cetvrtak, 21. maj 1998.

RICARD HOLBRUK O PERSPEKTIVI DIJALOGA O KOSOVU

Sutra u Pristini razgovor o “bezbednosnim sporazumima"

SAD ostaju maksimalno angazovane u odrzavanju srpsko-albanskog dijaloga, izjavio specijalni americki izaslanik u intervjuu za TV mrezu PBS

Slobodan Pavlovic
dopisnik “Nase Borbe" iz Vasingtona

Klintonova administracija ne pokazuje zasad neko vece uznemirenje zbog medijskih najava iz Pristine da bi albanska strana mogla da bojkotuje nastavak pregovora oko buduceg statusa Kosova. Naprotiv.

Zvanicni Vasington opredelio se, naime, za nereagovanje na informacije ove vrste. Izuzetak predstavlja jedino televizijsko istupanje vaskrslog americkog specijalnog mirovnog izaslanika Ricarda Holbruka, koji je preksinoc ne samo izrazio optimizam u vezi s daljim tokom pregovarackog procesa oko buduceg statusa Kosova, vec je i potvrdio da ce se sutra (kao sto je bilo i predvidjeno) odrzati novi sastanak u Pristini, na kome ce se, kako je rekao, razgovarati o “bezbednosnim sporazumima" izmedju srpske i albanske strane.

Ovu informaciju Holbruk je izneo u intervjuu za TV mrezu PBS, pozivajuci se na razgovor koji je u utorak imao s “jednim visokim predstavnikom jugoslovenske vlade", kao i s americkim ambasadorom u Makedoniji Krisom Hilom, kojeg je Klintonova administracija privremeno detasirala iz Skoplja i postavila za svog stalnog predstavnika u odrzavanju pregovarackog procesa izmedju Beograda i Pristine. Konstatujuci da je problem Kosova “potencijalno mnogo tezi za resavanje" nego sto je to svojevremeno bio slucaj s ratom u Bosni, Ricard Holbruk najavio je da ce SAD ostati maksimalno angazovane u odrzavanju srpsko- albanskog dijaloga. Prema njegovim recima, proslonedeljni susret Milosevica i Rugove u Beogradu “nije imao sustinsku vrednost", ali je predstavljao ohrabrujuci pocetak jednog dugotrajnog procesa.

“Prosle nedelje imali smo reprizu Dejtona u malom. Ambasador Robert Gelbard i ja spartali smo od Beograda do Pristine i natrag, nastojeci da ubedimo predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica da se sretne s liderima kosovskih Albanaca. Oni se nisu nikad ranije sreli, tokom svih ovih godina od kako je pocela ova tragedija na Kosovu! Uspeli smo, ipak, da ih navedemo da se, proslog petka, po prvi put sretnu oci u oci", rekao je Holbruk u pomenutom TV intervjuu, izrazavajuci nadu da ce se uspostavljeni dijalog srpske i albanske strane nastaviti kako je predvidjeno i nagovestavajuci da ce on do daljeg ostati angazovan u tom procesu.

Tvorac Mirovnog ugovora iz Dejtona saopstio je tim povodom da je u ovom trenutku glavni cilj americke administracije da se smanji i zaustavi nasilje na ovom delu Balkana i time stvore preduslovi za postizanje pregovarackog resenja za buduci status Kosova u okviru Jugoslavije.

Holbruk ambasador u UN?

Na tu temu s Holbrukove strane verovatno ce se uskoro cuti jos mnogo toga, jer se u vasingtonskim kadrovskim kombinacijama i dalje uveliko pominje odlazak ovog iskusnog diplomate (cetvrt veka radnog staza u Stejt dipartmentu, s par povremenih gostovanja u Vol stritu) na poziciju stalnog predstavnik SAD u Ujedinjenim nacijama, umesto sadasnjeg ambasadora Bila Ricardsona predvidjenog, navodno, za novog ministra energetike u Klintonovoj administraciji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /