cetvrtak, 21. maj 1998.

ZAJEDNICKA SEDNICA OBA DOMA SAVEZNE SKUPSTINE

Momir Bulatovic izabran za saveznog premijera

Poslanici leve koalicije slozno zakljucili da ce nova vlada biti “garant jedinstva SRJ". Vladeta jankovic (DSS) Bulatovicevo izlaganje ocenio kao “nedopustivi izborni marketing. Poslanici Koalicije “Vojvodina" zamerili novom premijeru sto nije ni spomenuo Vojvodinu

Beograd. - Poslanici saveznog parlamenta izabrali su juce Momira Bulatovica predsednika Socijalisticke narodne partije Crne Gore za novog saveznog premijera, koga je Skupstini predlozio Slobodan Milosevic predsednik SRJ. Sednici nisu prisustvovali poslanici vladajuce crnogorske partije DPS CG, a Bulatovica je izglasala skupsitnska vecina (SPS, JUL i SRS) uz pomoc poslanika SPO i Bulatoviceve SNP CG. U Vecu republika za Bulatovica je glasalo 25 poslanika (od 40 koliko broji ovaj dom, a u Vecu gradjana za novog premijera je bilo 95 od 109 prisutnih poslanika, dok je 13 listica bilo nevazecih. Vece gradjana inace broji 138 poslanika.

Pre nego sto je izabran, Bulatovic se obratio poslanicima jugoslovenskog parlamenta na zajednickoj sednici. U tridesetminutnom izlaganju on je izneo svoj program i sastav vlade, ali je iskoristio skupstinski debi i da uputi kritike svojim politickim rivalima (DPS CG) uoci predstojecih izbora u Crnoj Gori. To je i bio povod Vladeti Jankovicu, poslaniku DSS da mandatarovo pominjanje sopstvene partije (SNP CG) oceni kao “nedopustivi izborni marketing".

Jednocasovna rasprava koja je usledila nakon Bulatovicevog izlaganja inace je protekla u harmonicnom tonu odobravanja i ocekivanja da ce novi premijer i novo-stara vlada biti “garant jedinstva SRJ", sto su poentirali poslanici SPS i JUL.

Sef poslanickog kluba SPS u Vecu gradjana Milutin Stojkovic je prognozirao da ce novi premijer biti “borac protiv kriminala i korupcije i da ce uspeti da suzbije to zlo". On je naglasio da ce “prosperitet Crne Gore i Srbije obezbediti i vlada i patriotsko opredeljenje Momira Bulatovica kao predsednika Crne Gore". (?!!) Vojislav Seselj (SRS) je rekao da je u nacelu prihvatio ponudu da njegova stranka udje u vladu, ali da “ceka ishod crnogorskih izbora i nada se da ce na njima povratiti parlamentarni status u Crnoj Gori".

Zoran Zizic, SNP CG je svog partijskog sefa pohvalio recima da poseduje “licno postenje i jasno jugoslovensko opredeljenje", dok je Zivko Skolovacki, sef poslanicke grupe JUL u Vecu gradjana naglasio da njegova stranka podrzava mandatara upravo zato sto ima jasno izrazen odnos prema SR Jugoslaviji.

Sef poslanickog kluba SPO u Vecu gradjana Milan Komnenic je ocenio da bi bilo bolje da je sacekan ishod izbora u Crnoj Gori, ali da je vaznije od toga da ova zemlja ima vladu u situaciji kada “albanski nacizam provocira rat i razbijanje Srbije i Jugoslavije". On je apelovao na Bulatovica i Djukanovica da prebrode stranacke i licne netrpeljivosti zarad jacanja savezne drzave.

Poslanik DSS Ljubisa Vucic je ocenio da se parlament pretvorio u delegatsku skupstinu, jer “ni smenjeni premijer, a ni novi ne mogu biti garant ravnopravnosti dve republike u federaciji". Sve je to samo providna igra, jer se ova Skupstina nije oglasavala ni u situacijama koje su bile zivotno vazne za ovu drzavu. Branislav Ivkovic (SPS) je rekao da “ovde nema imperativnog mandata kao u Crnoj Gori i zato ce vecina glasati za Bulatovica, isto kao sto je glasala za smenjivanje Kontica".

Mihajlo Sredojev, poslanik Koalicije Vojvodina je zamerio Bualtovicu sto u svom inauguracionom govoru nije ni spomenuo Vojvodinu i podsetio novog premijera da je i ona u sastavu Jugoslavije. Ocekivao sam da cete reci kako cete da usrecite nas Vojvodjane u svom mandatu. Sa radikalima ste nas sve zavili u crno, a vasa je velika odgovornost sto nas svadjate sa bracom Crnogorcima. Molimo vas da razgovarate sa njima, da nas medjunarodna zajednica na to ne natera, iako znam da neki vise vole da kopaju rovove, nego kukuruze.

Sve u funkciji dvorske politike

Tokom rasprave o novom mandataru doslo je do incidenta. Poslanik DS Miodrag Perisic je, rekavsi kako su poslanici o jucerasnjoj sednici obavesteni telegramima, ocenio da je zapravo skupstina u funkciji spasavanja Crne Gore, sto proizlazi iz Bulatovicevog govora i Konticeve smene. On je ocenio i da popunjavanje ministara iz redova Bulatovicevog SNP CG govori da je rec o vladi koalicije SPS-JUL-SNP i upitao: “Na osnovu cega je Milosevic ocenio da je Bualtovic najugledniji politicar u Crnoj Gori, da li na osnovu ankete ili sto je Kongres SNP CG pozdravio njen veliki prijatelj Slobodan Milosevic?"

On je rekao i da je nacin na koji su poslanici pozvani na sednicu i mehanizam smenjivanja Kontica degradirao poslanicku funkciju, ali i sve politicke institucije u Srbiji i SRJ. “Sve je to u funkciji jedne dvorske politike".

Na te reci se razestio predsednik Veca gradjana Milomir Minic i odbrusio: “Vredjate poslanike i Skupstinu, idite brzo na svoje mesto". Nakon kraceg neprijatnog natezanja, Perisic je napustio govornicu. Preosetljivi predsednik Veca je prekinuo i Dragoljuba Micunovica (DC) kad je ovaj rekao da je “oduzimanje reci poslaniku incident, te da za poslanike ne postoje neprikosnovena imena". On je zapitao kako to da “smo pristali na razgovor Milosevica i Rugove, ali jos nema razgovora izmedju Milosevica i Djukanovica". On je konstatovao da ce nezapamcena brzina izbora predsednika Savezne vlade izazvati takve posledice koje ce jos vise pogorsati odnose izmedju dve federalne jedinice.

Zanimljiv je bio i duel Vladete Jankovica (DSS) sa Minicem u kojem je Jankovic zamerio Minicu sto na prosloj sednici nije opomenuo Zivka Sokolovackog (JUL) kad je izjavio da je crnogorska vlast lopovska i policijska.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1995 - 1998 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /