cetvrtak, 21. maj 1998.

NA KOSOVU NASTAVLJENA SERIJA INCIDENATA

Policajac otet iz autobusa

Grupa naoruzanih Albanaca legitimisala putnike autobusa na liniji Kosovska Mitrovica - Pec i kidnapovala Dejana Stankovica. Na putu izmedju Orahovca i Ratkovca pronadjeno telo Imera Alji Delibecaja

Dragan Banjac

Pristina. - Ni proteklih dan-dva nije bilo mira na Kosovu. Prekjuce kasno posle podne, kako saopstavaju srpski izvori, grupa naoruzanih Albanaca zaustavila je autobus kod mesta Cubrelj na rednovnoj liniji Kosovska Mitrovica - Pec i tom prilikom u nepoznatom pravcu odvela jednog od putnika, policajca Dejana Stamenkovica, rodom iz sela Ropotovo kod Kosovske Kamenice. U vreme legitimisanja (svih putnika) Stamenkovic je bio u civilnom odelu i jedini nije nastavio putovanje.

Takodje preksinoc, kod sela Orlate na putu Pristina-Pec (19 km od Pristine), deset naoruzanih Albanaca zaustavilo je dva kamiona koji su prevozili pivo. Nakon polucasovnog maltretiranja vozaca i mitraljiranja kamiona dopusteno im je da nastave put, a nakon prvog mraka preksinoc je kod sela Prilep, cetiri kilometra od Decana, napadnut i autobus “Djakovica prevoza". Vozac nije stao, a nekoliko putnika u autobusu nakon pucnjave ostalo je nepovredjeno.

Mada je “blokada Kosova od strane Srbije" (snabdevanje), zapoceta zaustavljanjem velikog konvoja kod Podujeva (u noci izmedju petka i subote) prestala, na Kosovu ipak nedostaju neke namirnice. Rec je pre svega o ulju i seceru, artiklima, pored brasna, po pravilu najtrazenijima u uslovima kakvi su sada na Kosovu. Na pruzi Pec - Kosovo Polje u stanici Pogradje policija je kod vise putnika prekjuce pronasla “neuobicajeno velike kolicine ulja i secera", saopstavaju srpski izvori. Zbog sumnje da se radi “o nedozvoljenoj trgovini i prometu tim namirnicama", policija je u stanici zadrzala 11 putnika i nakon “uobicajene policijske procedure" pustila ih kucama.

Nesto bolje prolaze oni koji u Pristini i dalje dolaze iz pravca Podujeva. Oni se na kupovinu ulja i secera odlucuju u malom mestu Tulare, jer policija juce i prekjuce nije zalazila medju putnike, a autobusi put Pristine nastavljaju nakon kraceg razgovora policije i vozaca. Ipak, saznaje se da od danas na snagu stupa “precutna uredba" koja bi se odnosila ne samo na Kosovo, vec i Crnu Goru.

O nemirima u regionu Djakovice, Orahovca, Decana, Glogovca i drugih mesta javljaju i albanski izvori na Kosovu. Na putu koji iz Orahovca vodi prema Ratkovcu prekjuce je pronadjeno telo Imera Alji Delibecaja (40), oca cetvoro dece koga su pored jedne benzinske stanice pronasli slucajni prolaznici. Proteklih dana od granatiranja dosta je stradalo pogranicno selo Stubl (na granici prema Albaniji) gde je, kako se navodi, srpska policija porusila mnogo kuca, a neke su i zapaljene. Za Mahmuta Uk Redzaja iz Ponosevca kojeg je policija otela pre nekoliko dana, u DSK tvrde da nije nikakav “clan otpora", kako su ga predstavili neki srpski mediji, vec mladic koji je od posledica napada policije na ovo selo “doziveo jak psihicki stres".

Srpska policija je maltretirala Murata Ljokaja, predsednika podruznog ogranka DSK u Kacaniku. NJega je policija dva sata drzala u stanici u mestu Djeneral Jankovic, nakon cega je pusten.

Neizvesna sudbina radnika “Elektroprivrede"

Juce posle podne ispred prostorija DSK u Pristini vas izvestac prisustvova je razgovoru Milorada Spasica iz sela Balacevac i clana predsednistva DSK Fehmija Aganija. Spasicu je 14. maja nestao sin Zarko zaposlen u Elektroprivredi Kosova i poslednji put krenuo je s terenskim vozilom putem Balacevac-Crkvena Vodica i od tada mu se gubi svaki trag. Nestali Spasic je zaposlen u kopu “Balacevac", ozenjen je i ima cetvoro dece. Agani je obecao da ce i pesice otici, samo da se sazna gde je oteti Spasic.

Otac Milorad rekao je juce za nas list da su za sada jedino u Americkom informativnom centru kazali da su se priblizili na 500 metara jednom centru OVK u Glogovcu, gde se pretpostavlja da je oteti vozac kopa “Balacevac".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /