnosti ministra prosveta.

Sa licem koje je izabrano u smislu st. 1. i 2. ovog clana, dekan zakljucuje ugovor o radu.

Clan 92.

Nastavnik zasniva radni odnos za izvodjenje nastave iz najvise dva nastavna predmeta jedne naucne, odnosno umetnicke oblasti.

Clan 93.

Nastavnik moze biti preuzet u radni odnos na drugom fakultetu u istom zvanju, u skladu sa zakonom kojim se uredjuju radni odnosi.

Clan 94.

Ako se na objavljeni konkurs za izbor nastavnika ne prijave kandidati koji ispunjavaju uslove za radno mesto nastavnika ili se ne izabere ni jedan kandidat, dekan fakulteta moze zakljuciti ugovor o dopunskom radu sa nastavnikom drugog fakulteta u toku skolske godine, u skladu sa zakonom kojim se uredjuju radni odnosi.

Clan 95.

Istaknuti naucnik, strucnjak ili umetnik moze da ucestvuje u ostvarivanju dela nastave na univerzitetu, odnosno fakultetu u skladu sa statutom.

5. Prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa

Clan 96.

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti nastavnika i saradnika i drugih zaposlenih na univerzitetu, odnosno fakultetu primenjuje se zakon kojim se uredjuju radni odnosi, ako ovim zakonom nije drukcije odredjeno.

Clan 97.

O pojedinacnim pravima, obavezama i odgovornostima nastavnika, saradnika i drugih zaposlenih na univerzitetu, odnosno fakultetu odlucuje rektor, odnosno dekan.

O pojedinacnim pravima, obavezama i odgovornostima rektora univerziteta, odnosno dekana fakulteta odlucuje upravni odbor univerziteta, odnosno fakulteta.

Clan 98.

Vanrednom profesoru, docentu i saradniku koji se nalazi na odsluzenju vojnog roka, porodiljskom odsustvu, bolovanju duzem od tri meseca, kao i u slucajevima mirovanja radnog odnosa utvrdjenih zaskonom, radni odnos se produzava za vreme trajanja odsustva.

Nastavniku posle pet godina provedenih u nastavi na fakultetu moze biti odobreno placeno odsustvo u trajanju od jedne skolske godine radi strucnog i naucnog usavrsavanja, u skladu sa statutom fakulteta.

Clan 99.

Nastavniku prestaje radni odnos pod uslovima i na nacin propisanim zakonom kojim se uredjuju radni odnosi.

Kad nadlezni organ fakulteta ne odluci da nastavnik koji je navrsio 65 godina zivota ili 40 godina staza osiguranja, ostane i dalje u radnom odnosu, tom nastavniku radni odnos prestaje na kraju skolske godine u kojoj je navrsio 65 godina zivota ili 40 godina staza osiguranja.

Kad nadlezni organ fakulteta odluci da nastavnik koji je navrsio 65 godina zivota ili 40 godina staza osiguranja ostane i dalje u radnom odnosu, tom nastavniku radni odnos ne moze prestati pre isteka skolske godine.

VI. STRUCNI ORGANI UNIVERZITETA

Clan 100.

Strucni organ univerziteta je nastavno-naucno, odnosno nastavno-umetniko vece.

Statutom univerziteta mogu se utvrditi i drugi strucni organi univerziteta: strucna veca po oblastima nauka, odnosno po disciplinama (u daljem tekstu: strucna veca), nastavno-naucna, odnosno nastavno-umetnicka veca grupacija srodnih fakulteta (u daljem tekstu: veca grupacija).

Clan 101.

Vece univerziteta cine po jedan predstavnik fakulteta u sastavu univerziteta iz reda redovnih profesora.

Statutom univerziteta moze se utvrditi i veci broj clanova veca univerziteta iz reda redovnih profesora.

Rektor i prorektor su clanovi veca univerziteta po funkciji, bez prava odlucivanja.

Broj clanova, trajanje mandata, sastav i nacin izbora predsednika i clanova veca univerziteta utvrdjuje se statutom univerziteta.

Clan 102.

Vece univerziteta:

1) daje misljenje na predlog statuta univerziteta;

2) donosi program naucnih istrazivanja, odnosno program umetnickih projekata univerziteta;

3) daje misljenje o maticnosti fakulteta;

4) donosi nastavni plan i program studija koje organizuje univerzitet;

5) dodeljuje pocasni doktorat;

6) najmanje jednom godisnje razmatra izvestaj o ostvarivanju programa naucnih istrazivanja, odnosno umetnickog rada koje donosi univerzitet;

7) obavlja i druge poslove utvrdjene ovim zakonom i statutom univerziteta.

O pitanjima iz svoje nadleznosti vece univerziteta odlucuje vecinom glasova ukupnog broja clanova.

VII. STRUCNI ORGANI FAKULTETA

Clan 103.

Strucni organi fakulteta jesu: nastavno-naucno, odnosno nastavno-umetnicko vece i vece katedre.

Statutom fakulteta mogu se utvrditi i drugi strucni organi.

Clan 104.

Vece fakulteta cine nastavnici i saradnici fakulteta ili njihovi predstavnici.

Dekan i prodekan su clanovi veca fakulteta po funkciji, bez prava odlucivanja.

Broj clanova, trajanje mandata i nacin izbora predsednika i clanova veca fakulteta utvrdjuje se statutom fakulteta.

Clan 105.

Vece fakulteta:

1) daje misljenje na predlog statuta fakulteta;

2) donosi nastavni plan osnovnih, specijalistickih, magistarskih i doktorskih studija po odsecima, grupama ili smerovima;

3) donosi nastavni plan i program stalnog strucnog obrazovanja i usavrsavanja;

4) donosi program naucnih istrazivanja, odnosno umetnickih projekata fakulteta;

5) utvrdjuje mere za podsticanje razvoja izrazito uspesnih i darovitih studenata;

6) najmanje jednom godisnje razmatra izvestaj o ostvarivanju programa naucnih istrazivanja, odnosno umetnickog rada;

7) obavlja i druge poslove utvrdjene ovim zakonom i statutom fakulteta.

O pitanjima iz svoje nadleznosti vece fakulteta odlucuje vecinom glasova ukupnog broja clanova.

Clan 106.

Na fakultetu se osnivaju katedre za jedan ili vise srodnih nastavnih predmeta.

Strucni organ katedre je vece katedre koje cine svi nastavnici i saradnici koji obavljaju obrazovno-naucni, odnosno obrazovno-umetnicki rad iz nastavnih predmeta za koje je katedra osnovana.

Clan 107.

Vece katedre:

1) predlaze nastavni program nastavnih predmeta katedre;

2) daje misljenje o programu naucnih istrazivanja, odnosno umetnickog rada i o naucnim i umetnickim radovima u kojima ucestvuju nastavnici i saradnici katedre;

3) obavlja druge poslove propisane statutom fakulteta.

Organizacija i nacin rada katedre i veca katedre uredjuje se statutom fakulteta.

(Nastavlja se)

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /