sreda, 20. maj 1998.

KOLIKO NAS KOSTA NERACIONALNO GAZDOVANJE ENERGIJOM

Srbija duguje 1,4 milijarde kilovata

Da je prosle zime cena struje u Srbiji bila ekonomska EPS letos ne bi vracao vec bi mogao izvesti 1,4 milijarde KWh elektricne energije, i na taj nacin zaradjenih 40 miliona dolara usmeriti za remonte, kaze Slobodan Babic, generalni direktor EPS

- Mi i bez stranog partnera moramo da se ozbiljno pozabavimo pitanjem racionalnog koriscenja elektricne energije. Da smo je ove godine racionalno trosili, po svim pokazateljima, EPS bi, umesto da vraca oko 1,4 milijarde kilovat casova struje, ovog leta mogao tu elektricnu energiju da izveze, i tako ostvari devizni priliv od 40 miliona dolara. Ta suma bi mogla biti usmerena u remonte i u domacu industriju, kaze Slobodan Babic, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, odgovarajuci za “Nasu Borbu" na pitanje o potrebi da EPS, u situaciji kada strane partnere poziva da ucestvuju u dovrsetku izgradnje TE - TO “Kolubare B" svoj osnovni proizvod, elektricnu energiju, prodaje po ekonomskim (dakle visim) cenama.

Bez da konkretno najavljuje eventualna buduca poskupljenja struje prvi covek EPS istice da je rec o cisto ekonomskom pitanju, jer je neekonomska cena upravo razlog za neracionalnu potrosnju i u domacinstvima i u industriji. EPS ce, zato, preduzeti sve mere koje mogu stajati na raspolaganju, da bi se postigla racionalna potrosnja elektricne energije. Jer, prosle zime je, i pored toga sto je ona bila najtoplija u poslednjih 110 godina, u Srbiji potroseno 4,8 milijardi KWh elektricne energije vise nego zime 90/91. godine, dnevna potrosnja je bila za 26,6 miliona KWh veca nego pre osam godina. Strucnjaci EPS zakljucuju da je rec o potrosnji elektricne energije za grejanje i neracionalnoj potrosnji struje u industriji, jer kod nas se, po jedinici bruto drustvenog proizvoda trosi osam do devet puta vise energije nego u svetu. Sve to je doprinelo da EPS za proizvodnju ove ekstra potrosnje angazuje prozvodne kapacitete cija je instaisana snaga 1.107 MW. A oni su mogli raditi za izvoz.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /