cetvrtak, 21. maj 1998.

EKSPOZE MOMIRA BULATOVICA PRED OBA DOMA SAVEZNOG PARLAMENTA

Odoleti unutrasnjim iskusenjima

Osnovni ciljevi nove vlade bice: izgradnja SRJ kako drzave zasnovane na vladavini prava, reintegracija u medjunarodnu zajednicu i izgradnja otvorene trzisne privrede. Intervencije sa strane ne mogu doneti stabilizaciju na Kosovu i Metohiji, rekao Bulatovic

Predlog da budem kandidat za predsjednika Savezne vlade prihvatio sam u najiskrenijoj zelji da dam pun doprinos ocuvanju, unapredjenju i razvoju Savezne Republike Jugoslavije, kao zajednice ravnopravnih gradjana, naroda i republika. Kandidujem se za ovu odgovornu duznost u vremenima i drzavnim prilikama koje zahtijevaju mudrost, odmjerenost i tolerantnost u medjusobnim odnosima, ali s druge strane istovremeno nalazu i odlucnost, efikasnost i pravovremenost postupanja u zastiti vitalnih interesa nase drzave, rekao je u svom ekspozeu novi savezni premijer Momir Bulatovic

Uvazavajuci sve postignute rezultate, afirmisuci zapocete reformske procese i uocavajuci osnovna ogranicenja i probleme koji stoje pred nasom zemljom, smatram da Savezna vlada u narednom periodu treba da posveti poseban angazman ostvarenju sledecih ciljeva:

Prvo, mora se nastaviti izgradnja Savezne Republike Jugoslavije kao drzave zasnovane na vladavini prava, kao drzave koja ima snazno utemeljenje na principima socijalne pravde i drzave koja na demokratski nacin uredjuje svoje unutrasnje odnose.

Drugo, zelimo da nasa zemlja bude sto prije reintegrisana u medjunarodnu zajednicu pod uslovima koji obezbjedjuju njen ravnopravni tretman, zastitu naseg nacionalnog i drzavnog dostojanstva, kao i uvazavanje uloge koju Savezna Republika Jugoslavija ima kao faktor mira i stabilnosti u regionu i sire. Trece, ulozicemo posebne napore da podsticemo i usmjeravamo izgradnju otvorene trzisne privrede, sa ciljem da se poveca standard i unaprijedi socijalna sigurnost gradjana Jugoslavije.

Neprincipijelni i nelegitimni zahtjevi da se izvrsi pritisak na nasu zemlju povodom tipicno unutrasnjeg pitanja, najocitije su se pokazali na pitanju Kosova i Metohije. Zalaganja nekih stranih drzava da, kako su javno govorili, pomognu u rjesavanju ovog problema Republike Srbije, samo su uslozila tamosnje stanje, buduci da su od strane ekstremnih separatista i terorista protumacena kao direktna podrska nedopustivom nastojanju da se ugrozi teritorijalni integritet Republike Srbije.

Po recima Bulatovica, izostanak ostre i nedvosmislene osude narastajuceg terorizma na Kosovu i Metohiji djelovao je u istom pravcu. Stabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji ne moze donijeti nicija intervencija sa strane. Sasvim suprotno, ona samo moze dovesti do daljeg usloznjavanja. Na osnovu gradjanskog koncepta drzave i ostvarenja principa pune nacionalne ravnopravnosti, jedino sredstvo jeste dijalog drzavnih organa Republike Srbije sa predstavnicima svih nacionalnih manjina na Kosovu i Metohiji i pronalazenje rjesenja da se, u okviru Ustava Republike Srbije, obezbjedi dopunska zastita prava pripadnika nacionalnih manjina, ali i sacuva drzavno jedinstvo Republike Srbije. Dijalog do koga je nedavno doslo, ohrabrujuci je znak u tom pravcu. Pocetak promjene stava najuticajnijih zemalja svijeta u odnosu na Saveznu Republiku Jugoslaviju, takodje, donosi ohrabrenje i nadu za sto skorije i potpunije smirivanje prilika. Savezna vlada ce, koliko god to bude od nje trazeno, pruzati pomoc drzavnim organima Srbije u pronalazenju konkretnih resenja za probleme na Kosovu i Metohiji.

Neprijatelj broj jedan

Stanje u nasoj drzavi nalaze da se kao prioritet postavi pitanje unutrasnje bezbjednosti, odnosno licna i imovinska sigurnost gradjana. Porast organizovanog kriminala, posebno njegova evidentna sprega sa pojedinim drzavnim organima, odnosno pojedincima u njima, odavno je prevazisao prihvatljive granice. Korupcija drzavnih sluzbenika, zloupotreba polozaja, utaja poreza, nelegalna trgovina uopste a posebno trgovina drogom, oruzjem i drugim zabranjenim materijama, od strane ove Savezne vlade bice proglaseni drzavnim neprijateljem broj jedan. Savezna vlada ce, u saradnji sa vladama republika clanica pripremiti konkretan program borbe protiv svih vidova organizovanog kriminala.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /