cetvrtak, 21. maj 1998.

EVROPSKA KOMISIJA I SAVET NATO "UZNEMIRENI I ZABRINUTI" RAZVOJEM ODNOSA SRBIJE I CRNE GORE

Milosevicev "korak napred, tri nazad"

Savet ministara EU mogao bi u ponedeljak "odlediti" zabranu investicija u SRJ, ne samo radi pritisaka Beograda na Crnu Goru vec i zbog novog Milosevicevog napada na nezavisne medije

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Brisela

Samo sto su malo odahnuli zbog kakvog-takvog pocetka dijaloga o kosovskom problemu, EU, NATO i ostali medjunarodni faktori suocili su se sa novim balkanskim izvorom "uznemirenosti i zabrinutosti": krizom u odnosima Beograda i Podgorice, kojom se po ovdasnjim ocenama dovodi u pitanje sam opstanak poslednje, dvoclane jugoslovenske federacije.Uznemirenost i zabrinutost takvim razvojem izrazili su juce Savet NATO i Evropska komisija, a o njemu je, nema sumnje, bilo reci i na sastanku Radne grupe za zapadni Balkan, koje je jos u toku u trenutku kada saljemo ovaj izvestaj.

Savet NATO je juce "iscrpno informisan o najnovijem politickom razvoju u SR Jugoslaviji i ambasadori su izrazili veliku zabrinutost sadasnjom situacijom u odnosima Srbije i Crne Gore", izjavio je nakon sednice Saveta visoki funkcioner zapadnog saveza, ukazujuci na "stratesku poziciju" Crne Gore izmedju Bosne i Albanije, zemalja za ciju je bezbednost i stabilnost NATO "posebno zainteresovan." Savet ce, najavio je pomenuti funkcioner, "nastaviti da pomno prati razvoj situacije." Stalni predstavnici atlantske "sesnaestorice" u Briselu su, inace, juce razmotrili dokle se stiglo u razradi dvadesetak opcija za pomoc "partnerskim zemljama" Albaniji i Makedoniji, kako bi bile u stanju da zastite sopstvenu bezbednost, kao i za "vidljivije prisustvo" NATO u regionu, za slucaj eskalacije kosovske krize. Nikakve odluke, s tim u vezi, nisu juce donete: o opcijama koje su u pripremi izjasnice se 28. maja u Luksemburgu sefovi diplomatije zemalja-clanica NATO.

Od daljeg razvoja situacije na relaciji Beograd-Podgorica zavisice da li ce se, tom prilikom, ministarski Savet NATO pozabaviti i najnovijim balkanskim zaristem.

Izrazavajuci, takodje, "veliku uznemirenost i zabrinutost Evropske komisije zbog pogorsanja situacije u odnosu vlasti u Beogradu prema Crnoj Gori", predstavnica za stampu Komisije Luizevis van der Lan je najavila da ce evropski komesar Hans van den Bruk podneti u ponedeljak o tome opsezan izvestaj Savetu ministara EU. Sve evropske sankcije u odnosu na SR Jugoslaviju, podsetila je Van der Lan, "ostaju na snazi", a zabrana investicija - koja je pocetkom ove nedelje privremeno stavljena "na led" - mogla bi lako da se "odledi", tj. "momentalno primeni", buduci da su zemlje-clanice EU vec uzaglasile tzv. zajednicku poziciju o implementaciji te mere.

Sudeci po reakcijama evropskih diplomatskih krugova, “odledjivanje" zabrane investicija bi u ponedeljak mogla podrzati ubedljiva vecina zemalja - clanica EU. I to ne samo radi pritiska Beograda na Crnu Goru, vec i zbog ogorcenja mnogih evropskih vlada na “novi Milosevicev napad na nezavisne medije i pokusaj njihovog gusenja", kao i zbog novog zakona o visokom obrazovanju kojim se, po ovdasnjim ocenama, “ukida autonomija univerziteta".

Odnos medjunarodne zajednice prema SR Jugoslaviji, ukazuju u briselskim diplomatskim krugovima, ne zavisi samo od resavanja kosovskog problema, vec i od toga koliko vlasti u Beogradu postuju opsteprihvacene demokratske norme. Predsednik Jugoslavije je, zakljucuju tim povodom, “jos jednom pogresno protumacio spremnost medjunarodne zajednice da na njegove ustupke odgovori protivustupcima", te je nakon “jednog koraka napred" (pristanka na susret s Rugovom i otvaranje dijaloga), za sta je odmah nagradjen zamrzavanjem zabrane investicija, ucinio “tri koraka nazad": u odnosu prema Crnoj Gori, nezavisnim medijima i univerzitetu. Sledece sedmice ce se, najavljuju u briselskim diplomatskim krugovima, videti kako ce na taj “trostruki izazov" odgovoriti dva ministarska Saveta: u ponedeljak EU i u cetvrtak NATO.

Mada priznaje da je “nemoguce predvideti sta je u Milosevicevoj glavi", visoki funkcioner zapadnog saveza je juce izrazio uverenje da je predsedniku Jugoslavije - barem sto se Kosova tice - “jasno da je NATO spreman da bude prisutan u regionu i da je veoma zainteresovan za bezbednost svojih partnera..." te da ce zato Milosevicu “biti mnogo teze da pokusa bilo kakvo vojno, nasilno resenje". Barem na Kosovu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /