cetvrtak, 21. maj 1998.

JAGMA ZA OSNOVNIM ZIVOTNIM NAMIRNICAMA U PRIZRENSKOM KRAJU

Nema brasna i mleka

Privatne pekare se zatvaraju, drustvena radi normalno. Litar ulja 17 dinara, a mleka preko deset dinara

Prizren. - Sedmi je dan od kada u Prizren nije stigao nijedan slep sa osnovnim zivotnim namirnicama iako, kako pisu listovi na albanskom jeziku, kod Rudara “zeleno svetlo" ceka vise od 200 slepera.

Ovo stvara dodatnu psihozu kod ionako zastrasenih gradjana koji su za dva meseca nagomilali kucne rezerve pa ih sada koriste. Ima, medjutim, i onih kojima su zalihe pri kraju, a vec nedelju dana ne mogu da nabave nove kolicine. Oni trgovci koji imaju izvesne zalihe, koriste priliku za lakim zaradama, prodajuci artikle po duplo vecim cenama. Kilogram secera u maloprodaji, primera radi, prodaje se i po deset dinara a dzak i do 70 maraka umesto 42 kolika mu je bila cena do pre dve sedmice. Litar jestivog ulja dostigao je cenu od 17 dinara a mleka, pod uslovom da se nadje, 10 pa i vise dinara. Jedina mlekara koju je iznajmio privatnik od DD “Industrije" u Prizrenu zatvorena je ovih dana pa je nestasica mleka jos veca. Ipak, najvece kolicine mleka stizale su iz Beograda i Novog Sada. Sada majke muku muce sa svojom decom kako da im obezbede mleko.

Najveci problem je brasno. Kako tvrde snabdevaci, samo privatnim pekarima, trenutno nedostaje oko 150 tona. Mnogi od njih koriste poslednje rezerve i imaju brasna jos samo za dan ili dva. Kako smo saznali juce je u Prizrenu vec zatvoreno vise privatnih pekara. Ako se nesto u medjuvremenu ne preduzme i ne pocne da pristize brasno njihovu sudbinu dozivece vecina privatnih pekara. U drustvenoj pekari ne znaju za ovaj problem i normalno rade na proizvodnji hleba.

Seljaci se sada uzdaju u predstojecu zetvu i iz svojih ambara vade psenicu i melju je kod privatnih mlinara. Interesantno je da u vecini privatnih mlinova, primera radi u Ljutoglavu, Korisi i Siroku vlasnici kazu da nemaju psenicu, a time ni brasna. Tako i ovaj vid nabavke brasna vise ne postoji.

E. M.

Dva dzaka 65 dem

Juce je u Prizren stigao jedan sleper sa brasnom i rasprodat je odmah na ulici. Dva dzaka prodavano je po 65 maraka. Ljudi bi davali i vise ali je nestalo za pola sata. Interesantna je prica kako je vozac uspeo da dotera sleper do Prizrena. Uspeo je, rekao je on svojim prijateljima, da podmiti ljude davsi im pri tom hiljadu maraka, a posto “para busi gde burgija nece" uspeo je da do Prizrena dotera sleper. Podrazumeva se da je te pare odmah nadoknadio u Prizrenu prodajuci brasno po daleko vecoj ceni od uobicajene. Ceh svakako placaju gradjani koji od straha da sutra ne bude skuplje i blokada potraje duze, brasno placaju po trenutnoj ceni na trzistu.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /