cetvrtak, 21. maj 1998.

DEVETNAESTI DAN PROTESTA I OSMI DAN STRAJKA GLADJU RADNIKA ZNP

“Oruzarima" se pridruzili “trgovci"

Protest nastavljen uprkos pocetku isplata martovskih zarada. “Oruzari" zahtevaju dogovor o terminima isplata akontacija i zarada za april

Kragujevac. - Srdacan pozdrav radnicima Robne kuce “Beograd" u Kragujevcu. Budi se mrtav grad. Pocelo je, pocelo je, doci cemo mi na ono mesto u zemlji koje nam pripada, odjekivalo je juce na Trgu slobode kod Skupstine grada.

Ovako je juce oko 11 sati poceo 19. dan protesta i osmi dan strajka gladju “oruzara" kojima su se u tim trenucima pridruzili i zaposleni u propaloj Robnoj kuci “Beograd" (“Kragujevcanka")... Samo koji minut kasnije, medjutim, pomenuto uzbudjenje zbog pridruzivanja “trgovaca" smenila je drama: radnica “Namenske" Milena Milojkovic koja sa svojih 60 kolega vec osam dana strajkuje gladju srusila se pred gradskom skupstinom da bi se posle pregleda u KBC, opet u popodnevnim satima pridruzila strajkacima gladju.

Pre svega ovoga nikada duza kolona “oruzara" prosetala je, po 19. put ovdasnjim ulicama. Na celu kolone ovoga puta bilo je sedam automobila i dva kombija, u kojima su se vozili vec iznemogli strajkaci gladju. U strogom centru grada, kod “Prosvete" jedan “neupuceni posmatrac" pita strajkace gladju u kombiju koji je isao puzevom brzinom “zasto tako mile". Iz kombija stize odgovor: “svadba brate, mi smo sa mladine strane". I pored licne drame koju prezivljavaju strajkaci gladju u “Namenskoj" ocito da ljudi nisu klonuli duhom.

Protest pred gradskom skupstinom otvorio je predsednik sindikata ZNP Zoran Nedeljkovic, koji je obavestio okupljene da su protest radnika “Namenske" podrzali i studenti. “Kada su studenti uz nas, a juce ste culi da nas je podrzala i omladina ovog grada, onda znajte da smo u pravu i da cemo uspeti", konstatovao je Nedeljkovic i dodao:

- Za danas je najavljena isplata kompletnih martovskih zarada i toplog obroka za isti mesec. To nije dovoljno da bi nas odvratili od strajka gladju. Da bi strajk gladju bio prekinut trazimo da se isplati i topli obrok za april i da se dogovorimo o terminima isplata akontacija i zarada za april. Tek ako se oko toga dogovorimo strajk gladju ce biti prekinut. Nakon toga protest se ne prekida. Nastavlja se ovde. Moramo da razresimo uzroke zbog kojih smo u ovakvoj situaciji. Znaci mora da bude resen status fabrike, regulisan drzavni dug “Namenskoj", obezbedjeni novi ugovori i mora da se vidi sta ce biti s radnicima koji su na placenim osustvima, kao i sta ce biti s pogonima ZNP u Novom Pazaru i Klini (na Kosovu).

Sutra se pridruzuju i "automobildzije"?

- Ukoliko poslovodstva "Namenske" i grupe "Zastava" odmah ne ispune zahteve radnika ZNP, sindikat "Nezavisnost" "Zastavine" Fabrike automobila u znak podrske radnicima ZNP zakazuje sutra u 9.30 trecu javnu sednicu sa clanstvom i ostalim radnicima Fabrike automobila. Na samoj sednici bice doneta odluka o daljim aktivnostima sindikata "Nezavisnost" Fabrike automobila.

Posle Nedeljkovica okupljenima se obratio predsednik sindikata RK “Beograd" u Kragujevcu Radisav Miletic. On je najpre istakao da “trgovci" nisu primili plate citavih 15 meseci, da im se ne uplacuju doprinosi za penziono i socijalno osiguranje.

- Danas podrzavamo vas, sutra cemo i druge, a protiv svih onih koji sturim odlukama isteruju radnike na ulicu... Robnu kucu “Beograd" u Kragujevcu izgradili su ovdasnji radnici, a sada je na nju stavljena hipoteka. Budite zato i vi uz nas, da zajedno branimo imovinu ovog grada, istakao je Miletic.

Sekretar sindikata ZNP Dragutin Stanojlovic Baja juce je naglasio da su u “Namenskoj" pocele da padaju ostavke (direktora), te da su “pocele i isplate", ali da sve to nece znaciti kraj oruzarskog protesta.

- Kraj ce biti kada prestanu da nas gaze, kada hohstapleri iz Beograda prestanu da nasoj deci oduzimaju hleb. Tada ce biti kraj, ali ne nas nego njihov. Letece im perje, obecavam vam, vi znate da rec nikada nisam pogazio. Idemo do kraja sve dok radnici “Namenske" ne budu zadovoljni.

Novi protest kragujevackih “oruzara" zakazan je za danas u 11 casova pred gradskom skupstinom.

Zoran Radovanovic

Policijska provokacija nad “Namenskom"

U noci izmedju utorka i srede, nesto posle 22 sata jedan helikopter sa upaljenim svetlima dugo je nadletao “Namensku" u kojoj su bili strajkaci gladju i oni radnici ZNP koji ih podrzavaju. Na sve one koji su u tom trenutku bili u “Namenskoj" ovo kruzenje neidentifikovanog helikoptera ostavilo je mucan utisak, a mnogi su, ne bez osnova, cini se, posumnjali da se radi o “teskoj policijskoj provokaciji i psiholoskom pritisku na pobunjene oruzare".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /