cetvrtak, 21. maj 1998.

NEMACKI I BRITANSKI LISTOVI O PROMENI PREMIJERA SRJ

“Milosevic - grobar Jugoslavije"

Bon, Beta. - Jugoslaviju potresa “teska ustavna kriza", a novi sukob na relaciji Beograd-Podgorica, uz postojecu krizu na Kosovu, mogao bi ozbiljno da ugrozi opstanak te zemlje, procenjuju nemacki dnevni listovi.

Konzervativni dnevnik “Frankfurter algemajne cajtung" detaljno izvestava o smeni premijera Radoja Kontica i naglasava da u Podgorici vlada strah da bi posle izbora u Crnoj Gori 31. maja novi premijer Bulatovic mogao da zavede vanredno stanje. Uz podsecanje da su i mnogi nezavisni elektronski mediji ostali bez dozvole za emitovanje programa, list pise da je “Miloseviceva kalkulacija bila da Zapadu odglumi da cini ustupak u vezi sa Kosovom time sto je primio na razgovor vodju kosovskih Albanaca Ibrahima Rugovu", a da je predsednik SRJ zatim “u senci blagonaklonosti Zapada ucvrstio svoju vlast u SR Jugoslaviji i Srbiji".

Dnevnik “Frankfurter rundsau" u tekstu pod naslovom “Grobar Jugoslavije" ocenjuje da se sukob izmedju Beograda i Crne Gore priblizava vrhuncu, i prenosi spekulacije prema kojima je Milosevic spreman da u toj republici izazove cak i gradjanski rat. “Vec mesecima Beograd vodi prikriveni ekonomski rat protiv prkosne vlade Crne Gore. Smenjivanje Kontica jeste otvorena objava rata beogradskog rukovodstva ekipi oko (Mila) Djukanovica", pise Frankfurter rundsau.

Minhenski “Zidojce cajtung" u clanku pod naslovom “Novi udarac srpskog grobara" zakljucuje da je “predlaganjem Bulatovica za novog sefa jugoslovenske vlade, beogradski vlastodrzac (Milosevic) uputio ozbiljan izazov svom najopasnijem protivniku, crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu". “Time je, pored vec postojece kosovske, proizveo jos jednu krizu unutar ostatka Jugoslavije", zakljucuje minhenski dnevnik.

Ustavna kriza preti da razbije federaciju

London, FoNet. - Jucerasnji londonski “Tajms" konstatuje da imenovanje Momira Bulatovica za predsednika Savezne vlade, produbljena ustavna kriza koja preti da razbije federaciju Srbije i Crne Gore. Londonski list, pod naslovom “Crna Gora kaze 'ne' Milosevicu", pise da je crnogorski parlament odbacio imenovanje Momira Bulatovica i izglasao odluku da ne prizna njegovu vladu. “Analiticari strahuju da Miloseevic zeli samo da dobije opravdanje za uvodjenje vanrednog stanja u Crnoj Gori", zakljucuje “Tajms".

“Fajnensl tajms" prenosi i strahovanje neimenovanih diplomata da jugoslovenski predsednik izaziva jos jedan sukob na Balkanu samo nekoliko dana nakon sto su SAD i evropski saveznici ukinuli zabranu investicija u Jugoslaviji, kao odgovor na njenu spremnost da otpocne pregovore sa liderima kosovskih Albanaca.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /