cetvrtak, 21. maj 1998.

ODBOR ZA FINANSIJE SKUPSTINE SRBIJE PODRZAO VLADIN PREDLOG

Veci doprinosi za socijalno osiguranje

Izdvajanja za zdravsteno i penzijsko osiguranje od 1. juna trebalo bi da se uvecaju za 1,8 odsto, a stope doprinosa na zarade smanjuju se sa 1,24 na 0,89 dinara

Beograd. - Ukoliko u utorak Skupstina Srbije usvoji zakonske izmene koje predlaze Vlada Srbije od 1. juna ce biti smanjen porez na dohodak gradjana, ali ce biti povecane stope doprinosa za socijalno osiguranje. Novi propisi, kako su na jucerasnjoj sednici Odbora za finansije Skupstine Srbije protumacili predstavnici Ministarstva za finanasije, obezbedice rasterecenje zarada zaposlenih i povecanje prihoda u kasi fondova za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak gradjana, koje su usvojili clanovi Odbora za finansije, predvidjeno je da na jedan dinar zarade izdvajanja umesto sadasnjih 1,24 budu 0,98 dinara. Ovo smanjenje prouzrokovace manjak u republickom budzetu, ali ce on biti nadoknadjen povecanjem broja onih koji ce biti oporezovani, kao i ukidanjem dosadasnjih olaksica.Vlada Srbije je odustala od sintetickog poreza jer jos nisu pogodni uslovi za njegovu primenu.

Predlog da stope doprinosa za socijalno osiguranje budu uvecane sa 21,7 na 23,5 odsto usvojen je, takodje, na sednici Odbora za finasije. Za zdravstveno osiguranje stopa se povecava sa 8,1 na 8,6 odsto, dok ce doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje porasti sa 11,8, na 14,1 procenat.

Na primedbu da ove izmene najvise pogadjaju zaposlene sa najnizim zaradama Igor Mirovic, zamenik ministra za finansije, pojasnio je da ce posebnim merama Vlade Srbije oni biti zasticeni, jer je opredeljenje da ni jedan novi propis ne sme ni jednog radnika da dovede u nepovoljniji polozaj.

Na jucerasnjoj sednici usvojen je i zavrsni racun za republicki budzet u prosloj godini, za koji je ocenjeno da je ostvaren sa 98 odsto, a manjak sredstava za raspodelu nadoknadjivan je preraspodelom i kompenzacijom. Clanovi Odbora prihvatili su i inicijativu da se od Savezne skupstine zahteva sto hitnije usvajanje Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne stednje gradjana, kao i preciziranje obeveza Republike Srbije prema tom zakonu.

M. V.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /