cetvrtak, 21. maj 1998.

Pisma

OTVORENO PISMO ALEKSI DJILASU

Srbi su sami napustili svoje svetinje

Tvoja ocena, dragi Aleksa, americke svetske politike je vrlo dobra. I tvoje misljenje o Kosovu je na svom mestu. Tacno si zapazio da "za one tamo" Decani i Gracanica ne znace nista.

Samo da li za Srbe Decani i Gracanica znace nesto drugo osim kafanskog nadmetanja? Da je Kosovo njima svetinja oni bi se tamo naseljavali, oni bi Kosovo posecivali, oni bi na Kosovsko Polje obracali paznju. Da li znas kako su braca Pribicevic prosli s pokusajima naseljavanja Kosova? Zar i sam ne vidis da su Srbi svoje svetinje zapustili, a ocekuju od stranaca da vode brigu o tim svetinjama.

Patrijarh dolazi u Ameriku, ne radi Kosova, ali ne preseljava Patrijarsiju u Pec.

Ne treba da ides daleko. Pogledaj grafite na spomeniku Knezu Mihailu, pogledaj u kakvom stanju su vam groblja. Srbi su zapustili, u naselju u kojem zive, grobove svojih roditelja, a pricaju o grobovima predaka negde daleko na Kosovu.

Srbi su sami svoje svetinje napustili. Na recima Kosovo im je svetinja, u njihovim dusama Kosovo je Alaj- Begova slama.

Mihael Saskevic

Cikago, SAD

OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU SRJ SLOBODANU MILOSEVICU

Zastrasivanje medija od strane drzave

Dragi gospodine predsednice, pisem vam zabrinuta zbog statusa nezavisnih medija u Jugoslaviji. Snazno osecam da je rast energenicnih slobodnih medija najpouzdaniji znak koji Jugoslavija moze da posalje svetu o tome da je spremna na istinsku demokratizaciju. Samo ako ide tim putem Jugoslavija ce moci da se prikljuci medjunarodnoj zajednici naprednih drzava. Tek tada Jugoslavija moze da izvuce korist iz clanstva u tim medjunarodnim organizacijama koje su vitalne za ekonomsko i socijalno ozivljavanje zemlje. Nazalost, vecina signala koji u ovom trenutku dolaze iz Beograda ukazuju na suprotan trend.

Gospodine predsednice, situacija je ozbiljna. Samo vasa licna paznja moze da obrne ovaj trend. Pre svega, moram da pomenem jedno kriticno pitanje: nedavno objavljene naknade za koriscenje radio i televizijskih frekvencija (Sluzbeni list SRJ od 8. maja 1998). Ovom merom krsi se najminimalniji princip pravednog koriscenja vazdusnih talasa i svetu se salje uzasna poruka. Naknade su toliko visoke da se cine kao namerni pokusaj da se mnoge stanice dovedu do bankrotstva. Takodje je nepravedno sto stanice koje imaju dozvolu na deset godina uopste ne placaju naknade, dok se njihovoj konkurenciji naplacuju astronomske sume za privremene dozvole. Uz to, kakva je logika u kaznjavanju onih stanica, koje su pokazale izuzetnu profesionalnu zrelost stvaranjem mreze ANEM, time sto im se za clanstvo u mrezi naplacuje 50 procenata vise od ostalih? Ovakva praksa mirise na zastrasivanje od strane drzave.

Razumem potrebu da se regulise koriscenje vazdusnih talasa, ali mere koje su upravo objavljene kaznene su i autoritarne.

Gospodine predsednice, vi i ja smo imali produktivne razgovore o ulozi nezavisnih medija u jacanju gradjanskog drustva u Jugoslaviji. Kao sto se secate, prosle godine, oboje smo potpisali dokument koji sam ja napisala i u kojem se obecavaju dobri uslovi za slobodnu stampu u Jugoslaviji. Ovo je tada pozitivno primljeno. Mozemo li to ponovo da uradimo? Unapred se radujem vasem pozivu. (Slede kucni broj telefona Kati Marton i broj njenog faksa).

Nadam se da cemo moci da postignemo razumevanje u vezi s ovim pitanjem, koje je od velikog znacaja za svetske medije i za prijatelje Jugoslavije u celom svetu. S postovanjem,

Kati Marton,

predsednik Medjunarodnog komiteta za zastitu novinara

Kako Rugova gasi cigaretu

Uz jednu fotografiju, "Nasa Borba", 16-17. maj 1998.

Na pomenutoj fotografiji vidimo otpravnika poslova Americke ambasade gospodina Ricarda Majlsa i dr Ibrahima Rugovu izdvojene negde, valjda u basti rezidencije. Rugova se sagao i gasi cigaretu o zemlju ili kamen na stazi. Komentar: "Originalan nacin..."

Sta ce Rugova?! Tek je poceo da dolazi u Beograd pa ne zna da postoje i manje originalni nacini. Evo nekih:

1. Sagovorniku viknes "tica" i uguras opusak u njegov dzep, dok se ovaj osvrce gledajuci da ptica nije slucajno orao;

2. Bacis opusak ispred sebe, iskasljes se, pljunes i sve razmazes nogom da se neko ne bi slucajno okliznuo, jer si pazljiv;

3. Ako se odomacis u Beogradu pa pocnes da se vozis i trolejbusom treba da naucis da zahvatis pikavac izmedju palca i srednjeg prsta i da ga energicno piknes iza sebe. Ako moze nek padne nekom na glavu. Strasno je smesno...

Naravno, ako se primenjuje ma koja od ovih vestina, onda ne mozes da se saginjes pred onima koji... itd.

Ranka Demirovic

Beograd

MOLBA, PREDLOG, POZIV...

Vreme je da Jugoslavija dobije stabilan cirkus

Jugoslovenski cirkus "Corona" moli opstinu Zemun za jednu stalnu lokaciju gde bismo gostovali dva puta godisnje. Kada ne bi bilo predstava, onda bismo za decu i omladinu obezbedili zabavni park. Ujedno smo zainteresovani, ako bi nam se dodelila stalna lokacija, da na toj lokaciji izgradimo jedan stabilan cirkus, tj. gradjeni cirkus, tako da bi Beograd konacno imao svoj pravi cirkus u vidu hale. Mi ne trazimo nikakve dotacije za izgradnju, vec samo lokaciju i da nas oslobode raznih taksi za izgradnju cirkusa. U sklopu cirkusa bi bio i zabavni park poput Praterai, tako da bi najzad Beogradjani i cela Jugoslavija imali stabilan cirkus.

Mi smo jedini u Jugoslaviji na ciji se posao zaboravlja. Ja, Milan Sliva, jugoslovenski drzavljanin a po narodnosti Poljak, sedma sam generacija u svojoj porodici koja neguje tu vrstu umetnosti i ne dozvoljavam da izumre. Nigde u svetu Odeljenje za privredu ne izdaje dozvolu za rad da bi se neko bavio artistickom delatnoscu. Pojedine opstine kod nas pomazu razne prevarante, dajuci im odobrenje za rad da rade kao artisti, iako oni nisu nikakvi umetnici. Zato molim javnost da nam pomogne da se stane na put tim prevarantima koji blate nasu profesiju i da se donese zvanicna odluka da se dozvola za rad za cirkuske artiste ne moze dobiti bez nase saglasnosti.

Milan Sliva,

direktor "Corone"

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /