cetvrtak, 21. maj 1998.

MUP SRBIJE SPREMA IZMENE I DOPUNE ZAKONA O ORUZJU I MUNICIJI

Za nosenje oruzja nije dovoljno biti vlasnik

Beograd. - Radna grupa Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije u saradnji s Institutom za uporedno pravo priprema izmene i dopune Zakona o oruzju i municiji kojima ce, kao naznacajnija stavka, biti razdvojeno drzanje i nosenje oruzja. Gradjanima koji vec imaju dozvole za posedovanje pistolja i revolvera nece biti uskraceno to steceno pravo, ali ce morati da traze posebnu dozvolu za nosenje svog narouzanja, za sta ce biti propisani stroziji uslovi.

“Dozvole za nosenje oruzja izdavace ministar unutrasnjih poslova, dok ce uslovi za drzanje oruzja (u stanovima ili na poslu) biti nesto blazi nego ranije i te dozvole izdavace podrucni sekretarijati policije"- izjavio je juce novinarima general-major Stojan Misic. Novim zakonskim predlogom, takodje, utvrdice se potpunija i preciznija podela oruzja u nelegalnom posedu, kako bi se pomoglo sudovima u razdvajanju tezih i laksih oblika ovog krivicnog dela.

Dopunice se pored toga klasifikacija oruzja koje gradjani ne mogu imati novim sredstvima pogodnim za napad (elektricne palice, sprejevi za onesposobljavanje). Promenom zakona onemogucice se dosadasnja praksa da privatna preduzeca za fizicko-tehnicko obezbedjenje poseduju i drze automatsko naoruzanje. “Bez obzira sto ni do sada odobrenja za nabavljanje vatrenog oruzja nisu izdavana dusevno obolelim licima, taj uslov ce biti propisan kao izricit, a ako u postupku koji prethodi izdavanju oruznog lista nadlezni organ posumnja u zdravstvenu sposobnosti podnosioca, on ce morati da prilozi i lekarsko uverenje", rekao je Misic, dodajuci da ce se do kraja izrade izmena i dopuna preispitati i celishodnost polaganja drzavnog ispita pred strucnim licima za osobe koje traze izdavanje oruznog lista.

D. P.

U legalnom posedu milion komada oruzja

Gradjani Srbiji poseduju u legalnom posedu 1.081.828 komada oruzja, ukljucujuci i naoruzanje streljackih organizacija. Tome treba dodati i 25.000 komada legalizovanog oruzja tokom akcije legalizacije zavrsene pocetkom ove godine.

Od 1992. godine zakljucno sa prvim tromesecjem ove, u Srbiji je vatrenim oruzjem izvrseno 11.605 krivicnih dela, od toga 2.690 ubistava, pokusaja ubistava i nanosenja teskih telesnih povreda.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /