cetvrtak, 21. maj 1998.

NOVI PROJEKTI UNHCR ZA IZBEGLICE U JUGOSLAVIJI

Stanovi za 78 porodica

U 42 nove kuce bice smesteno 420 izbeglica, koje su dosad bile smestene u kolektivnim centrima ili u privatnom smestaju u Vojvodini

Beograd. - U okviru projekta za trajno zbrinjavanje izbeglica, tokom ove i iduce sedmice bice otvorena tri nova izbeglicka naselja, i to u Novoj Crnji, Backoj Topoli i Alibunaru, saopstio je na jucerasnjoj redovnoj konferenciji za novinare predstavnik za stampu beogradske kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Mons Niberg.

Izgradnju kuca finansirao je UNHCR sa svajcarskom organizacijom za pomoc u katastrofama (SDR), svaka od opstina dala je primarnu infrastrukturu i zemljiste, a pravo na upotrebu gradjevinskog zemljista dao je Komesarijat za izbeglice Republike Srbije. Niberg je precizirao da se radi o 42 nove kuce, 30 za po jednu porodicu i 12 kuca sa po cetiri stana, u kojima ce ziveti ukupno 78 porodica, odnosno 421 izbeglica, koje su do sada bile smestene u kolektivnim centrima ili u privatnom smestaju u Vojvodini. O novim uputstvima hrvatske vlade o sprovodjenju procedure za povratak izbeglica u Hrvatsku, Mons Niberg je preneo stav medjunarodne zajednice da su njima “izostavljena neka pitanja protiv kojih je medjunarodna zajednica protestovala i, ukoliko budu primenjivana, smatra se da su prihvatljiva".

Delegat za informisanje Medjunarodne federacije drustva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) Daloni Karlajl saopstila je da je u okviru donacije americke vlade prosle nedelje Jugoslovenskom crvenom krstu predato 115.000 DEM donacije za proizvodne programe lokalnih organizacija crvenog krsta, a za ovu nedelju dogovorena donacija o 84.855 DEM, za projekte koji imaju za cilj da se izbeglice i socijalno ugrozena lica zaposle.

U programu hrane, Evropska unija obezbedila je pomoc za 125.000 izbeglica do kraja avgusta ove godine, a paketi pomoci sadrze kilogram secera, litar ulja, kilogram testenina, 250 grama mleka u prahu. Jos jedan program IFRC odvija se u saradnji sa Fondom za otvoreno drustvo i Crvenim krstom Srbije. U pitanju su “mobilne biblioteke", projekat u kojem se knjige nude izbeglicama i ljudima koji zive u izolovanim regionima.

Na novinarsko pitanje o humanitarnoj situaciji na Kosovu, predstavnici medjunarodnih agencija u Beogradu odgovorili su da se humanitarna pomoc tamo dostavlja bez problema i da nije bilo zaustavljanja kamiona, a zvanicnu potvrdu da u tamosnjim prodavnicama nema hrane nisu mogli da daju.

LJ. Gogic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /