cetvrtak, 21. maj 1998.

EKONOMISTI O EVENTUALNOM OTCEPLJENJU CRNE GORE

Politicke i nacionalne veze jace od privrednih

Beograd. - Ekonomski rezon nece biti prvorazredni u sagledavanju posledica eventualnog raskida drzavne zajednice izmedju Srbije i Crne Gore. Tim pre, sto manja federalna jedinica ucestvuje otprilike sa pet do sest odsto u svim agregatima u SRJ. Efekat koji bi privreda Srbije imala sa takvim gubitkom unutrasnjeg partnera daleko je manji nego kada su bile u pitanju bivse jugoslovenske republike. Za Crnu Goru to bi imalo nesto dramaticnije posledice, ali za vrlo kratko vreme, smatra dr Srdjan Bogosavljevic.

Po misljenju Nebojse Medojevica savetnika u Agenciji za privatizaciju Crne Gore postoje tri moguca scenarija raspleta novonastalog konflikta: da Milosevic dopusti da Crna Gora sprovede reforme u politickom i ekonomskom sistemu, sto Medojevic unapred naziva utopijom. Druga mogucnost je da Crna Gora u ovakvoj drzavnoj zajednici kakva jeste, pronadje partnere - demokratske snage u Srbiji, koje bi smenile Milosevica, i otvorile put promenama.

"Ako se pokaze da u Srbiji ne postoji kriticna masa, ne za odvajanje Crne Gore, nego za sustinske promene, Crna Gora morace ici putem osamostaljivanja", kaze Medojevic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /