sreda, 20. maj 1998.

IGOR MIROVIC ZAMENIK MINISTRA FINANSIJA NAJAVIO NOVI PORESKI PAKET

Manje opterecenje za najnize plate

U Zakonu koji bi trebalo da bude usvojen 26. maja smanjice se opterecenje za plate koje iznose od 300 do 800 dinara

Vlada je spremna da preko izmena poreskih instrumenata udje u sveobuhvatnu reformu u ovoj oblasti, a sve sa ciljem da konkretno smanji opterecenje privrede i prosiri poresku bazu, izjavio je na Upravnom odboru Privredne komore Srbije Igor Mirovic, zamenik srpskog ministra za finansije. Inace, do sada se 52 odsto javne potrosnje namiruje iz privrede, a ova izdvajanja izmedju 50 i 60 procenata ucestvuju u njenim rashodima.

Za pocetak, najverovatnije 26. maja, na zasedanju republickog parlamenta, bice usvojen Predlog zakona o porezima na prihode gradjana, a u junu ce stici na red i ostali zakoni iz ovog poreskog paketa, ciji su nacrti vec pripremljeni - o porezu na dobit korporacija, izmenama poreza na imovinu i o akcizama i porezu na promet, objasnjava Mirovic.

Po njegovim recima, Vlada je vec uocila da bi primena odredbi poreza na prihod gradjana, umesto rasterecenja, dodatno opteretila plate u preduzecima sa niskim zaradama, koje se krecu u rasponu od 300 do 800 dinara. Zbog toga su napravljene odredjene korekcije u Predlogu ovog zakona i one ce se sprovoditi u dogovoru sa Fondom za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Mirovic ujedno obecava da ce ovaj poreski paket omoguciti da u drugom polugodistu ove godine dobijemo zaokruzen sistem, sa konkretnim rasterecenjem za privredu od 33 odsto. Korekcije u poreskom opterecivanju zarada uskratice u preostalom delu godine republicki budzet za oko 1,5 milijardi dinara, sto ce morati da se nadoknadi na drugi nacin.

B. Jager

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /