cetvrtak, 21. maj 1998.

INICIJATIVA DELA PROFESORA INSTITUTA ZA FILOZOFIJU I DRUSTVENU TEORIJU

Poziv za stvaranje pokreta otpora

Profesori ustaju protiv Vladinog Predloga zakona o univerzitetu i, kako se navodi u saopstenju, brojnih neregularnosti u Srbiji i predlazu da se sto pre oformi pokret za demokratski preobrazaj

Beograd. - Deo profesora Instituta za filozofiju i drustvenu teoriju uputio je juce javnosti poziv za stvaranje pokreta otpora protiv Vladinog Predloga zakona o univerzitetu, podsecajuci u svom saopstenju, i na mnoge druge neregularnosti koje se u Srbiji, kako kazu, dogadjaju i nalazeci u tome razlog da se u Srbiji sto pre oformi - pokret za demokratski preobrazaj.

“Imitirajuci svog uzornog, velikog diktatora Tita, mali diktator Slobodan Milosevic, udarnim pesnicama JUL-a i SRS, napadom na Univerzitet u Beogradu, pokusava da uvede prinudnu upravu nad visokim skolstvom. U predvecerje crnogorskih izbora on organizuje antiustavni napad na ravnopravnost te Republike. Valjda je sada i poslednjem gradjaninu jasno da je on spreman da rasturi i ovo malo savezne drzave, da bi barem u jednom njenom delu ostao neprikosnoveni vladar", deo je saopstenja koje su potpisali profesori: akademik Ljubomir Tadic, prof. Svetozar Stojanovic, prof. Zagorka Golubovic, prof. Dragoljub Micunovic, dr Nebojsa Popov i mr Trivun Indjic.

Umesto da podnesu ostavke, navodi se dalje u ovom dopisu, poptredsednici Vlade Srbije Ratko Markovic, Milovan Bojic i Vojislav Seselj, kao i ministar prosvete Jovo Todorovic, cinicnim kojestarijama o nacinu upravljanja “drzavnim univerzitetima na Zapadu", bacaju prasinu u ocu univerzitetskoj javnosti. Na zalost, trojica od njih su i profesori Univerziteta te zbog toga zasluzuju dodatni prezir i bojkot. Potpisnici saopstenja ocenjuju da je “bezocnost vladajuceg rezima dosla do izrazaja zbog trazenja od studenata i njihovih roditelja da imaju razumevanja za krajnje poostravanje rezima studija, i to u vreme kada vlastodrsci vode zemlju u bankrot".

Profesor Instututa za filozofiju i drustvenu teoriju podsecaju na to da su Titovim leks specijalisom profesori i nastavnici ovog Instituta proterani s Univerziteta 1975. godine. “Titu je trebalo sest godina da nas izbaci s Univerziteta svojom vlastitom direktnom intervencijom, a milosevicevci to hoce ponovo i brzo da ucine jednim prozirnim zakonskim prepadom. To im nece tako lako poci za rukom", kaze se na kraju ovog saopstenja.

S. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /