cetvrtak, 21. maj 1998.

POSLANICI SAVEZNE SKUPSTINE O NOVOJ VLADI

Moguca ozbiljna ustavna kriza

Srpski pokret obnove je glasao za Saveznu vladu zbog duboke brige za Srbiju, s obzirom na stanje na Kosovu, izjavio je juce Milan Komnenic, savezni poslanik SPO u Vecu republika. Isticuci da za sada na konsultacijama nije bilo reci o ulasku te stranke u Saveznu vladu, Komnenic je ipak izrazio nadu da ce sve parlamentarne stranke uskoro biti zastupljene u vladi.

Od nove Savezne vlade se ocekuje efikasnije resavanje unutrasnjih i spoljnih problema, kao i da se vlada kloni svakog neutralizma, izjavio je Zoran Zizic, potpredsednik Socijalisticke narodne partije Crne Gore. Isticuci da je Crna Gora donela mehanizme koji destabilizuju organe savezne drzave, Zizic je izrazio uverenje da ce izbori u toj republici definitivno resiti sve probleme.

Na pitanje novinara kako to da pozdravljaju odluku vecine u Saveznoj skupstini, a ne priznaju vecinu u crnogorskoj skupstini, Zizic kaze: “Kada je toliko jasno da nesto predstavlja grubo i flagrantno krsenje ustava i zakona, kada se poslanicima naredjuje kako da se opredeljuju, sta da rade da ne vrse jednu od osnovnih funkcija koju podrazumeva svaki parlament, a to je biranje i smena vlade, onda tu prestaju pitanja manjine i vecine". Novinarskua primedba da i u Ustavu Srbije postoji mogucnost imperativnog mandata ostala je bez odgovora, jer se Zizic zurno udaljio.

Miodrag Perisic, savezni poslanik Demokratske stranke ocenio je juce da nakon izbora nove Savezne vlade postoji mogucnost nastanka ozbiljne ustavne i parlamentarne krize u SRJ.

- Mislim da ce doci do paralize saveznih organa, jer ovde nije rec o tome da je za Milosevicevo razumevanje federacije potrebna drzava kao partner. Njemu je potrebna mala disidentska partija kao partner, da bi imao pokrice za svoju politiku, rekao je Perisic.

Isticuci da ce Savezna vlada biti servis Milosevicevoj politici, Perisic je dodao da “ukoliko bude razuma, pameti i samosvesti u Crnoj Gori, oni u tome nece ucestvovati". On nije zeleo da prognozira da li to moze da dovede do otcepljenja Crne Gore, vec je samo ocenio da je moguca suspenzija odnosa izmedju Srbije i Crne Gore.

V. Didanovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /