cetvrtak, 21. maj 1998.

STA (DA) SE RADI

Kontakt grupa

Pise: Branislav Milosevic

U ponedeljak je objavljeno da se u proslu subotu Kontakt grupa pokajala i suspendovala sopstvenu zabranu stranih ulaganja u jugoslovensku privredu. Vest je stigla u pravi cas, bas dok su slozna braca u Beogradu rusila Saveznu vladu, univerzitetski profesori se spremali da, zajedno sa svojim studentima, izidju na ulice, a nezavisni mediji zavapili protiv administrativnog gajtana, koji im se steze oko vrata. Za 90 minuta razgovora sa dr Rugovom, predsednik Milosevic je nagradjen prvom sargarepom. Nije, doduse, receno da se Kontakt grupa ne moze pokajati jos jednom, i ponovo se masiti batine, ali je bolje da to ne cini. Ispravljajuci greske koje je pocinila ispravljajuci svoje ranije greske, po jednom starom uputstvu znamenitog perfekcioniste Fidela Kastra, Kontakt grupa bi se lako mogla naci u situaciji da sama postane tema svojih sastanaka. Dok rasprave sta su mislili dok su pretili batinom, a sta dok su nagradjivali sargarepom, ceo njen posao bi morao preuzeti njen americki smenovodja, Holbruk. To bi moglo biti korisno i za poslove, koji se ovde imaju obaviti, ali i za publicistiku: dobili bismo novu knjigu ovog poznatog ukrotitelja, iz koje bismo jos mnogo toga saznali o krocenju goropadi na brdovitom Balkanu.

Kontakt grupa veruje da je za resenje problema na Kosovu najvaznije da Albanci i Srbi pocnu da razgovaraju o tim resenjima. To je, svakako, potreban uslov, ali, cini mi se, ne i dovoljan. Za razliku od clanova Kontakt grupe, koje trenutno zanima samo Kosovo, nas bi, recimo, veoma interesovalo kakvo se resenje moze naci na Kosovu, ako se prethodno rasturi Jugoslavija? Ako Crnogorci rese da odu iz bratskog srpskog zagrljaja, zasto bi se Albanci nasli u njemu? Ili se, mozda, pribilizavamo casu u kojem ce se i Kosovo i Crna Gora naci na podjednakoj udaljenosti od Srbije, a da se, ipak, ne razidju? Dok je Kontakt grupe, bice, valjda, i nekog dodira medju onima o kojima ova grupa brine.

Videcemo dokle cemo stici na Kosovu, ali nemam sasvim jasnu predstavu o tome sta Kontakt grupa, na primer, misli dokle smo stigli u Srbiji. Ako se Srbija, svakim danom, pretvara u sve mracniji vilajet, u kojem su pod paskom vlasti i mediji i univerziteti, gde se drustvo unapredjuje kontrolom nad informacijama o njegovom stvarnom sunovratu, a svi oblici alternativnog politickog delovanja i misljenja proglasavaju suspektnim na nacionalnu izdaju, malo je verovatno da ce bilo koje resenje na Kosovu, koje potice iz takvog ambijenta u Srbiji, drzati vodu duze nego sto traju privremeni i privatni, javnoj i kritickoj proveri nepodlozni interesi njegovih kreatora. Tamo gde je losa vlast sagovornik dobrim namerama, pogodba s takvom vlascu tesko ce promeniti karakter vlasti, a vrlo lako prirodu namera. Tu se posrednici ocas pretvaraju u saucesnike, a dobrohotni savetnici u djavolove advokate.

Treba, medjutim, razumeti i nase staratelje po sluzbenoj duznosti, okupljene u Kontakt grupi. Takoreci omamljeni izobiljem losih ponuda, koje im odasvud stizu iz ovih krajeva, pocinju da veruju kako je odlaganje katastrofe najvise sto za nas mogu uciniti. Oni se jesu izvestili u upravljanju krizom, ali smo mi jos uvek nedostizni u obozavanju majstora koji je proizvode.

Dok je tome tako, ne vredi nam traziti novu ili bolju Kontakt grupu od ove, koja nas je snasla. Svaka sledeca ce, pre ili kasnije, liciti na nas. Kad se, medjutim, prestanemo, ovakvi kakvi smo, dopadati sami sebi, kontaktne i ostale starateljske grupe ce se, same od sebe, radosne, razici.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /