sreda, 20. maj 1998.

SKUPSTINA CRNE GORE DOPUNILA ZAKON O IZBORU ODBORNIKA I POSLANIKA

Dodatne garancije za postene izbore

Prema dopunama glasacki listic za izbor poslanika treba na poledjini da ima naziv opstine, birackog mesta i oznaku za njegov broj. Takodje, listici za izbor odbornika moraju biti overeni pecatom opstinske, a poslanika pecatom RIK

Podgorica. - Na predlog dvojice poslanika iz redova DPS CG, crnogorski parlament juce je dopunio Zakon o izboru odbornika i poslanika, odnosno, preciznije receno, dva clana tog Zakona. Prema prvoj dopuni, glasacki listici za izbor poslanika treba da “na poledjini, u gornjem desnom uglu, sadrze naziv opstine, naziv birackog mjesta i oznaku za njegov broj". Druga dopunska odredba tice se, takodje, obiljezavanja glasackih listica, pa ce tako oni za ibor odbornika morati biti ovjereni pecatom opstinske izborne komisije a za izbor poslanika pecatom Republicke izborne komisije.

Ovoj dopuni Zakona predhodili su zahtjevi predsjednika crnogorskog parlamenta i sefova poslanickih grupa prema RIK, u kojima je trazeno da ona obezbijedi sve sto je sada zakonski normirano. Posto je RIK to odbila, pod izgovorom da za takve radnje nema zakonskih ovlascenja, pala je odluka da se dopuni Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Iako su glasali za predlozene dopune, poslanici iz Narodne stranke su bili protiv nacina kojim se prakticno izaslo u susret onome sto je zahtijevala Bulatoviceva SNP CG. Dragan Soc je upozorio da se radi o popustanju pod pritiscima SNP-a, kojoj nije cilj da se poboljsa izborni postupak, vec da se stvaraju uslovi “da se iz formalnih razloga omoguci osporavanje rezultata izbora". Time bi se, naglasio je on, stvorile pretspostavke za guzvu i zavodjenje vanrednog stanja u Crnoj Gori.

Na dnevni red sjednice predsjednik crnogorskog parlamenta Svetozar marovic stavio je i dva akta koja je Ustavnom sudu Crne Gore uputila SNP, odnosno sest clanova ove partije, kojima su oduzeti mandati saveznih poslanika u Vijecu republika. SNP CG je od Ustavnog suda Republike trazila da preispita ustavnost Rezolucije koju je crnogoroski parlament usvojio prije par dana radi zastite crnogorskih interesa u Vijecu republika, a sest “bivsih" poslanika u tom Vijecu podnijeli su ustavnu zalbu zbog oduzimanja mandata. Crnogorski parlament, na zahtjev Ustavnog suda Crne Gore, treba da se odredi prema ovim predlozima.

D. Vukovic

Skupstina cekala predsednika DPS

Zasedanje crnogorske skupstine pocelo je sa zakasnjenjem, a u skupstinskim kuloarima se moglo cuti da ishod zavisi od razgovora predsednice DPS CG Milice Pejanovic-Djurisic sa predsednikom SRJ Slobodanom Milosevicem.

Clan rukovodstva DPS i poslanik Milan Gajovic je izvjestacu “Nase Borbe" izjavio da je gospodja Pejanovic sa gospodinom Sturanovicem otputovala u Beograd ne da sa Milosevicem razgovara o mandataru za novu Saveznu vladu, vec da ga licno obavijesti o crnogorskim stavovima povodom rusenja dr Kontica i njegovog kabineta. To je u izjavi novinarima potvrdio i predsjednik parlamenta Svetozar Marovic, koji je rekao da ce Milosevicu biti ponovljen stav da je odluka o smjeni Savezne vlade protivzakonita.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /