sreda, 20. maj 1998.

REAGOVANJA NA VLADIN PREDLOG ZAKONA O UNIVERZITETU

Profesori i studenti protiv gusenja autonomije

Milicija cuva univerzitet od studenata

Beograd. - U isto vreme dok je nekoliko hiljada studenata protestovalo na Platou Filozofskog fakulteta i najavljivalo strajk ukoliko se usvoji vladin Predlog zakona o univerzitetu - clanovi Nastavno naucnog veca Univerziteta u Beogradu objasnjavali su juce na sednici zbog cega su nove formulacije u suprotnosti sa autonomijom i interesima visokoskolskih ustanova. Na oba skupa je zatrazeno da se povuku sporne odredbe iz skupstinske procedure.

Ima razloga za protest -
poostrava se i rezim studija0102

Za petak je najavljena nova sednica veca, na kojoj ce se usvojiti generalni stav najstarije visokoskolske ustanove u drzavi, a do tada treba da se sastanu fakultetska i veca instituta na kojima ce se raspravljati o dokumentu koji je vlada pripremila za usvajanje 26. maja.

Juce je istim povodom protestovao Odbor za gradjansku inicijativu iz Nisa, u koji su uglavnom ukljuceni profesori i saradnici Niskog univerziteta. Za danas su studenti na vecini fakulteta u Nisu najavili zborove na kojima ce se dogovoriti kako da reaguju ukoliko vlada ne odustane od svojih ideja.

O. N.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /