sreda, 20. maj 1998.

CRNOGORSKI PARLAMENT USVOJIO ZAKLJUCKE POVODOM ODLUKA SAVEZNE SKUPSTINE

Ne priznaju se protivustavne odluke Veca republika

Podgorica. - Juce kasno poslije podne, nakon sto su bili poznati rezultati razgovora predsjednice DPS CG Milice Pejanovic-Djurisic sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem, crnogorski parlament je usvojio zakljucke kojima ne priznaje odluku o smjeni Savezne vlade.

U zakljuccima se izmedju ostalog kaze da je Vece republika i pokrajina grubo prekrsilo temeljne odredbe Ustava SRJ o ravnopravnosti Republike Crne Gore i njeno pravo da svojim propisima uredi nacin izbora i mandat poslanika u Vijecu republika. U skladu sa Ustavom SRJ i Ustavom Crne Gore Skupstina Crne Gore ce preduzimati energicne mjere na zastiti svog ustavnog i pravnog poretka i svog polozaja u Federaciji, kaze se izmedju ostalog u zakljuccima.

Za zakljucke su glasali svi prisutni poslanici, izuzev Miodraga Kovaca, poslanika iz SNP CG, koji je u momentu glasanja bio i jedini prisutni poslanik ove partije. Poslanici iz Liberalnog saveza bojkotovali su i jucerasnju sjednicu crnogorskog parlamenta.

1. Skupstina Republike Crne Gore sa zaljenjem konstatuje da je Vijece republika Skupstine SRJ na sjednici odrzanoj 18. maja 1998. godine ignorisalo zakone i odluke Skupstine Republike Crne Gore prihvatajuci a u njegovom radu ucestvuju poslanici kojima je ova Skupstina konstatovala prestanak mandata. Tim cinom Vijece republika je grubo prekrsilo temeljne odredbe ustavnog poretka SRJ o ravnopravnosti republike - clanice odnosno Ustavom SRJ zagarantovano pravo Crne Gore da svojim propisima uredi nacin izbora i prestanka mandata poslanika u Vijecu republika Skupstine SRJ.

2. Skupstina Republike Crne Gore ne moze priznati protivustavno donijete odluke koje je usvojilo ili ce donijeti Vijece republika Skupstine SRJ a za koje su glasali poslanici iz Skupstine Crne Gore kojima je prestao mandat Vijecu republika.

3. U skladu sa Ustavom SRJ i Ustavom Crne Gore Skupstina Crne Gore ce i dalje preduzimati energicne mjere na zastiti svog ustavnog i pravnog poretka ravnopravnog polozaja u Federaciji, sve u cilju zastite gradjanskog mira u Crnoj Gori i stabilnosti odnosa u Jugoslaviji.

4. Skupstina ce zavisno od okolnosti obezbijediti stalno zasijedanje u interesu zastite zakona, mira i sigurnosti svih gradjana u Crnoj Gori.

5. Na Skupstini Republike Crne Gore dogovoreno je da konkretna inicijativa ce biti upucena svim predstavnicima vlasti radi dogovora i odluke u vezi sa njenim sadrzajem.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /