cetvrtak, 21. maj 1998.

UDRUZENJE UNIVERZITETSKIH NASTAVNIKA, SARADNIKA I STUDENATA TRAZI POVLACENJE SPORNIH PARAGRAFA

Pobuna protiv podanickog mentaliteta

Beograd. - Na trecoj, vanrednoj Skupstini, koju su organizovali Beogradski odbor Udruzenja univerzitetskih profesora i naucnika Srbije i Odbor za odbranu demokratije sinoc je usvojena Deklaracija u kojoj je naznaceno da ce univerzitet biti prinudjen da obustavi sve svoje aktivnosti ako se vladin Predlog zakona o univerzitetu ne povuce iz skupstinske procedure i novi zakon ne pripremi u saradnji sa univerzitetom i uz njegovu saglasnost. Za danas i sutra u 11.30 najavljena su protestna okupljanja studenata i profesora na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Skup je odrzan u zgradi tehnickih fakulteta, a medju profesorima i studentima koji su ispunili centralni deo zdanja koji povezuje Elektrotehnicki, Arhitektonski i Gradjevinski fakultet bilo je svega sedmoro (od 30) dekana. Nije dosao ni resorni ministar i kolega, dr Jovo Todorovic, kome je posebno urucen poziv sa obrazlozenjem zbog cega se organizuje univerzitetski parlament, cijem zasedanju je prisustvovalo i po 10 predsednika studenata sa svakog fakulteta.

Dr Srbijanka Turajlic, profesor Elektrotehnickog fakulteta je posebno upozorila da je Beogradski univerzitet, star 160 godina, do sada doziveo sam promena naziva drzava, nebrojeno mnogo vlada, niz ratova i da je to bilo moguce “jer univerzitet nije bio ni privatni ni drzavni, vec tekovina naroda". “Predlog zakona predstavlja najozbiljniji napad na univerzitet i na nama je, da kao privremeni cuvari tog nacionalnog blaga, pokusamo da odbranimo univerzitet i da ga neokrnjenog predamo sledecoj generaciji", porucila je, uz buran aplauz, dr Turajlic.

Dr Rista Trajkovic, profesor Tehnolosko-metalurskog fakulteta je u ime univerzitetskog dela saveta BU kazao da Predlog zakona predstavlja “rusilacki cin prema univerzitetima u Srbiji i atak na univerzitetsko obrazovanje i razvoj nauke sa nesagledivim posledicama po ceo srpski narod".

Govoreci u ime grupacije drustvenih nauka, Boris Karaicic je porucio profesorima da donesu odluku o generalnom strajku, a studenti ce ih slediti. Te reci propracene su freneticnim aplauzom, koji se produzio nakon Karaicicevog obracanja profesorima: “Gospodo, nikada nemojte pristati da budete podanici".

O. N.

Dekani

Skupstini su prisustvovali dr Vladeta Colic, prorektor BU i dekani: dr Milorad Ristic, dr Branislav Coric, dr Borivoj Lazic, dr Marija Bogdanovic, dr Fedor Zdanski, dr Ivan Juranic i dr Zoran Kadelburg. Na skupu je bio i dr Svetozar Stojanovic, direktor Instituta za filozofiju.

Na pitanje zasto su sa ovog skupa izostale kolege dekani, dr Marija Bogdanovic kaze: “Mozda cekaju odluke svojih veca, a neki su vec dali izjave da prihvataju Predlog zakona i da tek sada mogu da se bave nastavom i naukom".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /