sreda, 20. maj 1998.

NAKON STO JE POLICIJA ZA VIKEND VRACALA VISE KAMIONA SA PREHRAMBENOM ROBOM NAMENJENIH TRZISTU U POKRAJINI

Namirnice jos ne mogu na Kosovo, vlada tvrdi da je to izmisljotina

U Pristini vlada velika nestasica zivotnih namirnica, javio je Rojters . Juce na Kosovo propustena samo dva kamiona sa mlekom, namenjenog policiji i vojsci, tvrdi anonimni izvor agencije Beta.

Beograd, Beta. - Policija je juce na Kosovo pustila dva kamiona sa mlekom, za potrebe vojske i policije, a ostala prehrambena roba uglavnom se vraca sa kontrolnog punkta Rudare, na ulazu u pokrajinu, rekli su juce trgovacki i prevoznicki izvori, zahtevajuci anonimnost.

“Za vikend je sa prelaza Rudare vraceno oko 300 kamiona. Danas su nam pustili samo dva kamiona s mlekom za potrebe vojske i policije", rekao je juce predstavnik jednog velikog srpskog snabdevaca mlekom i ziveznim namirnicama. Vladini izvori tvrde da to nije istina. Zamenik ministra finansija Srbije Igor Mirovic rekao je da je prica o blokadi snabdevanja “cista izmisljotina, propaganda koja ne sluzi na cast onima koji takve vesti plasiraju".

Rojters je juce javio o velikoj nestasici ziveznih namirnica u Pristini, posebno mleka, ulja i secera. Prema izvorima britanske agencije, sa prelaza Rudare, od petka uvece do ponedeljka vraceno je oko 200 kamiona sa namirnicama. Betin izvor iz drzavne firme odbio je da se upusta u objasnjenja postupaka policije, rekavsi, medjutim, da od subote svi snabdevaci juzne srpske pokrajine moraju da imaju specijalne vladine potvrde da bi transportovali namirnice na Kosovo. On je dodao da njegovo preduzece nije dobilo nikakvo pismeno upustvo o potrebnim dozvolama, nego da je verovatno rec o “usmenoj uredbi".

“U petak smo analizirali stanje snabdevenosti na Kosovu, i zakljucili da su i pokrajina i Pristina natprosecno snabdeveni. Analiza se odnosila na stanje do cetvrtka. Za nekakvu dozvolu nekog ministarstva za transport namirnica na Kosovo nisam cuo", izjavio je zamenik ministra trgovine Srbije Milos Stamenkovic. Jedan privatni kamiondzija, u ponedeljak je rekao da ga je policija za vikend bez objasnjenja vratila sa administrativne granice rekavsi mu: “Neka Siptari mleko i brasno svercuju na konjima iz Albanija, kao sto to cine sa oruzjem". Kosovski informativni centar, blizak Demokratskom savezu Kosova Ibrahima Rugove, optuzio je u nedelju “vlasti u Beogradu" da ne dozvoljavaju snabdevanje Kosova hranom, ne bi li “izgladnjivanjem prinudile Albance da promene svoju politicku volju". “Naredba iz Beograda stigla je iste veceri kada su se predstavnici kosovskih Albanaca vratili iz Beograda sa razgovora sa predsednikom SR Jugoslavije Slobodanom Milosevicem", objavio je u subotu pristinski dnevnik na albanskom “Bujku".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /